De Giro d'Italia

De Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië. De Giro wordt als de tweede belangrijkste rittenkoers van de wereld gezien. De meest belangrijkst is de Tour de France. Net als de Tour kan je de Giro jaarlijks goed op de televisie volgen.

Etappes

De Giro duurt, net als de andere twee tours, drieëntwintig dagen. Meestal bestaat deze wielerwedstijd uit 21 etappes. De Giro kent twee rustdagen. De laatste etappe eindigt sinds een aantal jaren steeds in Milaan.

De geschiedenis

De eerste Giro d’Italia werd op 7 augustus 1908 in de sportkrant Gazzetta dello Sport aangekondigd. De wedstrijd werd als een tegenhanger van de Tour gepresenteerd. De eerste etappe van de Giro werd gehouden op de 13 mei 1909 in Milaan op het Loretoplein. Er werd toen 2448 kilometer gereden in acht etappes. De Italiaan Luigi Ganna was de winnaar. De wedstrijd wordt nog altijd door dezelfde, op roze papier gedrukte sportkrant georganiseerd.

Steile en zware beklimmingen

De Ronde van Italië staat vooral bekend om de steile en de zware beklimmingen. Zo moeten de renners over de Stelviopas rijden. Deze heeft heel veel scherpe haarspeldbochten. Dit is een heel zware etappe. De renner die als eerste het dak van de ronde bereikt krijgt hiervoor dan ook een bonus uitgereikt, de Cima Coppi.

De truien

Net als elke wielerwedstrijd kent de Giro ook truien met kleuren. Dit zijn de roze, de rode, de groene en de witte. In elk klassement zijn er dus truien te winnen.

De roze trui

Deze trui wordt gedragen door de leider in het algemeen klassement. De reden dat de trui roze is, heeft te maken met het roze papier van de Gazzetta dello Sport. De krant die de wedstrijd al jarenlang organiseert.

De rode trui

De beste renner in het puntenklassement mag de rode trui dragen.

De groene trui

Deze wordt gedragen door de beste klimmer in het klassement.

De witte trui

Verder is er ook nog een witte trui. Deze wordt gedragen door de beste jongere leider onder de 25 jaar in het algemeen klassement.

De overwinnaar

De renner die het meeste aantal etappes heeft gewonnen is de Italiaanse wielrenner Mario Cipollini. Hij heeft in totaal 42 ritten gewonnen. Zijn laatste overwinning was in 2003. Hij heeft daarmee het record van Alfredo Binda gewonnen. Deze renner won 41 ritten.

De Giro Donne

De Giro is voor mannelijk renners, maar er is ook een vrouwelijke variant. Dit is de Giro Donne. Deze wordt vanaf 1988 jaarlijks verreden.

De Vuelta

De Vuelta Ciclista a Espaňa is de Ronde van Spanje. Naast de Tour de France en de Giro d’Italia is het de grootste wielerwedstrijd. De Vuelta wordt sinds 1935 bijna jaarlijks in Spanje gehouden.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Giro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursGiro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursIn 2020 wordt de 103e editie van de Ronde van Italië verreden. Deze editie zou oorspronkelijk in mei verreden worden. Va…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Wielerlegende Fausto CoppiFausto Coppi, in Italië bekend als Il Campionissimo, de kampioen der kampioenen, is een van de grootste wielrenners die…

De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.