De Tour de France

De Tour de France De Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen. Deze wedstrijd voert voor het grootste deel door Frankrijk. Het is één van de drie Grote Rondes. De andere twee grote wielerrondes zijn de Giro en de Vuelta. De Tour wordt in drie weken gereden.

Geschiedenis

De Tour de France is ontstaan in 1903. De wielerwedstrijd werd toen georganiseerd door Henri Desgrange. Dit was de hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Eigenlijk was de tour weer een idee van zijn jongere medewerker Georges Lefèvre. Hij was ook de Tourdirecteur van de eerste editie. Sindsdien heeft de ronde wereldwijde bekendheid gekregen is deze uitgegroeid tot de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Het is tevens de meest veeleisende en eervolste wielerwedstrijd van het jaar.

Verschillende uitdagingen

De Tour kent verschillende rondes en uitdagingen. De wielrenners strijden om het eindklassement (dit is de gele trui) en de punten die er ze iedere etappe kunnen verdienen. Verder kunnen de renners in de verschillende klassementen flinke geldbedragen winnen. Een wielrenner met het hoogst aantal punten in een bepaald klassement mag tijdens de volgende etappe in een trui rijden met een bepaalde kleur of een print.

De truien

De Tour staat ook wel bekend om de truien. Er zijn er verschillende kleuren: de gele trui, groene trui, bolletjestrui en de witte trui.

De gele trui

De renner die over alle verreden etappes de snelste tijd heeft gereden, mag deze trui dragen. Degene die deze trui na de laatste etappe mag dragen, is de winnaar van de Tour de France.

De groene trui

De renner die deze trui draagt heeft het hoogst aantal punten gescoord aan het eind van de etappes. Het gaat dan vooral om de punten bij de vlakke etappes en die in de tussensprints.

De bolletjestrui

Wanneer een wielrenner de bolletjestrui draagt, dan heeft deze het hoogst aantal punten gescoord aan de top van de diverse klims. De trui wordt dus gedragen door de leider in het bergklassement.

De witte trui

Deze trui wordt gedragen door snelste renner onder de 25 jaar in het algemeen klassement.

Aanvallende rijder

Ook wordt er door de jury dagelijks bekeken welke renner die dag het meest aanvallend heeft gereden. Op basis daarvan kent de jury deze renner punten toe.

Meerdere truien

Het kan ook voorkomen dat een renner de leider is van meerdere klassementen. In dat geval dragen andere renners een van de leiderstruien in de volgende etappe. Een renner kan namelijk slechts één trui dragen.

De totale lengte

De Tour de France begint meestal met een korte individuele tijdrit van vijf tot tien kilometer. Als deze rit langer is dan acht kilometer, dan wordt deze al gelijk gezien als de eerste etappe. Daarna volgen er nog twintig etappes. Deze worden onderbroken door twee rustdagen. De etappes gaan door Frankrijk en de omgeving en hebben bij elkaar een totale lengte van ongeveer 3500 kilometer. De slotetappe is eindigt altijd op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs.

De winnaars

De bekendste wielrenner met de meeste eindoverwinningen is de Amerikaan Lance Armstrong. Hij heeft de ronde al zeven keer achter elkaar gewonnen. Dit was vanaf 1999 tot 2005. Zijn opvolgers zijn de Jacques Anguetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Eddy Merckx. Deze renners wonnen de tour elk vijf keer.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…

De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Wat is de Elfstedentocht eigenlijk?Als het een paar dagen achter elkaar vriest, is bijna heel Nederland weer in de ban van de Elfstedentocht. Het gros van…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.