De schoonheid van Paphos
Het zonovergoten Cyprus is voor vele Europeanen een populaire vakantiebestemming. De brede waaier aan kunst, cultuur en de zonnige stranden met hun lichtblauwe water maken van Cyprus één van de mooiste eilanden in de Middelandse Zee. Het stadje Paphos gelegen in het westen van Cyprus is een pareltje in de geschiedenis van Cyprus. Door zijn vele kastelen, museums en andere bezienswaardigheden zal Cyprus niet alleen de zonzoekende maar ook de leergierige toerist bekoren.
Algemene informatie
Paphos is een gezellig havenstadje in het zonnige Cyprus. Het wordt vaak geassocieerd met zon, zee en strand. Maar Paphos is zoveel meer dan dat. Je vindt er vele gebouwen van grote historische waarde en vele archeologische sites. Verder is er in Paphos vele verwijzingen naar het Christendom te vinden, wat dit ook een ideale vakantiebestemming voor pelgrims maakt.
Het mediterane klimaat maakt van Cyprus de ideale bestemming voor de zonnekloppers onder ons. Ook de mogelijkheid tot watersport trekt de meer sportieve toerist naar Paphos.
Paphos als cultureel meesterwerk
De tijd lijkt wel te hebben stilgestaan in dit idylische stadje. Overal vindt je overblijfselen uit de oudheid. Paphos heeft een overschot aan historische schatten waardoor je ondergedompeld wordt in een zee van geschiedenis.
De Romeinse mozaïken van Paphos
De drie opgegraven villa's zijn een must wanneer je Paphos bezoekt. Je vindt er overblijfselen uit het Romeinse tijdperk. De imposante villa's van toen zijn opvallend goed bewaard gebleven met als hoogtepunt de mozaïken. De villa's werden systematisch genoemd naar hun meest belangrijke mozaïk. Zo vindt je er het huis van Dionysos, het huis van Aion en als laatste het huis van Theseus. Natuurlijk vindt je niet alleen verwijzingen naar Dionysos, Aion en Theseus. De vele mozaïken vertegenwoordigen de godenwereld uit de Griekse mytologie. Kortom je vakantie is niet compleet zonder de goed bewaarde villa's van Paphos te hebben aanschouwt.
De ruïnes van het oude Paphos
Enkele minuutjes stappen van de drie oude villa's liggen overblijfselen van Paphos tijdens het Romeinse tijdperk. Hoewel niet alles in perfecte staat is gebleven is het zeker de moeite waard. Je vindt er ondermeer het oude odeon, die hedendaags gebruikt wordt als theater en voor het grootste deel in zijn oude glorie is hersteld. Verder kan je er nog de oude stadsmuren, een romeinse agora of marktplaats en de prachtige tempel van de god Asklepeos (god van geneeskunde) bezichtigen waardoor je je even een deel voelt van de Romeinse elite bevolking.
Het kruisvaarderskasteel van Paphos
Een testament voor de strijd om Cyprus is ongetwijfeld dit prachtig bewaard kasteel. Tactisch gelegen naast de haven van Paphos en een pareltje in de militaire geschiedenis van Cyprus. Helaas werd het in 1570 door de Venetianen grotendeels ontmanteld. Na de verovering van Cyprus door het Ottomaanse rijk werd het kasteel voor het grootste deel in zijn oude staat hersteld. Op het einde van de havenpier vindt je ook nog restanten van fort Saranta Kolones. Helaas werd dit fort bijna compleet vernield door een aardbeving in 1222.
Tombes van de koningen
Een van de meer mysterieuze archeologische sites zijn de koningstombes. Een verwarrende naam aangezien er geen koningen werden begraven, maar wel de Romeins en Griekse elite. Doch er nog steeds archeologisch werk op deze site wordt verricht wordt verondersteld dat de oudste graven dateren van de 4de eeuw voor Christus. De graven werden uitgehakt in de rotsen wat zonder twijfel een wonder op zich zijn, gezien het tijdperk waarvan ze dateren. Verder vindt je er nog diverse Dorische zuilen en muren met imposante fresco's. De tombes zijn enorm uitgestrekt en je waant je er in het oude Rome. Alhoewel de tombes nog niet helemaal zijn vrijgegeven toch is een bezoekje zeker een must.
De pilaar van apostel Paulus
Na de dood van Jezus Christus zouden zijn apostelen beginnen zwerven rondom de mediterane regio. Zo zwierf apostel Paulus naar Paphos, waar je nog steeds de pilaar vindt waar hij werd gemarteld om zijn geloof. Paulus onderging, volgens de geschiedenisboeken, de zwaarste martelingen maar weigerde zijn christelijk geloof te verloochenen. Bij het zien van zoveel moed en geloof bekeerde de Romeinse governeur zich ook tot het christendom. Op de site van toen vindt je nog steeds de pilaar samen met de kerk Panayia Chrysopolitissa. De kerk werd gebouwd in de 13de eeuw op de ruines van de oude basiliek. Doch ademt de regio het oude Rome uit en vindt iedereen er wel wat.
Watersporten
Aangezien Paphos een havenstadje is, zijn er vanzelfsprekend watersporten beschikbaar. Een grote diversiteit kan zelfs de meest kieskeurige sportieve toerist bekoren. Van diepzeeduiken tot windsurfen, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in Paphos.
Diepzeeduiken
Alhoewel Cyprus niet echt bekend staat om zijn prachtige koraalriffen of vissen is diepzeeduiken in Paphos toch een hele ervaring. Je vindt er verschillende scheepswrakken die over de vele eeuwen zijn vergaan. Onder andere ook schepen uit het oude Romeinse en Griekse tijdperk. Verder vindt je er nog facinerende rotsen en kliffen die je een duikervaring geven om nooit te vergeten.
Snorkelen
Niet zo facinerend als het diepzeeduiken maar ook zeker de moeite waard om het onderwaterleven van de mediterane regio te verkennen. Indien je een voorliefde hebt voor het leven onder water heb je het zeker naar je zin bij het snorkelen.
Banana boat ride
Voor de avonturiers onder de hedendaagse toerist is dit zeker een must. Een banaan waaraan een 5 tal mensen zich vastklampen voortgetrokken door een speedboat. Enkel voor de durvers.
Conclusie
Paphos is de ideale vakantiebestemming voor zowel de avonturier, geschiedkundige als pelgrim. Er is zoveel te beleven op dit eiland dat je vast en zeker een tweede of zelfs derde keer moet terugkomen om het allemaal te hebben meegemaakt. De stad ademt cultuur, sport, zon, zee en strand uit, waaraan geen enkele toerist kan weerstaan.