Antigua: voormalige hoofdstad van Guatemala

Antigua: voormalige hoofdstad van Guatemala Antigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft veel te bieden voor de toeristen. Antigua is niet bekend, maar absoluut de moeite waard. Wat kun je allemaal doen in Antigua? Welke bezienswaardigheden mag je echt niet missen en hoe zit het met het vervoer?

Guatemala

Guatemala is een land dat aan Mexico, Belize, El Salvador en Honduras grenst. Het land staat vooral bekend om de Maya’s. Er zijn veel bekende Mayasteden en toeristen gaan voornamelijk naar Tikal. Vaak in combinatie met de Mayateden in Mexico en Honduras. In Guatemala zijn nog steeds Maya’s te vinden, die in traditionele kledij rondlopen. Guatemala zelf is een divers land, met vulkanen, jungles en hooggebieden. De officiële taal van Guatemala is Spaans, maar er worden ook verschillende Mayatalen gesproken.

Geschiedenis van Antigua

Antigua, officieel Antigua Guatemala, werd in 1543 gesticht door de Spanjaarden. Het is tot 1776 de hoofdstad van Guatemala geweest, maar daarna is de hoofdstad verplaatst naar Guatemala-stad. Antigua was namelijk niet veilig, vanwege de vele aardbevingen, veroorzaakt door de vulkanen die in de buurt van de stad liggen. Tegenwoordig staat Antigua op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ligging Antigua

Antigua ligt niet ver van Guatemala-stad vandaan. Ook ligt de stad aan de voet van vulkaan Agua. In de omgeving liggen nog meer vulkanen, waaronder de Pacaja.

Vervoer in Antigua

Antigua is niet heel groot en je zou alles dan ook lopend kunnen bereiken. De stad is daarbij erg overzichtelijk, omdat het bestaat uit blokken. Echt verdwalen zul je er dus niet snel. Je kunt ook één van de kleurrijke bussen pakken naar plekken in de omgeving. De bussen in Antigua zijn oude Amerikaanse schoolbussen, die zijn geverfd in vrolijke kleuren. Het is natuurlijk ook mogelijk een auto te huren. Dit kan in Antigua, maar ook in Guatemala-stad bij de luchthaven. Houd er wel rekening mee dat de mensen in Guatemala heel anders rijden dan in Nederland. Ze houden niet echt rekening met de veiligheid en rijden in het algemeen als gekken.

Bevolking van Antigua

De mensen in Antigua stammen voornamelijk af van de oude Maya’s en zijn dan ook gekleed in traditionele gewaden, vol prachtige kleuren. De mensen zijn in het algemeen erg vriendelijk, maar tegelijkertijd ook heel arm. Op hun markten proberen ze zelfgemaakte spullen te verkopen. Aangezien er niet veel toeristen zijn in Antigua, kunnen ze dus erg opdringerig overkomen. Soms zakken ze zodanig in de prijs, dat je voor een dollar een gigantisch kleed kunt kopen. Onthoud goed dat je de mensen hier niet mee helpt. Koop alleen iets als je het echt wilt en betaal er een eerlijke prijs voor. Eventueel kun je mensen ook helpen door eten te geven (restjes die je zelf niet op kon). Geef nooit zomaar geld, dit wordt vaak gebruikt voor drank.
Pas ook op met het maken van foto’s en vraag altijd toestemming. Sommige mensen geloven dat hun ziel wordt weggenomen als je een foto van hen maakt. Het kan helpen om iets te kopen bij iemand, in ruil voor een foto.

Bezienswaardigheden in Antigua

Antigua is een bijzonder stadje. Alle straten zijn voorzien van kinderkopjes. Je kunt hierdoor precies zien waar de grenzen van het stadje zitten, want deze stenen vind je niet buiten de stad. Alle gebouwen zien er van buiten wellicht wat saai uit, maar wanneer je naar binnen gaat zul je prachtige binnenplaatsen zien, met planten en fonteinen. Verder zijn er natuurlijk ook nog bezienswaardigheden in Antigua.

Vulkaan Agua

De vulkaan Agua kun je overal in de stad zien. Hij torent overal bovenuit en soms hoor je wat gerommel. De vulkaan is prachtig om te fotograferen. Ook kun je uitstapjes maken om de vulkaan te beklimmen. Hiervoor moet je wel een goede conditie hebben. Je kunt de vulkaan het beste van januari tot april beklimmen. De klimtocht duurt vier á vijf uur.

Marktplein
Het marktplein is de plek waar de bewoners van Guatemala samenkomen. Het is een centrale plek waar veel levendigheid is. Er zijn verschillende winkeltjes, mogelijkheden om lekker te zitten en mensen proberen hun spullen te verkopen. Ook heb je er een mooie fontein.

Jadefabriek

Guatemala is één van de drie landen in de wereld waar Jade wordt gevonden. Om te zien hoe men Jade slijpt en vormt, kun je een bezoek brengen aan een Jadefabriek. Hoe meer vragen jij aan de gids stelt, hoe enthousiaster ze worden om meer te vertellen. Dit is wel iets om rekening mee te houden, anders krijg je een kort, standaard verhaaltje. Je mag een kijkje nemen in de fabriek en aan het einde krijg je de kans om Jade te kopen. Hoewel het in Guatemala allemaal erg goedkoop is, betaal je voor een stuk Jade nog best veel geld.

Busstation

Ook als je niet met de bus gaat, is het een echte aanrader om eens naar het busstation te gaan. Zoals eerder beschreven zijn de bussen in Guatemala oude Amerikaanse schoolbussen. Er zijn er tientallen bij elkaar en allemaal hebben ze een andere kleur. Sommige zijn beschilderd met landschappen of gezichten. Het is ook een prachtig gezicht om te zien hoe de lokale bevolking met de bussen meereizen. Het gaat er heel anders aan toe dan bij ons en dat maakt het zo leuk om ernaar te kijken.

Artisian Market

De Artisian Market is een grote overdekte markt, met spullen van Jade, hout, textiel en schilderijen. Het aanbod is erg groot en je zult je ogen uitkijken als je de vele vrolijke kleuren ziet. Vlakbij de Artisian Market heb je ook nog veel andere markten die erg leuk zijn om te bekijken. Alle spullen zijn handgemaakt.

Restaurants

Let altijd goed op waar je eet. De goedkope restaurants zijn vaak niet de beste. Als westerse toeristen kun je flink ziek worden als je hier eet. Zoek daarom een restaurant op waar geen water uit de kraan wordt gebruikt. Vaak moet je hier wel extra voor betalen, maar uiteindelijk zijn deze restaurants voor ons nog erg goedkoop, met maaltijden voor omgerekend zo’n 6 tot 8 euro.

Hotels

De meeste hotels in Antigua zijn van goede kwaliteit. Ook bij de hotels is het echter verstandig om een iets duurdere plek te kiezen. Je weet dan tenminste zeker dat je schone handdoeken en dekens krijgt. Er is ook een vijfsterrenhotel waar je eventueel kunt verblijven.

Algemene tips

  • Als je een auto huurt in Guatemala-stad, zorg dan dat je de auto op slot hebt wanneer je door de hoofdstad rijdt. Het is hier niet veilig en zeker toeristen zijn geregeld doelwit van diefstal en geweld.
  • Drink geen water uit de kraan. Hier kun je behoorlijk ziek van worden
  • Ga ’s avonds naar één van de vulkanen. Bij helder weer kun je de lava zien.
  • Ook erg leuk is de Mayamarkt Chichicastenango. Deze is iedere donderdag en zondag en het is de grootste Mayamarkt ter wereld. Het is makkelijk te bereiken als je een huurauto hebt, maar er gaan ook bussen heen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Hotel Posada Del Hermano Pedro, AntiguarecensieRecensie: Hotel Posada Del Hermano Pedro, AntiguaHotel Posada Del Hermano Pedro is een hotel dat in Antigua, Guatemala ligt. Het hotel ligt op loopafstand van verschille…
Guatemala, land van oerwoud en de MayaGuatemala, land van oerwoud en de MayaOndanks dat Guatemala toeristisch gezien nog in de kinderschoenen staat, is het een boeiend land, met oerwoud, grote mer…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…

Citytrip Wenen in een notendopCitytrip Wenen in een notendopAlles wat je moet weten over de cultuurstad van Europa. Oostenrijk heeft meer te bieden dan louter skipistes en après-sk…
Reuver: een toeristisch dorpReuver: een toeristisch dorpReuver, gemeente Beesel, is een Limburgs dorp en ligt tussen Roermond en Venlo in. Het ligt langs de maas en wordt omgev…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
  • Djoser.nl
  • Eigen ervaring reis Guatemala
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.