Citytrip Wenen in een notendop

Citytrip Wenen in een notendop Alles wat je moet weten over de cultuurstad van Europa. Oostenrijk heeft meer te bieden dan louter skipistes en après-ski. Het bruisende Wenen bevat een heuse schatkist aan opera, schilderkunst, architectuur en heeft in de loop der geschiedenis grote namen in de kunstwereld geherbergd.

Politieke en culturele centrum

Een citytrip overgoten met een sausje van cultuur en nostalgie kan je terugvinden in de hoofdstad van Oostenrijk, Wenen. Wenen is het politieke en culturele centrum van Oostenrijk. Eveneens is het ook 1 van de grootste steden met om en bij de 1.7 miljoen inwoners. Vorig jaar werd wenen ook bekroond voor zijn aantrekkelijkheid in wonen en leven, het zou de op een na meest aangename plek zijn in de wereld. Of dit ook het geval is moet je zelf ontdekken, maar Wenen bevat zeker en vast enkele sterke troeven. De stad situeert zich bij de rivier de Donau, in het oosten van het land.

Schat aan musea

Wenen bezit een erg rijke cultuur. De talrijke musea, theaters en opera’s zijn daar het levende voorbeeld van. De 19de eeuwse sfeer in deze stad is nog heel sterk aanwezig. Enkele voorbeelden van musea in Oostenrijk zijn het Kunsthistorischer Museum, Albertina en MuseumsQuartier. In belang van de europese schilderkunst is het Kunsthistorischer Museum een van de belangrijkste in gans Europa en ook toonaangevend op wereldvlak. Het museum bevat een rijke verzameling aan kunstschatten van de Habsburgers. Het bestaat uit antiek, schilderijen, Egyptisch en oriëntaalse stukken, munten, muziekinstrumenten en ontelbare andere voorwerpen. Albertina is geherbergd in een paleis in het midden van de stad dat sinds jaar en dag de naam Erzhertog Albrecht draagt. Hier kan men prenten, gravures, etsen, litho’s, aquarellen en boekillustraties terugvinden die stammen uit de laatgotiek, maar ook meer recent werk is er te vinden. Men kan het het museum beschouwen als een soort prentenkabinet (werken op papier). Werken van onder meer da Vince, Michelangelo, Rubens en Klimt zijn hier terug te vinden. Een unieke collectie die nergens anders te zien is. Het MuseumsQuartier is dan weer een verzameling van drie verschillende museum die gebouwd zijn rond een stalgebouw van het keizerlijk hof. De drie musea zijn Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Leopold Museum en Kunsthalle Wien. Ook zijn er tijdens het jaar verschillende culturele activiteiten en festivals.

Snuifje muziek

Waar Wenen echt om bekend staat is natuurlijk zijn muziek en opera. Als mensen klassieke componisten mogen opnoemen schieten er meteen enkele geboren en getogen mensen tussen uit de hoofdstad van Oostenrijk, denk maar aan Mozart, Schubert, Beethoven, Brahms, Haydn en zovele anderen. Eveneens bezit Wenen het beste orkest uit de gehele wereld. Het Wiener Philharmoniker orkest trekt jaar meer dan 1 miljard televisiekijkers bij hun nieuwjaarsconcert.

Transport

Mogelijkheden tot verplaatsing zijn er genoeg te vinden in deze stad. Er is een overvloed aan goedkoop openbaar vervoer. Je kan gebruik maken van de S-Bahn en de U-Bahn, de Oostenrijkse metro. Anderzijds is er de Wiener Lokalbahnen, een organisatie die instaat voor treinverbindingen. Deze maatschappij biedt ook busvervoer (busbetrieb). Ten slotte is er nog de Wiener Linien die eveneens busverbindingen aanbiedt met daarbij komend nog tramlijnen die haltes aandoen in gans Wenen.

Wat valt er te eten?

Er is ook een sterke eetcultuur aanwezig die zijn invloed liet gelden tot onze contreien. Een goed voorbeeld daarvan is de Wiener Schnitzel en de Apfelstrudel. Maar buiten dit ongewoon stukje vlees bezit Wenen nog vele andere lekkernijen zoals Palatschinken, dit zijn zoete pannenkoeken. Ook de moeite waard is het gerecht Käsekrainer, wat bestaat uit pittige stukjes varkensvlees met gesmolten stukjes kaas. Voor de Bourgondiërs onder ons zijn er dus heel wat gerechten te ontdekken.

Wenen is dus zeker een topbestemming voor mensen met een zwak voor cultuur, vooral dan kunst en muziek uit de 19de eeuw. Een paradijs voor de kunstliefhebber.
© 2011 - 2024 Boer_staf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Weense KlassiekenDe Weense KlassiekenHet einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw wordt vaak het tijdvak van de Weense Klassieken ge…
Wat is het Mozart effect?Wat is het Mozart effect?Ouders zoeken naar allerlei manieren om hun kind te ontwikkelen en zo sterk en zo slim mogelijk te maken. Een tijd geled…
Wat maakt Beethoven een unieke componist?Wat maakt Beethoven een unieke componist?Beethoven was en is nog steeds een erg bekende componist uit de 18e/19e eeuw. Waarom is hij zo bekend en wat maakte hem…
Componist: Wolfgang Amadeus MozartMozart is een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Als kind trad hij al op en was een 'wonderkin…
Antigua: voormalige hoofdstad van GuatemalaAntigua: voormalige hoofdstad van GuatemalaAntigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft veel te bieden…
Bronnen en referenties
Boer_staf (14 artikelen)
Laatste update: 16-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.