Stedentrip Coimbra, Portugal

Naast de populaire stedentrip bestemmingen als Lissabon en Porto heeft Portugal nog een stad dat zich uitstekend leent voor een stedentrip, namelijk de universiteitsstad Coimbra. Gelegen aan de rivier de Mondego in het centrum van Portugal en de op 2 na grootste stad van het land, na Lissabon en Porto. De stad heeft veel te bieden, zoals o.a. verschillende belangrijke archeologische overblijfselen, historische gebouwen, musea, Fado muziek en een legende over een verboden liefde.

Historie

Ondanks dat de stad niet zelf door de Romeinen werd gesticht zijn er wel overblijfselen uit de Romeinse periode in Coimbra terug te vinden (zoals o.a. een Aquaduct), want de Romeinen hadden op de huidige plaats wel een nederzetting gebouwd (genaamd Aeminium). Nadat Portugal's eerste koning (Afonso Henriques) de stad veroverde op de Moren werd het zelfs benoemd tot hoofdstad van Portugal. Dit zouden zij tot 1255 behouden waarna de hoofdstad naar Lissabon verhuisde. De Universiteit van Coimbra, één van de oudste van Europa, werd in 1290 gesticht. Echter werd deze gesticht in Lissabon en pas in 1308 verhuisde deze naar Coimbra, om na enkele verhuizingen zich in 1537 definitief in Coimbra te vestigen.

Naast dat Coimbra bekend staat als universiteitsstad is de stad ook bekend vanwege de Fado muziek. Fado is de traditionele Portugese volksmuziek, welke traditioneel enkel door mannen gezongen werd. Tegenwoordig wordt de fado meer door vrouwen gezongen dan door mannen. De fado in Coimbra ontwikkelde zich door nostalgische studenten. Uiteraard zijn er dan ook een aantal restaurants en bars waar u deze muziek kunt beluisteren.

Bezienswaardigheden

Omdat Coimbra ook op een heuvel ligt is de stad verdeeld in twee delen, eigenlijk zelfs drie. Het oude gedeelte (Alta) welke hoog gelegen ligt en het lage (Baixa) gedeelte wat dus aan de voet van de heuvel naast de rivier Mondego ligt. Het derde gedeelte ligt aan de andere kant van de Mondego rivier.

In het oude gedeelte, welke u betreedt via de “Almedina Boog” – een oude toegangspoort van de middeleeuwse stadswal die dateert uit de 9e eeuw -, vindt u veel smalle en steile maar pittoreske straatjes die je meenemen naar oude tijden. Zo staan er de Oude Kathedraal (Sé Velha) welke stamt uit 12e eeuw en gebouwd is in de Romaanse bouwstijl (maar ook wordt gekenmerkt door andere bouwstijlen zoals Renaissance, Gotisch en zelfs Moorse invloeden heeft). Een eindje verderop staat de 'Nieuwe' Kathedraal (Sé Nova), maar laat u niet misleiden door de naam, want deze kathedraal stamt ook al uit eind 16e eeuw en behoorde toe tot de Jezuïeten.

Ook staat hier een van belangrijkste kunst musea van Portugal, het Machado de Castro Museum. In dit museum liggen Romeinse opgravingen, middeleeuwse sarcofagen, Romaanse en Gotische beeldhouwkunst in steen en hout, porselein en schilderijen. Ook is hier het meest belangrijke overlevende Romeinse bouwwerk in Portugal te bezichtigen, namelijk de cryptoporticus, dit was de funderingen van het forum van de Romeinse nederzetting Aeminium (1e eeuw A.D.).

Daarnaast vindt u in dit gedeelte en helemaal bovenaan de heuvel het Universiteitscomplex met zijn verschillende faculteiten en de beroemde Universiteitsbibliotheek (Biblioteca Joanina). De bibliotheek is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw in de late barok (rococo) stijl en rijkelijk gedecoreerd met exotische hout en bladgoud. Hedendaags is het een museum en heeft het een collectie van 300.000 boeken en wordt het gezien als een van de meeste spectaculairste barok bibliotheken in Europa. In 2013 is het door de Britse krant The Telegraph zelfs uitgeroepen tot een van de meest spectaculairste bibliotheken in de wereld.

De Botanische Tuinen behoren tot een van de mooiste van Portugal en beslaan een gebied van maar liefst 13 hectare en werden gecreëerd door de Markies van Pombal (halverwege de 18e eeuw). Als u nog iets verder loopt zult u de oude Aquaduct (Aquaduct van St. Sebastian) tegenkomen. Welke is gebouwd op de voormalige Romeinse aquaduct.

Het lagere gedeelte ligt aan de voet van de heuvel en aan de rivier de Mondego. Hier vindt u meer het commerciële gedeelte van de stad, met winkeltjes en kleine boetiekjes en gezellige horeca gelegenheden. In dit gedeelte staat ook de Santa Cruz Kerk – een National Pantheon – waar de eerste Koning van Portugal (Afonso Henriques en zijn zoon) begraven liggen.

Langs de rivier de Mondego is een parkje met wat ontspanningsmogelijkheden en wat gezellige horeca gelegenheden die u een mooie blik over de rivier geven. Pendedo da Saudade (Steen van Nostalgie) is een tuin met een mooi uitzicht over de ‘skyline’ van Coimbra en het stadion. Volgens een legende zou dit de plek zijn waar Prins Pedro naar toekwam om te rouwen over het verlies van zijn geliefde Inês (zie verder bij Quinta das Lágrimas). Hier zou de plaats zijn naam aan danken. Eeuwen later werd dit de perfecte plek voor romantische ontmoetingen van studenten en werd hier de 'Coimbriaanse' Fado geboren.

Aan de overkant van de rivier vindt u nog wat andere leuke bezienswaardigheden, zoals “Portugal dos Pequenitos” wat een soort van Madurodam is. U kunt er typische Portugese huisjes, op schaal, zien alsmede de belangrijkste monumenten van Portugal en u komt er de voormalige Portugese koloniën tegen. Zo krijgt u heel snel een globaal en historisch overzichtje van Portugal. Ook is het klooster van Santa Clara a Velha (gebouwd in 1283 in een gotische stijl) de moeite waard om te bezoeken. Quinta das Lágrimas is een tuin waar de ongelukkige en ‘verboden’ liefde zich afspeelde tussen Inês de Castro en Prins Pedro. Volgens de legende was dit de plek waar Inês werd vermoord door drie mannen die waren gestuurd door Pedro’s vader (Koning Afonso IV). De fontein die er staat wordt daarom ook de fontein van de liefde genoemd en zou door haar bloed gekleurd zijn en wordt omgeven door oude bomen, middeleeuwse en neogotische ruïnes en vijvers.

Tradities

Queima das Fitas is de grootste en oudste academisch festival in Portugal en behoort zelfs tot een van de grootste in Europa. Het vind plaats aan het einde van de tweede semester (normaal gesproken ergens in mei) en duurt maar liefst 8 dagen. Het is het vieren van het afstuderen en wordt gesymboliseerd door het verbranden van de lint met de kleuren van de 8 verschillende faculteiten en een mystieke parade. Dit festival heeft meerdere attracties waar mensen van over het hele land en zelfs buitenland op af komen, zoals concerten, sport en culturele activiteiten.

Naast al deze dingen heeft Coimbra nog veel meer te bieden, van musea en (nationale) parken en nog meer monumenten die ook zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Bereikbaarheid

Coimbra ligt op ongeveer 200 km ten noorden van Lissabon en op ongeveer 100 km ten zuidoosten van Porto. De stad is op verschillende manieren te bereiken, maar het heeft geen (internationaal) vliegveld. U dient dan ook te vliegen op Lissabon of Porto. Vandaar kunt u de trein of een lange afstands bus nemen of u kunt een auto huren. U kunt vanaf Schiphol dagelijks met de KLM, Transavia of de TAP rechtstreeks op Lissabon vliegen en de TAP vliegt ook zelfs vanaf Schiphol op Porto. Of u kunt vanaf Eindhoven Airport met Ryanair naar Porto vliegen.

De trein:

Vanaf het vliegveld van Lissabon neemt u een taxi naar het ‘Oriente’ treinstation. Vanaf daar rijdt er ieder uur een trein naar Coimbra. De reis duurt ongeveer 2 uur en kost ongeveer €20. Belangrijk punt: Coimbra heeft twee stations, Coimbra A (nieuwe station) en Coimbra B (het oude station). Alle treinen stoppen op Coimbra B, het oude station dus, vanaf daar kunt u een shuttle (die bij de prijs inbegrepen zit) nemen naar Coimbra A – welke in het centrum gelegen is. Vanaf het vliegveld van Porto neemt u de metro richting Éstadio do Dragão en stapt u uit bij het station Campanha (de 19e halte en duurt ongveer 30 minuten). Vanaf dat zelfde station kunt u de trein naar Coimbra nemen, wat ongeveer 1 uur duurt en zo’n €11 kost.

De bus:

De bussen zijn een stuk goedkoper dan de trein, maar duren wel wat langer. Ongeveer 2,5 uur vanaf Lissabon en vanaf Porto 1,5 uur. Vanaf het vliegveld van Lissabon neemt u de taxi naar het busstation ‘Sete Rios’. Vanaf het vliegveld van Porto neemt u de taxi naar het busstation Batalha (Rua Alexandre Herculano), u kunt ook per metro, maar u moet dan rekening houden dat u nog 7-8 minuten een steile helling op moet lopen naar het busstation. Vanaf deze busstations (in Lissabon en Porto) vertrekken de lange afstandsbussen van Rede Nacional de Expressos.

Met de auto:

Wanneer u reist met de auto vanaf Lissabon neemt u de snelweg A1 richting Porto en de afslag Coimbra Sul (Coimbra Zuid). Houdt er rekening mee dat de snelwegen in Portugal tolwegen zijn en u ongeveer €15 aan tol, per rit, kwijt bent). Vanaf Porto neemt u dezelfde snelweg A1 alleen dan in de richting van Lissabon en neemt u de afslag Coimbra Norte. De tol zal u ongeveer €7 per rit kosten.
© 2011 - 2024 Miguelinho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conímbriga bij Porto: grootste Romeinse opgraving PortugalConímbriga is een historische site. Het is een van de meest uitgebreide overblijfselen van een Romeinse nederzetting in…
Groene Hart van PortugalPortugal is een fascinerend land waar je niet snel uitgekeken raakt. De laatste decennia is het uitgegroeid tot een aant…
Muziek in PortugalMuziek in PortugalFado is de volksmuziek van Portugal. Het is het Portugese levenslied dat meer dan 150 jaar terug zijn oorsprong vond in…
Fado, het Portugese levensliedFado, het Portugese levensliedMuziek is van alle mensen en alle tijden. Muziek is bij uitstek het medium waarin iedereen gevoelens tot uiting kan bren…

Dagje in RoermondIn de historische stad Roermond valt er altijd wel iets te zien of te beleven. Zo kan je er shoppen in de vele winkels,…
Het andere MadridHet andere MadridBij een bezoek aan de hoofdstad van Spanje wordt al gauw gedacht aan het Prado museum en het Reina Sofía, de Plaza Mayor…
Bronnen en referenties
  • Coimbra - Turismo de Coimbra;
  • ESN-IP Coimbra (2010 Edition);
  • ESN Portugal;
  • Wikipedia (Coimbra_stad) (NL, EN & PT);
  • The Telegraph, "The world's 16 most spectacular libraries", 19 October 2013.
Miguelinho (12 artikelen)
Laatste update: 05-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.