Hop on Hop off in Boedapest
De tijd dat alleen Londen dubbeldekkers kende ligt ver achter ons. Steeds meer steden namen dit initiatief over. Zo blijkt het ook in Boedapest een goed middel om de stad te ontdekken. Een impressie.
Vanaf 10 uur tot 16 uur begint de rondrit met de Hop on Hop off bus op het Jószef Nádor Square. Een plein met bomen tussen statige huizen Veel interessanter is de tweede stop.
Synagoge
Op halte 2 bevindt zich de synagoge, de grootste van Europa. Het Godshuis met zijn fraaie camel gekleurde torens en façade in Moorse stijl herinnert nog aan de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 21% van de bewoners van Boedapest was toen Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen 600.000 Joden om in de gaskamers.
Binnen kom je vanzelf tot inkeer in een interieur vol olielampen, kroonluchters en vooral veel goud. Op het orgel speelden destijds Liszt en Chopin. Hun composities worden nu ten gehore gebracht tijdens het jaarlijkse Joodse festival. En uiteraard tere van de 200e verjaardag van Liszt (2011) en Chopin (2010).
In de kleine straten rondom de synagoge klinkt in gedachten het lechaim uit Anatevka. De goede horecagelegenheden maken het tot een paradijs voor levensgenieters. De betere kosjere restaurants zijn: Fülemüle, Carmel en Rosenstein.
Gezellig stappen is het in de Ruïnebar die zich bevindt tussen slooppanden. Voor een euro drink je hier een lekker bier. In dezelfde straat (V.Veres Pàlné utca 31) verkoopt Ráhel Flódnija traditionele Hongaarse Joodse cake. Met zijn vele laagjes een waar kunststuk op zich.
Gratis glas wijn
Zin in een gratis glas wijn? Dat krijgt men bij halte 5 op de Andrassy Ulica nr 15 in the Ultimate Wine Café. In dit vier jaar oude lokaal schenkt men naast allerlei drank ook ongeveer honderd wijnen. Van eenvoudige chardonnays tot de dure dessertwijnen Ambrózia Jégbor barrique en Heidrich 5 putt. Tokaji Aszú. Een blad vol proefwijnen varieert in prijs van 1850 tot 3990 forint.
Opera
Vervolgens komt de bus bij de in renaissance stijl gebouwde opera (halte 6). Het met 24 karaat bladgoud beklede auditorium biedt plaats aan 2400 personen. In de foyers en hallen prijken portretten geschilderd door de beste kunstenaars van Hongarije. Ook hier geeft men rondleidingen.
Vlakbij kijkt Ferenc Liszt op het naar hem genoemde plein (halte 7) naar de wereld van nu. Aan het eind van de Andrassy boulevard met zijn vele grandeur bevindt zich de Heroes Square (halte 8). Daar staan in metaal gegoten de 7 personen die Hongarije in 896 stichtten.
Parlement
De huidige regeerders van Hongarije komen samen in het Parlement (halte 15), het laatste station van de rondrit. Circa duizend mannen bouwden dit in zeventien jaar tijd. Nu is het op twee na grootste parlement ter wereld. Hier bevinden zich ook de Hongaarse kroonjuwelen. Op bepaalde tijden zijn er rondleidingen in bepaalde talen. Voor mensen uit een land behorende bij de Europese Unie zijn toegang en rondleiding gratis op vertoon van het paspoort.
Een bezoek loont de moeite. Groen met goud geribbelde pilaren, marmeren zuilen, bogen en plafondschilderingen maken het gebouw van binnen adembenemend mooi. De rood gekleurde tapijten mogen ook betreden worden door het gewone volk, maar blauw alleen door de adel. Het pronkjuweel is de kroon van koning sint Stefanus I (1001-1038).
De Hongaren zijn nog steeds trots op Stefanus I. Ondanks de expansiedrift van het aangrenzende Byzantium en Duitse Rijk handhaafde hij Hongarije als zelfstandige staat. Aan zijn kerstening van het nog heidense Hongarije dankte hij zijn latere heiligdom.
Gedurende de Sovjetregime verdween de kroon naar Tsjecho-Slowakije en later zelfs naar Amerika. Vooral dankzij de vrouw van ex president Jimmy Carter keerde de kroon weer terug naar Boedapest. Daar wordt hij nu dag en nacht bewaakt door twee soldaten in groene uniformen met gouden tressen en een veer op hun hoed.
De zaal waar het Huis van Afgevaardigden zitting houdt, oogt als een kleine arena. Er wordt heftig beraadslaagd. Roken is alleen toegestaan op de gang. Daar staan op de vensterbanken houders om een sigaar neer te leggen. De lengte van de nog op te roken sigaar verraadt de mate van interesse. Heeft men slechts enkel trekjes genomen, dan wil men blijkbaar weer zo snel mogelijk naar binnen om de zitting te vervolgen.
Lijn 2
Bij het Parlement bevindt zich ook een halte van lijn 2. Deze bus rijdt langs de monumenten, die staan op Unesco’s werelderfgoedlijst. Anders dan in Nederland ontbreekt een monitor met daarop vermeld de eerstvolgende haltes. Ook worden de haltes niet altijd omgeroepen. De meeste passagiers verstaan en praten alleen maar Hongaars. Daarom valt een rit met de dubbeldekker aan te bevelen boven de rit met lijn 2.
Strudelhaus
De dubbeldekker keert na het Parlement weer terug naar het beginpunt. bij de Jószef Nádor Square. Vlak daarbij begint de Oktober 6 Utca met op nr 22 het eerste Strudelhaus van Boedapest. Sinds 2007 serveert men hier van 9 – 23 uur zelfgemaakte strudels. Van tijd tot tijd krijgen de gasten een demonstratie.
Dan kijken ervaren baksters met een jaloerse blik naar de flinterdunne deeglap die de strudelmaker over zijn handen uitspreidt. De lap is zo dun, dat men door het deeg heen een krant kan lezen.
Als een laken legt de bakker de lap over een tafel van 1,50 x 0,70 meter. Dan bedekt hij de ene helft met Hütenkäse en de andere helft met appels, kaneel en suiker. Over dit alles druppelt hij olie. Tot slot rolt hij de strudel op met behulp van een doek.
Sinds de 15e eeuw behoort strudel tot een van de meest geliefde gerechten uit de Hongaarse keuken. Tijdens bruiloften of uitvaarten. Kerst of Pasen, Nieuwjaar, andere feestelijke gelegenheden of zomaar thuis eten de Hongaren strudel. Vanouds zijn ze zoet, maar tegenwoordig bestaan er ook strudels met kaas of vlees. Een mooie afsluiting voor deze ontdekkingstocht door Boedapest.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crazy BoedapestHongaarse kookles, een swingende sushibar van Robert de Niro, een trendy designmarkt, een kunstgalerij annex restaurant…