Crazy Boedapest

Crazy Boedapest Hongaarse kookles, een swingende sushibar van Robert de Niro, een trendy designmarkt, een kunstgalerij annex restaurant waarin Roger Moore feest viert en een bus die kan rijden en varen. In Boedapest is niets te dol. Wegens zijn 200e verjaardag is in 2011 vooral Franz Liszt (1811-1886) trendy. ‘Wat is nu de favoriete schotel van Liszt? wil een twintigjarige jongen weten van Essencia Fözöiskola, hoofd van de demokeuken in Boedapest. In haar keuken leert ze toeristen en anderen alles over de Hongaarse keuken. Vanachter een lange keukenbar kijken de gasten naar haar kookkunsten. Op het ene fornuis pruttelt een soep, op het andere staat een pan vol groente.

Demokeuken

Samen met haar echtgenoot Alex Vetési is Essencia zowel eigenaar van het gerenommeerde wijngoed Sauska in Villány als van de Demokeuken in Boedapest. Terwijl zij een kookdemonstratie geeft, serveert hij de heerlijkste wijnen. Intussen liggen op de tafel kookboeken uit de tijd van Liszt.

Volgens de Oostenrijkers is Liszt hun landgenoot want hij werd geboren te Raiding in Burgenland. De Hongaren claimen Liszt als een van hen, want hij woonde kort na zijn geboorte al in Hongarije. Bovendien maakte hij met 115 Hongaarse rhapsodies de Hongaarse muziek onsterfelijk ‘Natuurlijk ben ik een Hongaar en geen neu Deutscher,’ sprak hijzelf. Maar kwam zijn lievelingsgerecht ook uit Hongarije?

‘Dat valt moeilijk na te gaan; zegt Essencia ‘Liszt was een lekkerbek die veel reisde. Hij was in Parijs, verbleef lang in Rusland, maar ook in Hongarije en Oostenrijk. Wel weten we dat hij veel van paprika hield. In zijn tijd aten alleen de boeren paprika, maar dankzij Liszt vond de paprika ook haar plaats in de meer geciviliseerde keuken. Weet je trouwens dat de paprika niet Hongaars maar Amerikaans is van oorsprong?’

Vervolgens geeft ze een demonstratie van het maken van een paprikaspread. Ze roert een crème van 50% geitenkaas en 50% boter. Daaraan toe voegt ze gesnipperde paprika, augurken en mosterd. Vervolgens smeert ze deze op plakjes stokbrood.

Liszt

Meer over de persoon van Liszt leert de wandeling ‘in de voetsporen van Liszt' van de organisatie Unique Budapest. De gids leidt de bezoekers naar plaatsen waar Liszt destijds verbleef. Liszt was diepgelovig maar ook een groot humanist. Op latere leeftijd trad hij toe tot de Katholieke orde van lekenbroeders. Hij was niet alleen een componist maar vooral ook een virtuoos pianist en dirigent. Czerny was zijn leraar, maar hij leerde ook veel van Beethoven. Mensen met veel talent maar met weinig inkomen gaf hij gratis les, maar zonder talent kwam men er bij hem niet in. Wereldwijd gaf hij 420 studenten les, waaronder Béla Bartok.

Meer over zijn religieuze kant leert een bezoek aan de Franciscanerkerk. Tot drie keer toe voelde Liszt zich geroepen om zijn gehele leven aan God te wijden. Anderen weerhielden hem ervan. Dus bleef hij artiest.

In zijn voormalige woonhuis, het Lisztmuseum, staart hij de bezoeker aan vanaf een levensgroot portret. Tussen zijn sluike witte haren blikt hij weemoedig de wereld in. Alsof in zijn hoofd steeds muziek klinkt op het ritme van het alledaagse leven.

Trendy Boedapest

De door Liszt geliefde paprika staat hoog op het menu van trendy Boedapest. In restaurant annex kunstgallerie Kogart vormt ze een verrukkelijke combinatie met kip en cottage-cheese. Kogart is de eerste kunstgalerij na de val van de Sovjet-Unie (1989), maar staat vooral ook bekend om haar goede keuken. Kogart is in bij trendy Boedapest. Zelfs Roger Moore viert hier feest.

Trendy is ook het Japanse restaurant Nobu, een wereldwijd initiatief van Robert de Niro. In Boedapest krijgt de Japanse keuken een vleugje Hongarije. Dat wil zeggen: minder vis en meer vlees en vooral meer paprika. Indrukwekkend is de lijst met allerlei sakés, die samen de grootste collectie ter wereld vormen.

Een afbeelding van Liszt biedt een stand op de trendy designmarkt WAMP. In 2006 gestart in een oud industriecomplex van het Millenárispark vormt het nu een grote trekpleister voor moderne tijdgeesten. Met jong en dynamisch als sleutelwoorden telt WAMP ongeveer 400 leden.

Modefreaks laten zich verrassen met blauw en groen glanzende japonnen van Dora Abodi. Anderen kiezen eerder voor een sierraad zoals de geruite schouderdecoratie van Anett Papp. Het is haast onmogelijk om Wamp te bezoeken zonder iets te kopen. Van mode tot sieraden en servies biedt Wamp voor ieder iets. Dat weten ze intussen ook in New York, want diverse leden doen mee aan de New York Design Week.

De allerlaatste trend in Boedapest is een stadstoer in een bus die kan rijden en varen. Onder Liszt-achtige akkoorden duikt de bus het water in voor een tocht over de Donau.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last minute naar BoedapestHaar fraaie gebouwen prijken op Unesco’s wereld-erfgoedlijst. Hollywoodsterren maken Boedapest trendy. In december is de…
Speelfilm Cape FearrecensieSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…

WayToStay, onbekende concurrent Interhome en Belvilla!WayToStay.com: de onbekende concurrent van Interhome en Belvilla! WayToStay is een gespecialiseerde website, gericht op…
Hop on Hop off in BoedapestDe tijd dat alleen Londen dubbeldekkers kende ligt ver achter ons. Steeds meer steden namen dit initiatief over. Zo blij…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.