Last minute naar Boedapest

Haar fraaie gebouwen prijken op Unesco’s wereld-erfgoedlijst. Hollywoodsterren maken Boedapest trendy. In december is de stad een feest vol licht, gezellige kerstmarkten, lekkernijen, boeiende exposities en concerten. Vliegtuigmaatschappij Malev speelt op dit alles regelmatig in met last minute-reizen. In de kersttijd baadt heel Boedapest in het licht. Zelfs de stammen van de bomen dragen een kleed van lampjes. Daarboven spreiden zich de verlichte takken. Er rijdt zelfs een tram vol kerstlichtjes.

Markten

Gezelligheid vind je vooral op de adventmarkten. De markt op het Vörösmarty plein behoort tot de top 10 van Europa. De houten kraampjes doen denken aan Scandinavische sagen. Aan lange houten tafels genieten mensen van rijk beladen vleesschotels en glühwein. Even verderop speelt een zigeunerorkest. D/ daar r een m allen in de kleed van licjtjes. aar vlakbij staat een kraam vol kerststalletjes. Veel bezoekers trekt ook de WAMP designmarkt in het Millenárispark. Jonge ontwerpers krijgen hier de kans om hun werk te tonen. Mode, servies en allerlei hebbedingetjes maar in deze kersttijd ook veel lekkers om te smullen. Heerlijke wijnen van het prestigieuze wijnhuis Sauter, bonbons, gebak. Tot mijn stomme verbazing verkopen ze zelfs truffels, zwammen die onder de grond groeien. Hun sterke smaak doet denken aan ketjap. Een varkenssnuit snuift ze op. Op de foto zien we een roze beest met zwarte vlekken, precies zoals in Frankrijk. Alleen kosten de truffels daar duizenden euro’s en hier slechts 5 euro per stuk. Een culinair paradijs is de 114 jaar oude centrale markt. Acaciahoning, pàlinka (Hongaarse brandy van fruit), bloedworst en ander vlees worden hier verkocht in een wereld van glas en staal.

Monumenten

Adembenemend mooi zijn de monumenten van Budapest. In het parlementsgebouw bewaken soldaten de kroon van koning Stefanus I (1001-1038). Tijdens het regiem van de Sovjets raakte de kroon spoorloos, maar dankzij de vrouw van president Jimmy Carter kwam hij weer terug naar Hongarije. De tijden van de Romeinen komen tot leven in het badhuis van Széchenyi, het grootste thermale bad van Europa. Een bezoek waard is onder andere ook café New York en het openluchtmuseum Szentendre.

Munkácsy

Bovenop de heuvel in het stadsgedeelte Boeda prijkt het koninklijke slot. Binnen vinden we de wereldberoemde Christus triologie van Mihàly Munkácsy (1844-1900). De ruwe botheid van het gepeupel staat in fel contrast met de zachtheid die Christus uitstraalt. Mooie werken maken zit in de familie. Boeiend is de fototentoonstelling van Martin Munkácsy (1896-1963), wiens werken we o.a. vinden in het Palais des Arts. En passant onthult hij fijne kneepjes voor het maken van foto’s. Zo moet je iemand nooit laten poseren. Opnames van vrouwen die gelijk Mary Poppins aan parapluis in de lucht zweven, maakten hem wereldberoemd.

Filmsterren

Wereldberoemd zijn ook de filmsterren uit Hollywood. Zo viert Roger Moore feest in restaurant/galerij Kogart. ‘’Ik geef veel om kunst en dit uitstekende restaurants is ook een kunstgalerie. Daarom vier ik hier feest met 110 vrienden en bekenden,’ zegt James Bond. Ook Robert de Niro voelt zich thuis in Boedapest. In hotel Corvinius Kempinski hotel opende hij het Japanse restaurant NOBU. Hier eet trendy Boedapest. Je waant je er in een film. De crew bestaat uit jongens en meisjes in zwarte overals met schotels vol sushi’s en terryaki.

Chopin en Liszt

Wegens hun 200e verjaardag spannen concerten van Chopin (1810-1849) en Liszt (1811-1886) de culturele kroon. Als persoon komt Liszt tot leven tijdens de begeleide wandeling ‘Traces of Liszt Ferenc’ van de organisatie Unique Budapest. De wandeling gaat naar locaties waar Liszt kwam. In het voormalige woonhuis van Liszt staat nog steeds zijn vleugel en de tafel waaraan hij zijn rhapsodies, mazurka’s en symfonische gedichten componeerde. De organisatie van het Lisztjaar berust bij de beroemde pianist Gergely Bogányi. Zijn gevoelige piano-aanslag maakt hem tot lieveling van het publiek. In het kasteel waar koningin Sissy zo graag verbleef, Királyi Kastely te Gödöllö, speelde hij in 2010 op briljante wijze walsen van Chopin.

Jazz

Jazzliefhebbers gaan vooral naar het Palais des Arts of naar de Joodse wijk. Het is daar vooral in de ruinebar ‘Szimpla’ gezellig toeven. Deze bar bevindt zich in slooppanden die bewaard bleven door er open bars van te maken. De locatie bevindt zich vlakbij de synagoge, de op een na grootste van de wereld.

Budapestcard

Voor 6300 florint (ca 25 euro) biedt de Budapestard gedurende 48 uur gratis vervoer op voor alle middelen van openbaar vervoer. Een aanvullende ticket geeft ook toegang tot de hop on hop of bus.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marketing Boedapest richt zich op doelgroepenMarketing Boedapest richt zich op doelgroepenVliegtuigmaatschappij Malèv en het Budapest Tourist-Office hebben de handen ineengeslagen. Onder de noemer ‘winterinvita…
Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…
Bestaan goedkope last minutes nog wel?Bestaan goedkope last minutes nog wel?Wat wordt nu precies onder een last minute verstaan? Bestaat de last minute eigenlijk nog wel? Waar moet ik op letten bi…

De legende van hoe de stad Madrid gesticht werdDe legende van hoe de stad Madrid gesticht werdIn één van de harten van de hoofdstad van Spanje, vlakbij het beroemde Prado museum, staat een grote fontein met daarin…
Baskenland: Navarrenx, een prachtige garnizoensstadBaskenland: Navarrenx, een prachtige garnizoensstadEen klein dorpje op de limiet tussen het Franse Baskenland en het Béarn van de gaves: Navarrenx. Een bastide of garnizoe…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.