Winkelen, cultuur en uitgaan in trendy Dublin

Dublin is een wereldstad in opkomst. Eeuwen van armoe gingen vooraf aan een enorme economische opleving die zo’n tien jaar geleden begon. Dublin deelt veel voordelen met andere moderne Europese steden, maar heeft nog weinig last van de nadelen. Weinig criminaliteit, weinig daklozen, nergens is het echt vervelend druk. Een prettige stad, waar je alles en meer vindt wat een winterse stedentrip zo leuk maakt. Een paar dagen Dublin is veel gezelligheid, lekker eten en drinken, cultuur, flink Net als bij de meeste steden loopt er dwars door Dublin een rivier: de Liffey. Het centrum van de stad ligt aan beide kanten van de rivier. Over de Liffey zijn diverse bruggen gebouwd, maar degene die je het meeste zult gebruiken is de Ha’Penny brug (1816): een voetgangersbruggetje tussen Temple Bar en de winkelstraten rond O’Connell en Henry Street. Het centrum van de stad bevindt zich grofweg tussen het Writer’s Museum aan de zuidkant en St. Stephen’s Green aan de noordkant. Een afstand die je lopend in ongeveer een uur overbrugt. Je kan ook een dagkaart kopen voor de Dublin Tour, een hop on – hop off bus die door het hele centrum rijdt.

Winkelen

Na het ontbijt, dat natuurlijk bestaat uit worstjes en gebakken eieren, kan er meteen gewinkeld worden. Grafton Street is Dublin’s sjiekste winkelstraat. Designer winkels, juweliers en de duurdere warenhuizen vind je hier. Aan de zuidzijde van de straat ligt het prachtige overdekte winkelcentrum St. Stephen’s Green Shopping Centre. Ook als je niet van winkelen houdt, is dit winkelcentrum alleen al om de architectuur de moeite van het bezoeken waard. Bovenin zit een prima restaurant met een prachtig uitzicht over de stad en het St. Stephen’s Green stadspark. Rondom Grafton Street vind je meer winkelstraten zoals Wicklow Street, Dawson Street en South Great Georges Street.

Henry Street ligt aan de andere kant van de Liffey en hier vind je de grote warenhuizen en de goedkopere kledingwinkels. Ook zijn hier grote overdekte winkelcentra zoals ILAC en Jervis Street en de dagelijkse markt op Moore Street. Henry Street kruist O’Connell Street, een grote, brede straat met veel banken en hotels, maar met ook met een paar interessante winkels zoals Eason’s Booksellers.

Voor souvenirs kan je het beste terecht op Nassau Street naast Trinity College. De moeite waard om mee te nemen zijn Waterford kristal, Keltische sieraden, truien en CD’s met traditionele Ierse muziek.

In de uitgaanswijk Temple Bar zijn ook bijzondere winkeltjes te vinden. Hier gaat het vooral om de meer arti winkels zoals galeries, muziekwinkels, boetieks en kleine ‘cult’ winkeltjes.

Cultuur

Zoals iedere grote stad heeft Dublin talloze musea: kunstmusea zoals de Municipal Gallery of Modern Art en de National Gallery, een wassenbeelden museum, een historisch museum enzovoorts. Ze zijn allemaal de moeite waard, maar omdat het onmogelijk is ze allemaal in een weekend te bezoeken, kan je het beste de meest unieke eruit zoeken. Zo kan je niet in Dublin geweest zijn zonder het Book of Kells gezien te hebben. Dit is een van de oudste boeken ter wereld (800 AD) en is fantastisch geïllustreerd. Hier zijn de bekende Keltische tekens op geïnspireerd. Rond het Book of Kells is een heel bijzondere tentoonstelling ingericht in de bibliotheek van het Trinity College aan het zuideinde van Grafton Street.

Ierland heeft maar liefst vier Nobelwinnaars Literatuur voortgebracht en wil dat weten ook. Aan het zuideinde van O’Connell Street is een museum helemaal gewijd aan de Ierse literatuur: het Writers Museum. Veel aandacht gaat naar Swift, Sheridan, Shaw, Wilde, Yeats, Joyce and Beckett. Dublin is vooral trots op James Joyce. Overal in de stad liggen koperen stoeptegels om aan te geven dat zich hier een scène uit zijn boek Ulysses afspeelt. Er zijn Ulysses wandelingen, een bustoer en het James Joyce Centre in Georges Street. De Chester Beatty Library bij Dublin Castle toont een verzameling vroeg-christelijke, islamitische en oost-Aziatische manuscripten en tekeningen.

Pubs zijn een belangrijk onderdeel van het Ierse leven. In pubs is het gezellig, drink je alcohol en traditioneel wordt er veel muziek gemaakt. De nationale dranken zijn Guinness en whiskey en allebei hebben ze hun eigen museum. De Guinness Experience neemt je mee door 250 jaar geschiedenis en eindigt met een gratis glas van het donkerbruine bier. The Old Jameson Distillery is Ierser dan Iers en vertelt het verhaal van Ierse whiskey van de zesde eeuw tot nu. En natuurlijk kan je hier gratis whiskey proeven. Traditionele folkmuziek is er nog steeds veel in Ierland, maar de muzikale geschiedenis van het land heeft ook geleid tot een paar grote namen in de rock- en popmuziek zoals Thin Lizzy, U2 en Westlife. Meer over muziek van Ierse oorsprong kom je te weten in de Irish Music Hall of Fame in Middle Abbey Street, een zijstraat van O’Connelll Street.

’s Avonds

Ieren houden van een glas bier. In Dublin zijn dan ook eindeloze hoeveelheden pubs waar je dat kan drinken. Het meest trendy uitgaansgebied is de oude stadswijk Temple Bar aan de Liffey. Hier vind je pubs, restaurants, café’s. Vooral jongeren trekken ’s avonds naar Temple Bar. Ook de straten rond Mercer en York Street, achter St. Stephen’s Green Shopping Centre zijn bezaaid met pubs, maar deze worden vooral bezocht door een iets ouder, maar niet noodzakelijkerwijs bezadigder, publiek.

Een heel speciale manier om de avond door te brengen is een thema-stadswandeling. En daar heeft Dublin er erg veel van. Tijdens de Zozimus Ghostly Experience leiden acteurs je rond in het gebied rond Dublin Castle en vertellen over moorden, spoken en legendes. Een goede introductie in het nachtleven is de Literary Pub Crawl, waarbij je naast verhalen over Dublin’s schrijvers ook vier bijzondere pubs bezoekt. Voor liefhebbers van Ierse folk is er de Musical Pub Crawl geleid door twee muzikanten.

Wandelend door Temple Bar kom je ongetwijfeld langs het IFI, het Irish Film Institute, het Filmhuis van Dublin, gevestigd in enkele prachtig gerestaureerde panden. Het IFI vertoont naast de internationale films die je hier ook kunt zien, de films van de opkomende Ierse filmindustrie. Hoewel ze vaak erg goed zijn, worden er maar weinig internationaal uitgebracht. Voor de juweeltjes van de Ierse film moet je hier dus zijn. Je kan overdag trouwens ook uitstekend koffie drinken en lunchen in het café van het IFI.

Pubs en restaurants die zich richten op toeristen bieden regelmatig avonden met Ierse traditionele muziek en dans. Buiten Dublin, vooral in het westen, zijn er heel veel pubs waar spontaan muziek gemaakt wordt. In het centrum van Dublin kom je dit nog maar weinig tegen, maar gelukkig zijn deze georganiseerde avonden een heel redelijk alternatief. Adressen kun je vinden bij Dublin Tourism Centre. Concerten met traditionele muziek vind je bij Whelan’s op Wexford Street of kijk even naar het programma van Glór, het Irish Music Centre. Maar je kan overdag natuurlijk ook goed letten op de pubs waar je langs loopt. Organiseren ze een avond met live muziek, dan wordt dat gewoonlijk op een A4-tje voor het raam aangekondigd. Hoe obscuurder de pub, hoe groter de kans op authentieke, traditionele folk.

Dalkey

Even uitrusten van de drukte van de stad? Neem de Dart, de sneltram, naar Dublin’s goudkust Dalkey en wandel vanuit Dalkey naar Killiney Beach voor een prachtig uitzicht over de baai en de Ierse Zee. Dalkey is een dorpje op zichzelf, waar niet alleen Dublin’s nouveau riche woont, maar ook een groot aantal van Ierland’s beroemde schrijvers en artiesten. Maeve Binchy woont er, Shaw en Beckett hebben er gewoond en even verderop in Killiney staat het vierkante witte huis van U2’s Bono. Je kan het zien vanaf Killiney Beach. En mocht je nog niet moe zijn van James Joyce: hoofdstuk 2 van Ulysses speelt zich hier af. De hoofdstraat van Dalkey is een gezellige winkelstraat waar de parkeerplaatsen vol staan met cabrio’s. Hier staan ook Dalkey’s twee kastelen. Aan iedere kant van de straat eentje. Dalkey Castle is te bezichtigen en heeft tentoonstellingen over onder andere de geschiedenis van de toren, de Dalkey Gold Rush en de schrijvers die in Dalkey woonden en wonen. Vlak naast Dalkey Castle is The Queen’s Bar. Niet alleen stamkroeg van rijke Dubliners, maar vooral ook van de Ierse schrijvers. De lunches bij Queen’s zijn trendy, mooi, gezond, vegetarisch, niet-vegetarisch en duur. Maar wel lekker! Uiteraard is iedereen welkom bij Queen’s, maar een grote zonnebril om aan te geven dat je toch echt beroemd bent, helpt wel bij de snelheid van de bediening.
© 2010 - 2024 Isabellotje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Tips voor een Stedentrip naar DublinDublin is de hoofdstad van Ierland en gesticht door de Vikingen rond 988. Dublin staat bekend om zijn schrijvers, dichte…

Marseille, de stad die aan het volkslied haar naam gafHet verhaal gaat dat 600 v. Chr. Griekse zeevaarders in de baai van Lacydon, de huidige Vieux Port, aan land gingen. Ze…
Eugène Haussmann en een boottochtje op Le Canal St.-MartinAan het begin van de 19e eeuw was Parijs een smerig doolhof van straatjes. In de trappenhuizen stonk het naar urine en i…
Bronnen en referenties
  • Dublin Tourism Centre, Suffolk Street www.visitdublin.com
Isabellotje (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.