Düsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentrip

Düsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentrip Düsseldorf is een stad die gelegen is aan de Rijn, niet zo ver van de Nederlandse grens. Deze stad leent zich uitstekend voor een korte stedentrip. Men kan heel prettig winkelen en er is veel om te bekijken. Het historisch centrum, de Altstadt, is gelegen in de binnenstad en we vinden dan ook volop mogelijkheden om gezellig uit te gaan. De stad is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, maar met de eigen auto zijn er ook goede mogelijkheden. Hotels zijn er in alle prijsklassen. Veel mensen brengen een bezoek aan de diverse beurzen die er gedurende het hele jaar gehouden worden in de hallen van de Messe.

Ligging van Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen en is gelegen op korte afstand van de Nederlandse grens. Vanuit het midden van Nederland is de stad zelfs voor één dag te bezoeken. De afstand vanuit Utrecht is 192 kilometer.

Stedentrip

Het is natuurlijk mogelijk om per trein naar Düsseldorf te reizen maar voor wie wat verder weg woont is het ook mogelijk om te vliegen. De verbinding tussen de luchthaven en de stad is gemakkelijk via de U-Bahn. In de winter worden er veel busreizen georganiseerd om de kerstmarkten te bezoeken. Düsseldorf is geschikt voor een stedentrip omdat het voor ieder wat wils biedt. Men kan hier winkelen en wandelen, musea bezoeken, gezellig uit eten gaan of een terrasje pikken. Ieder jaar wordt in het centrum het grootste jazzfestival van Duitsland gehouden. Ook carnaval vieren is erg gewild in Düsseldorf met grote optochten.

Stadsdelen

Afwisselende delen van de stad vind je door een bezoek te brengen aan
  • Altstadt
  • Oberkassel
  • De Haven en Medienhafen

Altstadt

De Altstadt van Düsseldorf is een bijzonder mooi en historisch gedeelte van de stad. Kleine straatjes met keien en oude historische vakwerkhuizen maken deze wijk tot een bijzonder aantrekkelijk gebied. Hier vinden we restaurants die gebaseerd zijn op de keuken van zoveel verschillende landen dat het moeilijk is om een keuze te maken. Wil je Spaans eten of Libanees, Japans of gewoon Duits? Voor wie specifiek vis wil eten is er een groot visrestaurant. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. In de winter zijn de terrassen geopend en verwarmd met grote heaters zodat het geheel een levendig aanzien blijft houden.

Oberkassel

Minder bekend maar ook heel bijzonder is de wijk die gelegen is aan de overkant van de Altstadt. Via een grote brug over de Rijn wandel je naar de wijk Oberkassel, waar je veel boetieks vindt en hippe kleding. Ook enige luxe zaken met heerlijke delicatessen zijn in deze wat duurdere wijk te vinden.

De Haven en Medienhafen

Düsseldorf is gelegen aan de Rijn en hier leggen veel rondvaartboten aan, maar ook riviercruises worden van hieruit georganiseerd. Het havengebied heeft sedert de tachtiger jaren een modernisering ondergaan waarbij veel mooie nieuwe gebouwen zijn gerealiseerd. De wijk Medienhafen is modern van opzet. Oude en nieuwe gebouwen staan bij elkaar waarbij de moderne architectuur domineert. Langs de haven zijn veel terrassen waar het bij goed weer heerlijk is om te genieten van een hapje en een drankje en naar de passerende boten te kijken.

Bezienswaardigheden

Bij een historische stadswandeling die erg mooi en interessant is zal men de volgende bezienswaardigheden tegenkomen, zoals:
  • De Königsallee
  • Heinrich-Heine Platz
  • De Lambertus Kirche
  • Rathaus

De Königsallee

Dit is de meest luxe winkelstraat van de stad. De Duitsers noemen deze boulevard de 'Kö'. Hier zijn alle grote merken vertegenwoordigd en ook vind je hier nog de bekende merken voor schitterend serviesgoed. Vooral in de kerstperiode is de Königsallee een 'must'. De bomen hebben allemaal een aparte verlichting en de winkels zijn schitterend versierd.

Heinrich- Heine Platz

In het centrum van de stad ligt de Heinrich-Heine Platz, zo genoemd naar de dichter. Op dit plein vindt ieder jaar in december de grote kerstmarkt plaats die ook wel Engeltjesmarkt wordt genoemd. Deze markt wordt dan uitgebreid naar de kleinere pleinen en straatjes in de omgeving zodat er in totaal wel zes kerstmarkten zijn. Op Rosenmontag gaat de carnavalsoptocht hier voorbij en er wordt dan op het plein volop gedanst.

De Lambertus Kirche

De Lambertus Kirche is waarschijnlijk het oudste gebouw van de stad. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw. De kerk is bijzonder opvallend door haar scheve toren. Na een brand werd de toren opgebouwd uit vers hout wat nog werkte en dit ging draaien. Na de Tweede Wereldoorlog werd de toren opnieuw opgebouwd en het oude model met de gedraaide toren werd in ere hersteld.

Rathaus

Het oude Rathaus werd gebouwd in 1540 en is heel karakteristiek. Het is gelegen aan de Marktplatz. Op het plein staat het beeld van Jan Wellum. Van hier loop je gemakkelijk naar de Flingerstraße. Dit is de drukste winkelstraat van de stad.

Rheinturm

Al van ver zie je de Rheinturm staan. Boven op de toren heb je een breed uitzicht over de stad en haar omgeving. Er is een lift die je brengt naar het langzaam draaiend restaurant. De toren is ongeveer 240 meter hoog. Het panorama-dek is gelegen op 168 meter en er is een groot platform met schuine ramen.

De Hofgarten

Het mooie park is gelegen in het hartje van de stad en vooral in de zomer is het hier gezellig druk. Hier kun je het stadsleven even verlaten en rustig van de natuur genieten. Het oude Schloss Jägerhof ligt in het park.

Haven / Bron: Citizen59, Flickr (CC BY-SA-2.0)Haven / Bron: Citizen59, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Marktplatz / Bron: Picccus, Flickr (CC BY-ND-2.0)Marktplatz / Bron: Picccus, Flickr (CC BY-ND-2.0)
De Rhein / Bron: Sefer Klç, Flickr (CC BY-2.0)De Rhein / Bron: Sefer Klç, Flickr (CC BY-2.0)

De Messe

Düsseldorf is ook bekend om zijn 'Dusseldorf Messe'. Een groot aantal evenementen vindt hier ieder jaar plaats. Zo is er een banenbeurs, een grote golfbeurs voor de golfliefhebber, maar ook zijn er een aantal kunstbeurzen. Ieder jaar wordt hier de grootste recreatiebeurs van Europa georganiseerd met nieuwe modellen van campers en caravans. Wie een bezoek wil brengen aan Düsseldorf doet verstandig om eerst naar de Messe kalender te kijken, want de stad kan tijdens een beurs overvol zijn en hotels zijn dan duur en lastig te krijgen, zeker in het gebied van de Messe. De hallen van de Messe zijn gelegen in de directe omgeving van de luchthaven en zijn ook over de Autobahn gemakkelijk te bereiken. Er zijn ruime parkeermogelijkheden.

Openbaar vervoer

Het Hauptbahnhof van de stad is gunstig gelegen vlak bij het centrum. In de directe omgeving zijn veel hotels te vinden in alle prijsklassen. Wel is het vaak druk, zeker als er beurzen zijn, dus vooruit reserveren is noodzakelijk.

De stad kent een uitgebreid net van bussen en trams. In veel hotels kan men gratis of tegen gereduceerd tarief kaartjes kopen voor de bus of tram. De Spoorwegwinkel biedt soms leuke aanbiedingen aan voor een korte trip naar deze stad.
© 2017 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip DüsseldorfStedentrip DüsseldorfDüsseldorf is de ideale bestemming voor een stedentrip dicht bij huis. In deze Duitse stad valt van alles te beleven; pr…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Stedentrip naar PortoStedentrip naar PortoPorto is een mooie stad om te bezoeken en ideaal voor een stedentrip. De stad is namelijk relatief klein en kan daardoor…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…
Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden?Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden?Jakarta is een grote, drukke en chaotische stad. Vele toeristen beschrijven de stad Jakarta dan ook wel als een grote mi…
Bronnen en referenties
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.