Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden?

Wat heeft de stad Jakarta allemaal te bieden? Jakarta is een grote, drukke en chaotische stad. Vele toeristen beschrijven de stad Jakarta dan ook wel als een grote mierenhoop. Je zult ongetwijfeld je ogen uitkijken. Getoeter van taxi's van alle kanten, allerlei culturen om je heen en niet te vergeten de ongelofelijke hitte die er ook nog eens bij komt kijken. Bovendien is de stad een echte metropool met veel verschillende bevolkingsgroepen uit landen zoals China, India, Australië en ook Nederland. Verder heeft deze stad ook veel te bieden wat betreft geschiedenis, cultuur en architectuur.

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en ligt in het noordwesten van het eiland Java. Java staat bekend als het dichtbevolkste eiland van de wereld en Jakarta is daar het perfecte voorbeeld van. In deze stad wonen maar liefst meer dan negen miljoen mensen. Verder is de meerderheid van de stad moslim. In deze stad staat dan ook de grootste moskee van heel Zuid-Oost Azië. De taal die hier wordt gesproken is voornamelijk Bahasa Indonesia. Problemen waar deze stad mee te kampen heeft zijn overstromingen en luchtvervuiling. Vooral in het regenseizoen zijn er veel overstromingen door het tekortschietende afwateringssysteem en bodemdaling. De luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de vele verkeersopstoppingen.

Geschiedenis

Nederland heeft een lange historie met het land Indonesië en zo ook met de stad Jakarta. In 1602 richtte Nederland de VOC, de verenigde Oost-Indische Compagnie, op. Aangezien Indonesië (in de koloniale tijd ook wel bekend als Nederlands-Indië) in die tijd bezet werd door Nederland, werd de thuisbasis van de VOC fort Batavia. In 1945 werd Indonesië onafhankelijk en wijzigde de naam Batavia naar Jakarta, zoals het nu nog steeds heet. Vanwege deze Nederlandse historie zijn er nog veel monumenten in Jakarta te vinden die met deze tijd te maken hebben.

Bezienswaardigheden

In de stad Jakarta bevinden zich meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De meeste hiervan hebben te maken met de geschiedenis van Jakarta. Veel mensen krijgen door het bezoeken van deze bezienswaardigheden een beter beeld van hoe het er aan toe ging in de tijd van de Nederlandse bezetting. Enkele bezienswaardigheden in Jakarta zijn:

Medan Merdeka

Medan Merdeka staat bekend als het onafhankelijkheidsplein en is het grootste plein van Jakarta, het is maar liefst één vierkante meter groot. Op het midden van het plein staat het 137 meter hoge Monumen Nasional (Nationaal Monument). Het Monumen Nasional wordt ook wel Monas genoemd en symboliseert de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op de top van het monument staat een standbeeld van een vlam, gemaakt van 35 kilo aan bladgoud. Voor zowel toeristen als lokale mensen is het mogelijk om met een lift omhoog te gaan en het uitzicht op de stad te bewonderen. Aan de noordzijde van dit plein bevindt zich ook nog de Istiqlal moskee. Dit is de grootste moskee van heel Zuidoost-Azië.

Nationaal museum

Dit museum bevindt zich in een gebouw uit de koloniale tijd. Je kunt hier alles leren over de geschiedenis van Indonesië, van de prehistorie tot nu. Ook de geschiedenis met Nederland wordt uitgebreid behandeld en op die manier is precies te zien hoe het er in de tijd onder het Nederlandse gezag aan toe ging.

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa is een oude haven in Jakarta. Het lossen van de vracht van de zeilschepen gebeurt hier nog steeds met de hand. Dit is niet het enige wat de moeite waard is om te bezichtigen. Ook het Maritiem museum, de VOC-pakhuizen en de Pasar Ikan (vismarkt) zijn een bezoekje waard.

Taman Fatahillah

In de koloniale tijd lag het bestuurlijke centrum van Batavia op dit plein. Op dit plein bevinden zich drie musea's, die allemaal in koloniale gebouwen zijn gevestigd. Ook staat er op het midden van het plein een fontein en aan de zijkant nog een origineel oud-Portugees kanon. Een echte aanrader is om op het plein wat te gaan drinken bij café Batavia. In dit café hangen meer dan 300 foto's aan de muren en het café is ingericht in de sfeer van de laatste periode van Batavia.

Reizen naar Jakarta

Je kunt het beste tussen mei en september afreizen naar Jakarta, omdat het dan droogseizoen is. Tussen november en maart is het regenseizoen en zijn er veel heftige regenbuien. Hierdoor kan je toch enigszins belemmerd worden in het maken van tripjes. De temperatuur is gedurende het gehele jaar tropisch warm, gemiddeld 30 graden. Vergeet ook niet dat er in de wintertijd in Nederland 6 uur tijdsverschil is met Jakarta en in de zomertijd 5 uur.
© 2017 - 2024 Anoukk24, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in IndonesiëToerisme in IndonesiëIndonesië is een schitterend land, dat je als toerist zeker een keer gezien moet hebben. Het land heeft ontzettend veel…
De VOC en Batavia in LelystadDe VOC en Batavia in LelystadLelystad is ontstaan in 1967, jaren na de tijd van de VOC en toch heeft Lelystad iets met deze tijd. Dat is te zien in B…
De Pelni-boot, vervoer in de Indonesische archipelNadat de Nederlanders zich hebben terug getrokken uit Nederlands-Indië en het eilandenrijk in eerste instantie de vereni…
Het VOC bestuurscentrum (handelspost) in BataviaHet VOC bestuurscentrum (handelspost) in BataviaDe stad die door de Nederlanders in de zeventiende eeuw Batavia werd genoemd, was gelegen op de noordkust van het Indone…

Düsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentripDüsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentripDüsseldorf is een stad die gelegen is aan de Rijn, niet zo ver van de Nederlandse grens. Deze stad leent zich uitstekend…
Chicoutimi/Saguenay: van papierindustrie naar toerismeChicoutimi/Saguenay: van papierindustrie naar toerismeChicoutimi in de Canadese provincie Québec was vroeger 'the place to be' als je wilde werken in de papierindustrie. Nu i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bonar Gultom, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.indonesie.nl/indonesie/reisgids/java/jakarta/
  • http://wereldsteden.jouwweb.nl/jakarta-indonesia
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jakarta
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vereenigde_Oostindische_Compagnie
  • https://www.indonesie.nl/indonesie/reisgids/java/jakarta/cafe-batavia/
  • http://www.rondreis.nl/rondreis-indonesie/jakarta/
  • http://wereldsteden.jouwweb.nl/jakarta-indonesia
  • https://www.indonesie.nl/indonesie/reisgids/java/jakarta/
Anoukk24 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.