Metz, een stop onderweg meer dan waard

Metz, een stop onderweg meer dan waard Metz is een stad die een stop onderweg zeer de moeite waard is. En méér dan dat: overnachten is aan te raden; een dag, een week, twee weken. Er is zoveel te beleven dat het moeilijk kiezen is. Onvoorbereid Metz bezoeken is zeker een optie, maar voorbereiding voorkomt dat je veel mist. Het stadslandschap is uniek voor Europa. Het is één van de groenste steden van Frankrijk, met een keur aan liefdevol gerestaureerde architectuur, 'de lantaarn van de Goede God', een dependance van het Pompidou, de op één na grootste vlooienmarkt en een top dierentuin. En in een dorpje vlakbij, vind je het huis van de 'vader van Europa'. Wie via Limburg zuidwaarts rijdt, passeert na niet al te lange tijd (ca. 260 km vanaf de grens) Metz, een stad kleiner dan Maastricht, maar met iets meer inwoners. Vanaf de snelweg torent een sierlijke gotische torenspits als baken boven de stad uit.

Stadslandschap

Bij binnenkomst valt meteen op hoe goed onderhouden en prachtig gerenoveerde de huizen, en opgeknapt de straten zijn. Er is veel groen, zoals lommerrijke avenues, parken, plantsoenen, zoals je in Frankrijk wel vaker ziet, en zelfs de bruggen, verfraaid met kunstige bloemstukken. Qua architectuur is er veel te beleven. Je vindt er uiteenlopende stijlen, van middeleeuws tot klassiek en modern. Het geheel is niet alleen in Frankrijk maar in heel Europa uniek. De stad zelf, het centrum en de parken, is een bezoek meer dan waard. De afwisseling maakt dat je je nooit verveelt. Verkennen doe je het best à pied; door kronkelige straatjes, over lommerrijke avenues, zoals avenue Foch, over pittoreske pleintjes als de place Jeanne D'Arc, en parken als parc de la Seille, de bossen, de vele waterwegen en meertjes en het jachthaventje.

Marché Couvert

Metz heeft een autovrij centrum, met een kleine overdekte markt en de Kathedraal die, net als het l’office de tourisme, aan het place d’armes ligt. De Marché Couvert, oorspronkelijk bedoeld als bisschoppelijk paleis, werd na de Franse Revolutie gedegradeerd tot overdekte markt. De verse producten en lokale delicatessen zijn er oogstrelend uitgestald. Op zaterdagmorgen strekt de markt zich nog naar buiten toe uit, over de omliggende pleinen en steegjes, met onder veel meer ook huishoudelijke artikelen.

Cathédrale Saint-Etienne

Aan het place d’armes heeft de kathedraal van het bisdom Metz de revolutie gelukkig wel overleefd. Ze heeft wel een wat vreemde vorm. Zo ligt dit plein naast de kerk. Dit komt doordat de kerk door de eeuwen heen is ontstaan door delen uit de 13e en 14e eeuw samen te voegen met een nog oudere, Romaanse kerk. Het middendeel van de kerk, het transept, en een koor werden later toegevoegd. Je treedt de kerk, één van de grootste van Frankrijk, binnen via een prachtig fijn bewerkt portaal. Indrukwekkend zijn de enorme, gebrandschilderde glas-in-loodramen, de grootste ter wereld, die de kathedraal de bijnaam 'de lantaarn van de Goede God' geven. Sommige van deze ramen zijn oorspronkelijk, andere zijn ontworpen door bekende kunstenaars als Marc Chagall. Heb je de smaak te pakken, bezoek dan ook de Saint-Maximin (12de-15de eeuw), 61 rue Mazelle, waarvoor collega en tijdgenoot Jean Cocteau verantwoordelijk was.

Ports des Allemands

Op vijf minuten lopen van die laatste kerk ligt, aan de rand van de oude stad, een indrukwekkende middeleeuwse stadspoort die toegang verschaft tot een imposant kasteel, compleet met torens, kantelen, poorten en ophaalbruggen en ook al prachtig gerestaureerd. Van de stadsmuren is verder geen spoor. Wil je een echt fort bezoeken, maak dan de mooie wandeling zuidwaarts door het parc de la Seille, via het parc du Pas du Loupe, en nog verder waar het Fort de Queuleu verstopt ligt onder het bos.

L’île du Petit Saulcy

Een leuk eilandje dat de Moezel splijt is het île du Petit Saulcy. Er prijkt een stijlvol klassiek gebouw gelegen aan een bloemrijk plantsoen. Dit is een van de oudste theaters van Frankrijk dat nog steeds in gebruik is. Vanaf het eiland heb je een prachtzicht over de rivier, de mooie gevels van de huizen aan de overkant en de kathedraal. Je kunt hier relaxed langs de rivier flaneren, want er is een goed wandelpad. Als je het eiland verlaat, ga dan niet meteen terug naar het centrum, maar steek een van de bruggen over naar Les Ȋles. Haaks op de pont saint Georges ligt de esplanade des Thermes met een heel apart strak gebouw in een moderne wijk rondom middeleeuwse ruïnes.

Groen

Behalve door zijn grootte, de rivier en mooie gebouwen is Metz prettig bewandelbaar dankzij het vele groen. Zonder plattegrond of noemenswaardige informatie gaat de wandeling ongemerkt over van de ene in de andere groene zone; Metz is met recht één van de groenste steden van Frankrijk. Zonder echt te verdwalen is het een waar plezier de vele parken die overal in de stad te vinden zijn, te doorkruisen; de Esplanade aan de avenue Ney met daaraan gelegen het Arsenal, de jardin Botanique, aan de rue de Pont-à-Mousson, de jardin des cinq sens aan de avenue Jean XXIII, de jardin des Tanneurs, etc. etc. Je kunt hier dagenlang vertoeven!

Centre Pompidou-Metz

Wie Metz voorheen, razend over de snelweg, links liet liggen, is de dependance van het Parijse museum voor moderne en hedendaagse kunst sinds 2010 wellicht dé reden voor een halte onderweg. Omdat 'Parijs' veel meer kunstwerken heeft (60.000) dan het kan tentoonstellen (2.000), bedacht men dat de periferie van de collectie zou moeten kunnen meeprofiteren. Zo ontstonden, onder een opvallend wit golvend houten dak, drie monumentale expositieruimtes, met ruimte voor ontzagwekkend grote doeken, en een centrale hal. Behalve de vaste collectie zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken.

Het Musée de la Cour d'Or

Liefhebbers van oudheden zullen eerder kiezen voor dit museum en daaraan hun handen vol hebben. De zeer rijke collectie, inclusief restanten van tweeduizend jaar oude Romeinse thermen, vind je verspreid over een aantal oude kloostergebouwen. Het aanbod bestaat uit Merovingische en Keltische voorwerpen van vóór de Romeinse overheersing en talrijke vondsten uit de Romeinse tijd. Een waarschuwing is misschien op zijn plaats: de didactische opzet kreeg meer aandacht dan de bewegwijzering... Vergeet al dolende niet ook de bovenste verdieping te bezoeken met zijn prachtige middeleeuwse beschilderde houten zoldering.

Huis van Robert Schuman

Niet in de stad zelf, maar op twintig minuten rijden van het centrum bevindt zich het voormalig huis van de grondlegger van de Europese Unie. In het pastorale gehucht Scy Chazelles bevindt zich ook zijn graf. Met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal zette Schuman de eerste stap naar een verenigd Europa en de EEG. Het huis is als zodanig gelukkig in tact gelaten zodat je goed kunt sfeerproeven, anderzijds zou het een gemiste kans zijn als er niet ook een permanente en interactieve expositie ingericht zou zijn over zijn leven en de eerste jaren van de vereniging van Europa. Er is ook weer een prachtige tuin.

Nog meer top tips

Een ander argument om de stad te bezoeken kan ook de op één na grootste vlooienmarkt van Frankrijk zijn. Een à twee keer per maand is er een vlooienmarkt ter grootte van drie à vier voetbalvelden die ieder jaar goed is voor 5/4 van het inwonertal van de stad (150.000 per jaar op een inwonertal van 120.000). De professionele verzamelaars zijn er al om 6 uur 's ochtends, maar als vakantieganger is 9.00u waarschijnlijk vroeg genoeg. De markt duurt tot een uur of drie 's middags en kent een middagpauze die voor de Fransen heilig is. Voor ons Nederlanders betekent het juist rustig kunnen genieten van alles tussen kunst en kitsch.

Parc Zoologique d'Amneville

Op een half uur rijden ten noorden van Metz ligt deze dierentuin die tot de top van Europa behoort. Deze welverdiende plek dankt het park aan de dierenverblijven die hun best doen zo natuurlijk mogelijk te ogen. Je ziet er zeldzame dieren als de witte neushoorn, de Siberische tijger, witte leeuwen, witte wolven, ijsberen, gorilla's, ... Voor mensen is de tuin zodanig aangelegd dat het bezoek een ware ontdekkingstocht wordt: achter elke bocht wacht weer een andere verrassing. Met wel als gevolg dat je er makkelijk de weg en het overzicht kwijtraakt. Behalve de dieren in hun verblijven, worden er ook shows met dieren georganiseerd en zijn de voedermomenten omgetoverd tot een educatieve happening. Het aquarium op het terrein moet apart betaald worden. Al met al kan een ticket voor twee dagen geen gek idee zijn.

Parc Sainte-Croix

Het bijzondere van dit dierenpark, een uur zuidwaarts van Metz, zit 'm in het feit dat je hier kunt overnachten. Vanuit een luxueuze boomhut heb je dag en nacht ongemerkt zicht op de grijze wolven.
© 2017 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Provence – van Luik via Metz en Nancy naar DijonProvence – van Luik via Metz en Nancy naar DijonDe reis naar de Provence gaat via Valkenburg in het puntje van Limburg naar Luik in België. Daarna wordt de tocht vervol…
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…

Kandy, de culturele hoofdstad van Sri LankaKandy, de culturele hoofdstad van Sri LankaKandy is een stad vol cultuur, traditie, bezienswaardigheden en natuur. De stad kent veel geschiedenis over de boeddhist…
Stavoren - havenstad aan het IJsselmeer in FrieslandStavoren - havenstad aan het IJsselmeer in FrieslandStavoren is één van de elf Friese steden. Deze oude havenstad ligt aan het IJsselmeer. Bij Stavoren bevindt zich de Joha…
Bronnen en referenties
  • Er is een ruim aanbod van websites met informatie over Metz en zijn talloze bezienswaardigheden. De mooiste en meest uitgebreide site is wel die van het bureau voor tourisme; met nederlandse tekst! http://www.tourisme-metz.com/nl/home.html
  • http://cathedrale-metz.fr/
  • https://www.centrepompidou.fr
  • http://musee.metzmetropole.fr/
  • https://www.take-a-trip.eu/nl/metz/bezienswaardigheden/Maison-Robert-Schuman/ met een link naar een franstalige site
  • http://www.zoo-amneville.com/EN
  • www.parcsaintecroix.com
Stine (145 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.