Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka

Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka Kandy is een stad vol cultuur, traditie, bezienswaardigheden en natuur. De stad kent veel geschiedenis over de boeddhistische cultuur. Hoewel er in heel Sri Lanka tempels te vinden zijn, ligt de meest bijzondere tempel toch wel in Kandy. Maar ook musea, beelden, prachtige natuur en bijzondere dieren zijn in Kandy te vinden. Een bezoek aan de stad mag zeker niet gemist worden tijdens een reis naar Sri Lanka.

Kandy

Kandy is voor toeristen een van de belangrijkste steden van Sri Lanka. De stad bevat vele bezienswaardigheden en er is veel leven op straat. In 1988 werd de stad zelfs door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit is dan ook de reden dat Kandy de culturele hoofdstad van Sri Lanka is.Ligging

Kandy is heel centraal gelegen in het midden van Sri Lanka. Deze culturele hoofdstad ligt op ongeveer drie uur rijden van de politieke hoofdstad Colombo. De stad is goed bereikbaar voor toeristen en veel georganiseerde rondreizen door Sri Lanka hebben de stad Kandy op hun route. Doordat de stad op een hoogte van 525 meter boven de zeespiegel ligt, is het klimaat er aangenaam. De hoge ligging is goed terug te herkennen aan het landschap dat er heuvelachtig uitziet met veel groene bomen en water. In de stad ligt tussen de heuvels een groot meer, de Kiri Muhuda.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kandy is de tempel van de tand. Deze tempel is gelijk ook de belangrijkste tempel van Sri Lanka. Maar naast deze tempel zijn er vele andere bezienswaardigheden, zoals het meer van Kandy, het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld, het Koninklijk paleis en het theemuseum.

Tempel van de tand

Naast dat de tempel van de tand de belangrijkste tempel van Sri Lanka is, is het ook een van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. De reden hiervan is dat er een tand van Boeddha in de tempel wordt bewaard. Wereldwijd zijn er nog maar drie tanden van Boeddha bewaard gebleven, waardoor de tand in Kandy van grote betekenis is voor Boeddhisten. Er is dan ook een jaarlijkse viering waarbij de de heilige tand door een olifant door Kandy wordt gedragen. Het feest wordt uitgebreid gevierd en duurt maar liefst tien dagen. De tempel van de tand kan door toeristen bezocht worden. Een voorwaarde is wel dat de bezoekers de knieen en schouders bedekken. De entree is in 2016 1000 rupees, omgerekend ongeveer zes euro, afhankelijk van de wisselkoers.

Omdat de tand van Boeddha in een afgesloten ruimte in een gouden kist goed wordt bewaakt, kunnen toeristen deze niet zien. De tand blijft veilig in de kist liggen, maar krijgt wel iedere woensdag een symbolisch bad, waarna het water wordt uitgedeeld aan de aanwezige mensen. Boeddhisten geloven namelijk dat het water een helende werking heeft.

Tempel van de tand / Bron: Jorge Lascar, Flickr (CC BY-2.0)Tempel van de tand / Bron: Jorge Lascar, Flickr (CC BY-2.0)
Heiligdom in de Tempel van de tand / Bron: Jimfbleak at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Heiligdom in de Tempel van de tand / Bron: Jimfbleak at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het meer van Kandy / Bron: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)Het meer van Kandy / Bron: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)

Het meer van Kandy

Het meer in Kandy is aangelegd door de laatste koning van Sri Lanka. De koning heeft in het midden van het meer een eiland aangelegd waarvan de geruchten gaan dat dit is aangelegd voor het verblijf van zijn harem. Het meer is een uitstekende plek voor een mooie wandeling waarbij er verschillende dieren gespot kunnen worden, zoals apen en hagedissen.

Bahiravokanda Vihara / Bron: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)Bahiravokanda Vihara / Bron: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)
Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld
Ongeveer dertig minuten lopen vanaf het centrum bevindt zich een enorm religieus Boeddhabeeld. Het is een van de hoogste en mooiste Boeddhabeelden van Sri Lanka. Het beeld ligt op een berg waardoor er een mooi uitzicht is op de stad Kandy, het meer van Kandy, het voetbalstadion en de theeplantages. Vooral 's avonds is het uitzicht spectaculair. Voor wie de klim te voet te inspannend is, kan de afstand ook per taxi of tuktuk worden afgelegd. De entree voor Bahiravokanda Vihara is in 2016 200 rupees, wat overeenkomt met ruim een euro.

Koninklijk paleis

Het koninklijk paleis is een vroegere verblijfplaats van de koning van Kandy. Het paleis was gemaakt voor degene die de tand van Boeddha bezat. Volgens de gelovigen had de bezitter van de tand namelijk het recht om het land te regeren. Het paleis bestaat uit vele verschillende gebouwen die vroeger verschillende functies hadden. In een van de gebouwen is het Nationaal Museum van Kandy gevestigd.

Theemuseum

Sri Lanka is het land van de thee. De Ceylonthee is ook vernoemd naar het vroegere Sri Lanka. In Sri Lanka zijn vele theeplantages te vinden. Je kunt ook het theemuseum bezoeken, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van thee, de verwerking van thee en de verschillende soorten thee. Na afloop krijg je ook een kop thee aangeboden en proberen ze verschillende soorten thee te verkopen aan de toeristen. De prijs van de thee die te koop is bij het theemuseum ligt wel wat hoger dan de prijs van thee in lokale winkels.

Bars en restaurants

Naast de bezienswaardigheden bevat Kandy ook vele barretjes en restaurants. Uiteraard kun je er terecht voor de lokale gerechten, maar in Kandy zijn ook vele buitenlandse gerechten goed verkrijgbaar. Een goed en goedkoop lokaal restaurant is het White House Restaurant. In Licensed to Grill kun je volop hamburgers eten. Tijdens een wandeling langs het Kandy-meer zijn er ook meerdere bakkerijtjes te vinden waar je terecht kunt voor een lunch. Het nachtleven van Kandy is redelijk rustig. In de weekenden zijn er wel een aantal bars waar je terecht kunt en het redelijk druk is.

Bereikbaarheid

Door de centrale ligging is Kandy zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Auto

Omdat het verkeer vaak druk is en er geen echte verkeersregels bestaan, wordt het voor buitenlanders vaak afgeraden om zelf te rijden. Het is relatief goedkoop om een auto met chauffeur te huren. Deze kan je in ongeveer twee tot drie uur van Colombo naar Kandi brengen. In de stad zelf kun je het beste voor een taxi of een tuktuk kiezen. Als de prijs van te voren goed wordt afgesproken is dit niet duur. Ook kan je ervoor kiezen om een brommer te huren. Dit is een ideale manier om de stad te verkennen.

Trein

Door heel Sri Lanka zijn spoorwegen aangelegd. Hierdoor is Sri Lanka goed te bereizen met de trein. Doordat het een relatief klein land is, zijn de treinreizen kort. Ook Kandy is te bereiken met de trein. Er is een prima verbinding vanuit Colombo. Maar de bekendste toeristische treinreis naar en vanaf Kandy is de treinreis vanuit Ella. De hele rit duurt zo'n 7 uur, maar onderweg heb je een prachtig uitzicht over de mooie natuur. Het wordt dan ook wel een van de mooiste treinreizen van de wereld genoemd.

Omdat treinen in Sri Lanka vaak veel te laat zijn, kun je voor zo'n reis het beste een hele dag uittrekken. Daar staat tegenover dat reizen per trein in Sri Lanka erg goedkoop is. De prijs van treinkaartjes in 2016 liggen afhankelijk van de af te leggen afstand zo tussen de een en drie euro.

Bus

Ook met de bus kan je naar Kandy. In Sri Lanka rijden goedkope, maar oude staatsbussen. Je kan ook kiezen voor de luxere maar duurdere privé bussen. De verbindingen naar Kandy met de bus zijn goed en duren vanuit Colombo zo'n drie uur.
© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Azië: Nepal en Sri LankaIn Zuid-Azië liggen een aantal toeristisch gezien belangrijke landen. De laatste jaren komen de reizen in dit gebied ste…
Eco-lodges in Sri LankaVakantie vieren en dan toch zo weinig mogelijk het milieu belasten. Wie dat wil moet logeren in eco-lodges die het milie…
Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
Metz, een stop onderweg meer dan waardMetz, een stop onderweg meer dan waardMetz is een stad die een stop onderweg zeer de moeite waard is. En méér dan dat: overnachten is aan te raden; een dag, e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nuzree, Pixabay
 • http://travelaar.nl/kandy-bezienswaardigheden-sri-lanka/
 • http://www.backpackeninazie.nl/backpacken-sri-lanka/kandy/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kandy_(stad)
 • http://www.reisjunk.nl/reisinspiratie/kandy-bezienswaardigheden/
 • https://www.azie-expert.nl/sri-lanka/reisinformatie-sri-lanka/vervoer-sri-lanka/
 • http://dereizigersgids.nl/sri-lanka/kandy
 • Afbeelding bron 1: Jorge Lascar, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Jimfbleak at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Ironybored, Flickr (CC BY-2.0)
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.