China; Sjanghai; met drukste winkelstraat ter wereld
In Sjanghai is op vele gebieden het één en ander te vinden. Natuurlijk de meest moderne grote torens. maar ook de meest klassieke Chinese tuin. Sjanghai heeft de drukste winkelstraat ter wereld en een museum met de beste bronscollectie ter wereld.
Algemeen
Sjanghai is de grootste gemeente ter wereld, met ruim 15.500.000 inwoners. Naast gemeente is het ook de grootste stad van China, één van de vier steden die de naam provincie mogen voeren. Tevens is Sjanghai de grootste wereldhaven van de wereld, in 2004 nam het deze titel over van Rotterdam. De naam van de stad betekend: “Op zee”.
De stad is één van de snelst groeiende steden ter wereld, waar naast veel nieuwbouw ook veel historie is te vinden. Veel historische gebouwen zijn te vinden aan de kant van de Bund. De nieuwbouw ligt voornamelijk aan de andere kant van de rivier.
De Nanjing Lu
Westwaarts van de Bund in de stadswijk Huangpu, ligt de Nanjing Lu. Deze 5 km lange straat loopt van het Peace hotel tot aan het Volkspark, Nanjing Donglu (het oostelijk deel en is alleen voetgangersgebied) en het Nanjing Xilu (westelijk deel). Hier ligt het voorname Sofitel, maar ook de grote en kleine warenhuizen uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. In het middengedeelte mogen tussen 9.00 en 18.00 uur alleen bussen en vrachtverkeer door de straat.
Het is een winkelstraat welk in het voormalige Britse concessie ligt, de geschiedenis van de winkelstraat gaat terug tot 1851. Aan het begin van de 20e eeuw vestigde hier 8 grote warenhuizen. Deze straat is heden ten dage niet alleen modern, maar uitermate chique. Het is de drukste winkelstraat ter wereld en wordt zelfs gezien als een hoofdader van de stad. De Koloniale machten legden hun eigen wijken aan rondom deze straat. De kolonisten konden vanwege de rivier maar één kant op uitbreiden en dat was de westkant.
Vanwege de populariteit van de winkelstraat zijn er ook veel oplichters aanwezig. Het is verstandig om niet in te gaan op een uitnodiging van een traditionele theeceremonie. Deze zijn namelijk heel veel duurder als waarmee de toerist binnen wordt gelokt.
Het Sjanghai Museum
Dit museum ligt aan het Renmin Dadao 201, in het Park voor het Volk. De vorm van het museum is een bronzen vat uit de Shang tijd, van het type ding. De basis van het museum is vierkant, de bovenverdieping rond en is in totaal bijna 30 meter hoog. Natuurlijk heeft dit te maken met de Chinese filosofie die uitgaat van het feit dat de aarde vierkant is en de lucht rond. Het museum heeft meer dan 200.000 stukken in huis. Het in 1996 geopende museum heeft 11 galeries en 3 permanente expositie hallen, en is wereldwijd één van de belangrijkste in zijn soort. Dit museum kent een speciale ingang voor de buitenlanders.
Er zijn onder andere schitterend geborduurde kostuums en kledingstukken te bewonderen van diverse etnische groepen uit het land.
Het museum beschikt over de beste collectie brons ter wereld. Er zijn relikwieën te zien, welke gebruikt werden bij religieuze en rituele ceremonies. Ook beschikt het museum over bronzen gebruiksvoorwerpen, daterend uit 1800 tot 300 v.Chr. zoals onder andere:
- Voedselvaten
- Wijn- en waterkruiken
- Wapens
Ook is er een collectie munten daterend uit 500 tot 300 v.Chr. De Chinezen waren één van de eersten die munten als betaalmiddel gingen gebruiken.
Het museum heeft onder ander zalen vol met Chinese kunst, vanaf het neolitische tijdperk tot aan het einde van de Qing dynastie. Zoals bijvoorbeeld:
- Schilderijen
- Sculpturen
- Kalligrafie
- Jade
- Meubels uit zowel de dynastie van de Ming en Qing
Het museum beschikt ook over een bibliotheek met meer dan 20.000 kunst- en geschiedenisboeken.
De Yuyuan Tuin
De entree van de enige klassiek Chinese tuin van Sjanghai is moeilijk te vinden, hij wordt namelijk omringd door een bazaar. De tuin wordt bereikt door een zigzaggend bruggetje, met de naam “Brug van de Negen Bochten”. De brug moet namelijk de boze geesten weren. De tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000 m². Er zijn meer dan 30 paviljoens, en een labyrint van paden, trapjes en gangen. De Hal voor het Oproepen van de Lente, één van de paviljoens, was in 1953 het hoofdkwartier van het Genootschap van de Kleine Zwaarden.
Deze klassieke tuin is wereldberoemd en dateert van 1577. Het was Pan Yunduan, een hoge mandarijn van de Ming Dynastie, die opdracht gaf tot de aanleg van deze tuin voor zijn ouders. De tuin is een bezoek meer dan waard, het heeft een klassieke tuinaanleg. Bij binnenkomst staat een rotspartij van 14 meter hoog. Hier en daar zijn doorkijkjes aangebracht alsmede paviljoens en bruggen. De tour voert langs de Hal van de Drie Korenaren en langs de Hal ter Aanschouwing van de Grote Rots.
De tuin is een perfect voorbeeld van de gespecialiseerde kunst van het combineren van de verschillende elementen om een wereld in miniatuur te scheppen. Door witten muren, met daarop draken en drakenkoppen, worden de verschillende gedeelten afgescheiden.
Het hoogste punt is gemaakt van rotsen die van duizenden kilometers ver naar de tuin zijn gebracht. Deze rotsen zijn aan elkaar bevestigd met rijstpoeder en lijm. In de tuin staan enkele hele oude bomen, zoals een ginkgoboom van 400 jaar oud en een Magnoliaboom van 200 jaar.
De Volmaakte Jaderots, is een grote vreemd gevormde rots. Hier zit een verhaal aan vast: keizer Hui Zong (van de Song dynastie) was op zoek naar vreemdsoortige rotsen om hier zijn tuin mee op te vrolijken. Door dienaren werd in het hele rijk naar rotsen gezocht. De Volmaakte Jaderots werd in Sjanghai gevonden, ingescheept en verloren tijdens een storm op de Huangpu rivier. De Pan-familie heeft de rots opgevist en in de Yu Yuang tuin geplaatst.
Helaas werd de tuin gedurende de Eerste Opiumoorlog (19e eeuw) door de Fransen zwaar beschadigd. In 1956 begon de restauratie die vijf jaar later klaar was. Deze tuin is ook voor de Chinezen een toeristische plek, waar zij vooral in de weekenden naar toekomen.