Cancún, party en cultuur

Cancún, party en cultuur Een stadje dat ruim een halve eeuw geleden nog geheel onbetekenend was, is in de laatst 50 jaar uitgegroeid tot een moderne kustplaats. Calcún in Mexico is de meest populairste bestemming voor de huwelijksreis. Stappen en uitgaan is in deze plaats geweldig.

Algemeen

In de taal van de Maya betekent Cancún “Pot van goud”. Het ligt in het zuidoosten van Mexico, aan de oostkant van Yucatán. Cancún is opgebouwd uit twee opgespoten stukken land, elk aan het vaste land verbonden. Tussen de twee stukken land is een mooie lagune ontstaan. De inmiddels moderne kustplaats (aan de Golf van Mexico) heeft 550.000 inwoners, de taal is hoofdzakelijk Spaans, maar in de toeristencentra wordt ook Engels gesproken.

Het leven van Cancún is heden ten dage volledig gericht op de toerist, er komen op jaarbasis ongeveer 4.000.000 toeristen, van wie de meeste uit de Verenigde Staten komen.

In 2003 was Cancún in het nieuws vanwege het mislukken van de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat hier gehouden werd.

Geschiedenis van Cancún

Tot ongeveer 60 jaar geleden was Cancún nog maar een klein plaatsje van geen betekenis. Tot aan dat moment stonden de visserij en de ruïnes van de Maya cultuur centraal. De Mexicaanse regering besloot, samen met internationale investeerders, halverwege de vorige eeuw dat Cancún de nieuwe toeristenplaats van Mexico moest worden.

Er werd een dam aangelegd die de stukken land met het vaste land verbond. Er kwam een luchthaven. Daarnaast werden er hotels gebouwd, voornamelijk op de “hotelzone”. Dit is een strook land van 25 km op de Isla Cancún, dat wordt omringd door water. Hier bevinden zich meer dan 140 hotels. Ook is Cancún in het bezit van geweldige restaurants, discotheken, nachtclubs en winkelcentra (met veel Amerikaanse en Europese topmerken).

Anno 2008 is Cancún uitgegroeid tot de grootste stad van de staat Quintana Roo, waarbij op het vaste land uitbreidingen hebben plaatsgevonden. Ook is Cancún inmiddels de hoofdstad van de gemeente Benito Juárez.

Bezienswaardigheden in en rondom Cancún

Cancún is een geweldige uitgaansplaats, vooral voor jongeren uit de Verenigde Staten, het is er vooral luxe (een ook heel erg duur, de duurste toeristenstad van het hele land). Vele rijke Mexicanen hebben hier een tweede huis gekocht.

In en om Cancún is te doen:
 • Watersport, als duiken en snorkelen, vooral bij het nabijgelegen eiland Cozumel. Dit eiland behoort tot de top 5 locaties van de wereld.
 • Paardrijden op het strand, dit is te regelen via de vele rancheros en hotels.
 • Wellness, in vele hotels zijn deze te vinden. Ternazcal is een speciaal stoombad. Romantisch klinkt een (hotstone) massage aan het strand
 • Zwemmen met dolfijnen in de parken Xel-ha en Xcaret op het nabijgelegen Yucatán.
 • Een bezoekje aan het Wet’n Wild Waterpark. Dit is een park met onder andere zwembaden en glijbanen.
 • Dinercruises, waarbij gevaren wordt tijdens de mooie zonsondergang

In en om Cancún is te zien:
 • Natuurlijk is een bezoek aan een Maya ruïne een bijna verplichting. In het land van de voormalige Maya’s zijn veel ruïnes van deze bevolkingsgroep te vinden, zo ook vlak bij Cancún. Hier liggen onder andere de ruïnes van de Pok-Ta-Pok tempel.
 • In de Plaza de los Toros worden de stierengevechten gehouden.
 • Het Museo Inah is het archeologische museum van Cancún. Het is in bezit van onder andere juwelen, maskers en schedels uit de postklassieke tijd.
 • Op ongeveer 40 km afstand ligt de Zoo Crocogún en de Jardin Botánico
 • Op de Torre de Cangún staat een toren van 80 meter hoog. Hier bevindt zich een panorama-etage die ronddraait.
 • Ongeveer 100 km verwijderd van Cancún liggen de Grutas de Aktun-Chen. Dit zijn grotten die een goed beeld weergeven van de onderaardse Yucatánse wereld.
 • Tulum is een oude Mayastad, die oorspronkelijk Zama heette. De stad is omringd door een muur en heeft nog verschillende tempels. Er zijn inscripties gevonden uit 564, maar verder is de stad gebouwd tussen 1200 en 1450. Hier is ook de tempel van de Fresco’s en van El Castillo te vinden.
 • Ook op een afstand van ongeveer 100 km ligt, in het noorden van Yucatán, ligt de wereldberoemde Mayastad Chichen Itza. Er wordt gesuggereerd dat deze stad ouder is dan volgens de overlevering (namelijk 987) wordt gesteld. Vlak bij deze stad ligt de Chixulubkrater, waarvan men vermoedt dat hier de meteoriet is ingeslagen die het dinosaurustijdperk beëindigde.
 • Isla Holbox, een ongerept eiland ligt op 160 km noordwest van Cancún. Hier is het heerlijk wandelen langs de witte stranden zonder iemand te zien. Alleen het tropisch woud en de mooie vogels.

Eten, drinken, feesten

Cancún als de zon onder is, lekker eten en daarna time to party. Eten in één van de vele restaurants met een Italiaanse, Mexicaanse, Lokale, Japanse, Braziliaanse, Argentijnse keuken. Of gewoon naar een Vis- of een fast foodrestaurant.

Daarna uitgaan aan de Boulvard Kukukán in bijvoorbeeld:
 • Hard Rock Café
 • Coco Bongo
 • De Salsabar Azúcar Bar Caribeño
 • Baccara Beach Bar

Interessant om te weten

 • In 2005 raasde de orkaan Wilma over Cancún, waarbij de stranden bijna geheel verdwenen. De stranden zijn gerenoveerd en mooier dan ooit.
 • Canún één van de populairste huwelijksreis bestemmingen is.
 • De geschiktste tijd om Cancún te bezoeken is van november tot en met april.
 • Ook Paris Hilton wordt regelmatig gesignaleerd in Cancún
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Bongo, voormalig gorillaleider in ApenheulTot 14 augustus 2005 was de zilverrug gorilla Bongo de onbetwiste leider van de gorillagroep van de Apenheul. Als een jo…
Tips voor een vrijgezellenfeest voor vrouwenTips voor een vrijgezellenfeest voor vrouwenGaat er binnenkort een familielid trouwen, bijvoorbeeld je zus of een nicht? Zegt een vriendin binnenkort Ja tegen haar…

China; Sjanghai; met drukste winkelstraat ter wereldIn Sjanghai is op vele gebieden het één en ander te vinden. Natuurlijk de meest moderne grote torens. maar ook de meest…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.