Riga: de grootste stad van de Baltische staten
Riga is de hoofdstad van de Baltische staat Letland en is de grootste stad van alle Baltische staten. Riga heeft zo'n één miljoen inwoners, wat bijna de helft is van de totale Letse bevolking. Sinds Letland in 1991 onafhankelijk werd, is Riga zich aan het ontwikkelen tot een moderne Europese stad. Het historische centrum heeft tal van bezienswaardigheden en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Letland heeft een communistisch verleden en dat is te zien aan de vele oude Sovjetgebouwen die tussen de oude middeleeuwse huizen staan in Riga.
Inhoud
Over Riga
De geschiedenis van Riga gaat terug tot rond het jaar 1100. De stad kent een roerig verleden met hoogte- en dieptepunten. Het is vele jaren bezet geweest door met name de Russen in verschillende periodes van de geschiedenis. Maar ook de Duitsers hebben, gedurende de Tweede Wereldoorlog, enkele jaren de macht gehad in Letland en Riga. De gehele joodse bevolking is in die tijd uitgegroeid in Letland. In de middeleeuwen bereikte Riga haar hoogtepunt en werd het ook wel het Parijs van het Oosten genoemd. Dit kwam door de grote welvaart die er toen was in de stad.
Heden
In het oude centrum van Riga is het aan de vele communistische gebouwen duidelijk te zien, dat de Russen hier tot 1991 de baas waren. En ook nu nog woont er een grote Russische minderheid in Riga. Sinds de onafhankelijkheid van Letland heeft de stad Riga zich in sneltreinvaart ontwikkeld. Voor wie van uitgaan houdt zijn er in de oude stad vele clubs, discotheken en bars die tot in de late uurtjes open blijven. En ook is er een verscheidenheid aan goede restaurants en terrassen.
Bezienswaardigheden
Het Stadhuisplein
Het Stadhuisplein ligt in de oude binnenstad van Riga. In de Tweede Wereldoorlog werd het plein volledig vernield. Na de oorlog is het plein herbouwd door de Russen en na de onafhankelijkheid van Letland in 1991 is het opnieuw volledig gerestaureerd. Aan het plein liggen schitterende bezienswaardigheden zoals het oude stadhuis en het `Huis van de Zwartkoppen`. Dit gebouw was in de middeleeuwen een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden uit Riga. In het midden van het Stadhuisplein staat een standbeeld van de middeleeuwse handelsman Roland, als verwijzing naar de vroegere Duitse handelaren.
Petruskerk
De Petruskerk is een bakstenen kerk met een metalen toren. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste kerk van Riga. De toren is door de eeuwen heen verschillende keren herbouwd. Zo stortte de spits op 11 maart 1666 in, viel hij in 1677 ten prooi aan een stadsbrand, werd hij in 1688 afgebroken vanwege ontbrekende vergunningen, op 10 mei 1721 geraakt door de bliksem en tenslotte op 29 juni 1941 vernield door een brand. De huidige toren dateert uit 1970 en is 123 meter hoog. De kerk is nu een museum en met een lift kunnen de bezoekers naar een hoogte van 73 meter. Het uitzicht over Riga is vanaf hier schitterend.
De Dom van Riga
De Dom van Riga is de grootste middeleeuwse kerk van de Baltische staten. De bouw van de kerk begon in 1211. De opdrachtgever hiervan was tevens de stichter van de stad: Bisschop Albert. Het huidige uiterlijk van de Dom is ontstaan tussen de veertiende en zestiende eeuw. Het orgel in de Dom is wereldberoemd en is van 1981 tot en met 1984 gerenoveerd door een orgelbouwer uit Zaandam.
De Centrale Markt
Sinds 1930 beschikt Riga over een grote markt in vijf voormalig zeppelinhallen van het Duitse leger. De markt is 57.000 vierkante meter groot en behoort daarmee tot de grootste levensmiddelenmarkten van Europa. De centrale markt ligt aan de rivier de Westelijke Dvina. De markt is erg populair vanwege het gevarieerde vers aanbod en de lage prijzen. Sinds 1998 staat de Centrale Markt op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het Slot van Riga
Het slot is een kasteel in het centrum van Riga. Het kasteel is gebouwd in 1330 en is in de eeuwen daarna verschillende keren gerenoveerd. Anno 2016 woont de president van Letland in één van de vleugels van het kasteel en bevinden zich er enkele musea.
Het vrijheidsmonument
Het vrijheidsmonument is gebouwd ter herdenking van de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse Onafhankelijkheidsoorlog van 1918 tot en met 1920. Het beeld is een vrouw (door de Letten Milda genoemd) die drie sterren in de lucht houdt. De sterren staan voor Koerland, Lijfland en Letgallen. Dit zijn de drie delen van het Russische Rijk waaruit Letland is ontstaan. Het opschrift van het beeld luidt voor vaderland en vrijheid.
Drie Broeders
Drie Broeders, zo worden de drie oudste huizen van Riga genoemd. Het huis met nummer 17 stamt uit de 15e eeuw en is het oudste huis van de drie. De andere twee huizen komen uit de zeventiende en achttiende eeuw. In het huis met nummer 19 bevindt zich het architectuurmuseum.
Dierentuin
En voor als u het leuk vindt, is er ook nog de mogelijkheid om de dierentuin van Riga te bezoeken. De dierentuin bestaat al sinds 1912 en is in de jaren negentig flink vernieuwd.
Het strand: Jurmala
Op ongeveer twintig kilometer van Riga ligt het strand van Jurmala. Wanneer het mooi weer is komen de inwoners van Riga hierheen om te genieten van de zon. Het strand is 23 kilometer lang en te bereiken met de auto of de trein.
Musea
Voor de liefhebbers herbergt Riga ook enkele musea die het bezoeken waard zijn. Zo is er het Verzetsmuseum. Hier vindt u informatie, in de vorm van foto’s, documenten en films, over de onderdrukking van de Letten door de Duitsers en de Russen. In het Motormuseum staan meer dan honderd zeldzame auto’s en motoren. Hieronder bevindt zich een motorfiets van Daimler uit 1886. En op zo’n tien kilometer van het centrum van Riga ligt het Volkskundig Openluchtmuseum. Hier staan boerenhuizen, windmolens, houten kerken en dorpjes uit de zestiende en negentiende eeuw.
Klimaat
Letland heeft een gematigd zeeklimaat. In de wintermaanden is het er nat en koud en de winter duurt er langer dan in de meeste andere Europese landen. Overdag ligt de temperatuur rond het nulpunt en 's nachts vriest het meestal een paar graden. In de lente is het weer erg wisselvallig. In de maanden juni, juli en augustus is het weer een stuk aangenamer, met een temperatuur tussen de achttien en vijfentwintig graden. Dit is dan ook de beste tijd voor een stedentrip naar Riga.
- De officiële taal van Letland is Lets. Daarnaast wordt er ook Duits en Russisch gesproken. De meeste Letten in de toeristische sector kunnen zich goed verstaanbaar maken in het Engels.
- In Letland wordt sinds 2014 betaald met euro's. Daarvoor werd er in Letland betaald met Lats.
- In Letland is het altijd één uur later dan in Nederland en België. Dit geldt voor zowel de zomer- als wintertijd.
- In de zomer duren de dagen langer dan in Nederland.