Letland, land van uitgestrekte bossen en duizenden meren

Letland is, naast Estland en Litouwen één van de drie Baltische Staten. Misschien minder bekend is het feit dat Letland schitterende vakantiebestemming is voor iedereen die houdt van rust midden een nog ongerepte natuur, maar even goed voor een deugddoende strandvakantie als voor die toeristen die voor geschiedenis en cultuur en waardevolle, historische gebouwen op vakantie gaan. Deze historische gebouwen zijn overal verspreid over het land maar vind je vooral in Riga, de hoofdstad van Letland dat ook opvalt door zijn schitterende natuur en zijn rijke fauna en flora. Net als buurlanden Estland en Litouwen is Letland een prachtig land dat de toeristen van over de hele wereld vele troeven kan voorleggen.

Duitse overheersing

De geschiedenis van Letland is er een van buitenlandse overheersing. Niet alleen buurland Polen, maar even goed Zweden, Rusland en Duitsland hadden het er ooit voor het zeggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Letland ingelijfd door de Duitsers. Nadat de Nazie' s werden verdreven, waren het de Russen die er het roer in handen namen. Net als buurland Litouwen werd Letland pas in 1991 onafhankelijk. Letland is zonder de minste twijfel een land van uitgestrekte, ongerepte bossen en duizenden kristalheldere meren en meertjes. Het land heeft een oppervlak van ruim 64.600 vierkante kilometer en is daarmee haast even groot als Litouwen, Nederland en België.

Hoofdstad Riga, stad van kerken en kathedralen

Riga is ook een stad van vele kerken en kathedralen, waaronder de Sint- Peters kerk en de Dom van Riga. In de talrijke musea krijg je de rijke geschiedenis van de Letlandse hoofdstad gepresenteerd.Dit alles staat in schril contrast met het nieuwe stadsgedeelte met zijn vele gebouwen daterend uit de negentiende en twintigste eeuw. Riga is ook een echt winkelparadijs en na de geleverde inspanningen is het er heerlijk genieten van de plaatselijke gastronomie.

Culturele hoofdstad van Europa 2014

Riga groeide vooral de laatste jaren uit tot hét centrum van de Art Nouveau, en werd dan ook terecht officieel erkend als Unesco- Werelderfgoed. Samen met het Zweedse Umeå fungeert Riga als de culturele hoofdstad van Europa 2014 en dankzij zijn ontelbare en grootschalige restauratieprojecten groeide de Letse hoofdstad uit Riga uit tot één van de meest aantrekkelijke steden van Europa.

De Dom van Riga

De Dom van Riga is de grootste kathedraal van de Baltische staten. Het is van oorsprong een gotisch gebouw, maar in latere eeuwen zijn er andere bouwstijlen aan toegevoegd. Blikvanger is ongetwijfeld het op drie na grootste kerkorgel ter wereld
Het Etnisch Openluchtmuseum: gelegen ten oosten van de hoofdstad Riga maak je in een uitgestrekt naaldbos kennis met niet meer dan negentig waardevolle historische gebouwen uit de periode tussen de zestiende en de twintigste eeuw. Liefhebbers van volksdansen moeten hier tijdens de zomermaanden zeker naartoe. Dan staan er haast dagelijks volksdansen op het programma.

Houten of Maskavas

Tot de Tweede Wereldoorlog werden er in Riga uitsluitend houten huizen gebouwd. Deze verkeren nu in een erbarmelijke staat, maar nu werd een grootschalig restauratieprogramma opgestart in gang gezet. Deze Maskavas vind je vooral in de voormalige en gelijknamige joodse wijk.

De dierentuin in Riga

De dierentuin van Riga gelegen in een naaldbos in het noordelijk gedeelte van de stad. De dierentuin vierde in 2012 haar honderdste verjaardag jarig en wordt nu grondig gerestaureerd. De zoo van Riga huisvest meer dan vierhonderd verschillende diersoorten dieren te zien.

Andere bezienswaardigheden van Riga zijn: de stemmige Marktplaats en het Oorlogsmuseum en de bijna honderd meter hoge Radio- en TV toren.

Gezonde lucht, helder water en vooral... rust

Letland is opvallend dun bevolkt en beschikt over weinig of geen industrie. Zo is er voldoende ruimte voor de natuur waardoor er veel ruimte is voor de natuur. Natuurliefhebbers genieten er vooral van de gezonde lucht, van helder water en vooral... van de stilte. Bijna de helft van Letland oppervlakte wordt ingenomen door uitgestrekte bossen met een uitzonderlijke fauna en flora en waar vooral spechten maar zeker ook zeldzame vogels als de bijeneter en de scharrelaar zich bijzonder goed thuis voelen.

Het Kemeri Nationaal Park

Aan de Golf van Riga, op slechts 40 km van de Letse hoofdstad, ligt het Kemeri Nationaal Park, met ontelbare grote en kleine meren. Dit ongerepte natuurgebied heeft een nooit geziene biodiversiteit met zowel moerasgebieden als kustduinen, laagveen en vennen en een rijke fauna en flora. Hier leven de bijzonder zeldzame Het is het zwarte ooievaars naast wilde zwijnen, herten, bevers en Amerikaanse elanden. En je maakt er kennis met zeldzame bloemen, waaronder het Venusschoentje en de zonnedauw. Dit prachtige natuurpark telt twee twee wandelroutes en enkele fietsroutes. Na afloop kun je op adem komen en volop genieten in één van de kuuroorden met natuurlijke zwavelbronnen. Naast wandelen en fietsen worden er tijdens een verblijf in het Kemeri Nationaal Park veel boeiende excursies en evenementen georganiseerd en kun je er ongestoord paardrijden, varen en vissen.

Het Slitere Nationaal Park

Het Slitere Nationaal Park ligt aan de Letse Oostzeekust en grenst aan de prachtige baai van Riga. Het is ideaal om er te kamperen, te fietsen, te kajakken of te wandelen. Letland beschikt over uitstekend bewegwijzerde en onderhouden fiets en wandelpaden en de campings beschikken er over alle noodzakelijke infrastructuur voor een succesvolle kampeervakantie.

Het Gauja National Park

Het Gauja Nationaal Park in Vidzeme is het oudste en grootste nationaal park van Letland en wordt doorkruist door de Gauja. Deze rivier is met zijn twintig kilometer de langste van het land en vormt de grens met buurland Estland. Het natuurgebied staat vooral bekend om zijn honderd meter hoge en bruine zandstenen kliffen langs de oevers van de rivier. Hiermee is het alsof je in een van de Nationale Parken van Amerika vertoeft. In het zuiden is de Gauja een recreatiegebied. Het park bestaat voor de helft uit naaldbomen en loofbossen. Kajakken op de Gauja is een populaire activiteit en in de bossen kan je rustig wandelen, fietsen en mountainbiken.

De Oostzeekust

Letland ligt aan de Oostzeekust met zijn vele zandige rotskusten en grote keien. Met een kustlijn van bijna vijfhonderd kilometer is Letland een populaire bestemming voor watersporters. Maar ook in het Letse binnenland vind je vele rietvelden en omzoomde meren zoals Razna, het grootste meer van Letland. Allerlei zeldzame vogelsoorten waaronder de visarend broeden in de steile, beschermende rotswanden.

Kustplaatsje Jurmala

Jurmala is een honderdvijftig jaar oude stadje. Het is een bekend kuuroord met een aangename klimaat en geneeskrachtige mineralen. Jurmala heeft de vele toeristen echter zoveel meer te bieden. Zo bijvoorbeeld zijn 32 kilometer lange, witte zandstrand met enkele buitenverblijven uit de negentiende eeuw. Verder vind je hier enkel duinen en pijnbomen langs de kust waar een strikt bouwverbod werd ingevoerd. Net zoals in Riga vind je in Jurmala uitsluitend houten huizen uit de negentiende eeuw, her en der verspreid tussen de vele pijnbomen.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in LetlandDe kwaliteit van het onderwijs in Letland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt stud…
Riga: de grootste stad van de Baltische statenRiga: de grootste stad van de Baltische statenRiga is de hoofdstad van de Baltische staat Letland en is de grootste stad van alle Baltische staten. Riga heeft zo'n éé…
Vlag van EstlandVlag van EstlandDeze vlag is iets minder bekend: de vlag van Estland. Het is een blauw-zwart-witte vlag. Deze Baltische staat heeft hier…
Letse volksmuziek en zangtraditieOver het leven in Letland is in Nederland niet erg veel bekend. Echter is er een rijke geschiedenis aan Letse cultuur. H…

Wandelen in WillemstadIn de Ruigenhilpolder te Noord-Brabant werd in 1564 het dorp ‘Ruigenhil’ gesticht. Het vertoont een patroon van rechte s…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…
Bronnen en referenties
  • http://www.latvia.travel/en/top-10
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.