Een stedentrip naar de hoofdstad van Albanië: Tirana
Wanneer u Albanië bezoekt mag een stedentrip naar de hoofdstad Tirana zeker niet ontbreken. De stad ligt zo'n honderd meter boven zeeniveau en mag, gezien haar ligging, wel het middelpunt van Albanië worden genoemd. Tirana was lange tijd een kleine stad, totdat het in 1920 werd benoemd tot de hoofdstad van Albanië. Daarna is Tirana uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste stad van Albanië. De stad kent tal van bezienswaardigheden zoals het Skanderbergplein, ligt vlakbij het nationale natuurpark Dajti en beschikt door haar hoge ligging over mooie uitzichten.
Inhoud
Over Tirana
De stad Tirana is in 1614 gesticht door Sulejman Pasja. Hij was een Ottomaanse generaal en edelman en kwam oorspronkelijk uit Mullet, een plaats tien kilometer onder Tirana. Sulejman Pasja noemde de stad Tehran, naar de huidige hoofdstad van Iran, Teheran. Bij het stichten van de stad bouwde hij meteen een marktplaats, een Turks badhuis en een moskee. De bouw van de moskee werd uiteindelijk in 1821 afgerond en is nu bekend als de Et`ham Bey moskee.
Overheersing
Pas op 26 november 1912 werd de Albanese vlag gehesen in Tirana en werd de Ottomaanse overheersing beëindigd. Het jaar daarna werd Tirana echter alweer bezet, door het Servische leger, tijdens de eerste Balkanoorlog. In 1939 was het vervolgens Mussolini die met het Italiaanse leger Tirana innam. In 1941 werd de communistische Partij opgericht en zij heersten na de Tweede Wereldoorlog meer dan veertig jaar in Albanië, onder leiding van Enver Hoxha. Uiteindelijk werd de druk op de communistische Partij zo hoog, dat er in 1991 voor het eerst verkiezingen werden gehouden in Albanië. Ondanks deze druk wonnen de communisten de verkiezingen. De regering viel echter al snel en sindsdien is de democratische partij aan de macht in Albanië.
Bezienswaardigheden
Skanderbergplein
Het Skanderbergplein ligt in het midden van de stad en is vernoemd naar de Albanese held Skanderberg. In de vijftiende eeuw heeft hij Albanië vierendertig jaar verdedigd tegen de aanvallen van de Turken. Pas toen Skanderberg overleed hebben de Turken Albanië veroverd en in de veertig jaren daarna over Albanië geregeerd. Het immense plein is gebouwd in Sovjetstijl en op het plein staat een ruiterstandbeeld: het Skanderbergmonument. Het monument is elf meter hoog en werd in 1968 ingehuldigd ter ere van de vijfhonderdste verjaardag van Skanderbergs overlijden.
Om het Skanderbergplein heen liggen verschillende regeringsgebouwen, het stadhuis, het operagebouw, de Nationale Bank en de Et`hem Bay moskee.
Et`hem Bay moskee
De Et`hem Bay moskee is één van de oudste gebouwen van Tirana. De bouw ervan werd in 1789 gestart door de kleinzoon van Sulejman Pasja, Molla Bay, en werd pas afgebouwd in 1821 door zijn zoon Haxhi Et`hem Bay. De moskee is meerdere malen gerestaureerd, onder andere na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het verdrijven van de Duitsers, door de Russen, werd de minaret kapotgeschoten en verbrandde een deel van het interieur. De moskee telt vijftien zuilen die veertien bogen dragen en heeft een hoekige minaret.
Nationaal historisch museum
In Tirana zijn veel musea te vinden en de belangrijkste hiervan is het Nationaal historisch museum. In het museum wordt een indruk gegeven van het vroegere Albanese leven en is de moeite waard om te bezoeken. De voorkant van het museum is versierd met een groot mozaïek.
Enver Hoxka piramide
De Enver Hoxka piramide is ontworpen door de dochter en schoonzoon van Enver Hoxka. Het lichaam van Enver Hoxka lag er begraven en tot het eind van de jaren tachtig was het een museum. In 2010 wilden ze het gebouw slopen, maar dankzij een handtekeningenactie is dit niet doorgegaan. Het gebouw ziet er anno 2016 nog steeds oud en vervallen uit en het is nog maar de vraag of het ooit weer opgeknapt gaat worden. Naast het gebouw staat de vredesbel, en wie erbij kan, mag de bel luiden.
Het grote park: Parku I Madh
Voor wie even de drukte van de stad wil ontvluchten is er het park Parku I Madh (betekenis: Het grote park). Dit is het 230 hectare grote stadspark van Tirana. In het park ligt een groot meer en het is populair bij joggers, wandelaars en vissers. Naast het park ligt het moeder Teresaplein (Sheshi Nënë Tereza). Aan dit plein bevinden zich verschillende universiteiten en een vestiging van de Albanese fastfoodketen Kolonat.
De wijk Blloku
Tijdens de communistische periode woonden in de wijk Blloku (betekenis: het blok) de hoge functionarissen van de communisten en mochten de normale burgers hier niet komen. Tegenwoordig is het een gezellige uitgaanswijk met restaurants, cafés en bars.
Natuurpark Dajti
Natuurpark Dajti is een nationaal park en ligt op zo'n vijfentwintig kilometer ten oosten van Tirana. Het park is één van de populairste parken van Albanië. Het park is in 1966 opgericht en is zo'n 330 vierkante kilometer groot. Het park omvat de 1612 meter hoge berg Dajt, ook wel het natuurlijke balkon van Tirana genoemd. Met een kabelbaan is het mogelijk om vanaf de voet van de berg naar een hoger gelegen plateau te gaan.
Klimaat
Tirana heeft een mediterraan klimaat. In de zomer kan het er erg warm zijn met zo'n dertig graden met uitschieters, in de maanden juli en augustus, tot zo'n veertig graden. De winters zijn er mild met gemiddeld zo'n zeven à acht graden. Wel valt er veel neerslag in de winter in de vorm van regen en af en toe wat natte sneeuw. De beste reistijd is van april tot en met oktober en wie niet van extreme warmte houdt in de stad, kan de maanden juli en augustus beter mijden.
- De officiële taal van Albanië is Albanees. Daarnaast wordt er ook Grieks en Macedonisch gesproken. In Tirana en de toeristische kustgebieden in Albanië kunt u zich redelijk redden met Engels.
- In Albanië wordt betaald met de munteenheid LEK. Uw euro's kunt u omwisselen bij banken, hotels en wisselkantoren.
- Er is geen tijdsverschil met Nederland. Dit geldt voor zowel de zomer- als wintertijd.