Stedentrips voor zestigplussers: voordelig met NS keuzedagen

Stedentrips voor zestigplussers: voordelig met NS keuzedagen Een stad bezoeken is voor velen een welkom vakantieachtig tussendoortje. Weliswaar gaat het daarbij meestal om een dagtrip maar met een druk programma zullen de prettige en interessante indrukken nog een tijdje doorwerken. Het dagelijkse leven kan zo op een mooie manier worden onderbroken. Een prima manier voor ouderen om in elk geval jaarlijks op een zeer voordelige manier zeven stedentrips te maken is door een NS treinabonnement met 40% korting uit te breiden. Die uitbreiding betreft dan het kopen van zogenaamde keuzedagen welke mogelijkheid door de NS wordt aangeboden aan zestigplussers.

Zestigplussers kriskras door Nederland

Wie na negen uur ’s morgens in de trein stapt zal daar menige zestigplusser aantreffen die op stedentrip gaat. De ouderen maken daarbij in veel gevallen gebruik van hun voordeelurenabonnement uitgebreid met keuzedagen. Een keuzedag is een dag waarop door zestigplussers vrij door heel Nederland mag worden gereisd. Het reisdoel kan volledig zelf worden bepaald waarbij zelfs kriskras door Nederland kan worden getoerd.

Voordelig reizen met voordeelurenabonnement met keuzedagen

Het voordeelurenabonnement geeft sowieso recht op 40% korting op alle treinreizen die (met een aantal uitzonderingen) aanvangen na negen uur ’s morgens. Zo’n abonnement levert voor mensen van 60 jaar of ouder nog meer voordelen op dan alleen reizen met 40% korting. Voor een betrekkelijk klein bedrag kan het abonnement namelijk worden uitgebreid met zeven zogenaamde keuzedagen. Tegen een geringe bijbetaling kan zelfs in de eerste klas worden gereisd.

Laden van keuzedagen op OV-chipkaart

Reizen per trein gaat tegenwoordig met een volledig digitaal systeem. Belangrijk is daarbij om niet te vergeten de noodzakelijke handelingen te verrichten zoals laden van de OV-chipkaart en inchecken en uitchecken.

Laden van OV-chipkaart

Het is nodig om de keuzedagen per reis op een OV-chipkaart te laden. Dat laden kan gebeuren bij een NS-kaartenautomaat of een ander ophaalpunt voor de OV-chipkaart.

Procedure

De procedure daarvoor is als volgt:
  1. Houd de OV-chipkaart voor de kaartlezer rechtsonder naast het scherm.
  2. Kies ‘Ophalen bestelling’ op het overzicht dat verschijnt.
  3. Kies op het volgende scherm de keuzedag die aan de beurt is of de extra zevende keuzedag.
  4. Kies ‘Akkoord’.

Inchecken en uitchecken

Let op want daarna is het nog noodzakelijk om in te checken met de OV-chipkaart die dan vanzelf de keuzedag neemt. Als onderweg een station wordt verlaten moet worden uitgecheckt en bij hervatten van de reis weer worden ingecheckt. Aan het eind van de reis moet zoals bij elke gewone reis weer worden uitgecheckt.

Reis na of vóór negen uur aanvangen

Let ook op dat de reis van maandag tot en met vrijdag pas mag aanvangen na 9.00 uur. In het weekend mag al vóór 9.00 uur worden ingestapt evenals in de maanden juli en augustus. Verder mag op feestdagen (waartoe ook de dag na Hemelvaartsdag wordt gerekend) en de week tussen kerst en oud en nieuw de reis vóór negen uur aanvangen.

Elke twee maanden keuzedag en één extra

De keuzedagen zijn verdeeld over het hele jaar en wel zodanig dat elke twee maanden een dag gratis kan worden gereisd. Naast deze zes keuzedagen kan ook een extra zevende keuzedag gedurende het jaar naar eigen wens worden gebruikt. Handig als bijvoorbeeld een trip van enkele dagen wordt gemaakt. De heenreis kan dan op een tweemaandelijkse keuzedag en de terugreis op de extra zevende keuzedag.

Stedentrips, geen files en andere voordelen

Stedentrips maken met dit NS-systeem is een prima manier om voordelig op de plaats van bestemming te komen. Daar komt bij dat parkeerkosten worden uitgespaard die vooral in de grootste Nederlandse steden enorm kunnen oplopen. Ook spaart deze manier van reizen veel benzine uit wat niet alleen scheelt in de kosten maar ook milieuvriendelijk is. Tevens levert reizen met de trein een groot voordeel op omdat files worden vermeden.

Treinstations prima uitgangspunten

Even een dagje er tussenuit? Nederland kent veel steden die de moeite waard zijn voor een bezoek. Niet alleen de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben veel te bieden aan dagjesmensen maar ook talrijke andere steden van Maastricht tot Groningen en van Arnhem tot Middelburg. Veel van die steden kennen interessante musea of hebben aantrekkelijke bezienswaardigheden of winkelstraten waar het goed shoppen is. Ook heeft een aantal steden waterpartijen of havens met mogelijkheden tot rondvaarten. Bij mooi weer kan te kust en te keur worden gekozen om een tijd op een gezellig terras te verblijven. Treinstations zijn ook vaak goede uitgangspunten voor boeiende wandelroutes.

De ware ontdekker

Wie op zoek gaat vindt ook veel cultuur en historie zoals vestingsteden met stadswallen en hele wijken die aan een veelbewogen verleden herinneren met gerestaureerde middeleeuwse bouwwerken, verrassende doorkijkjes en eeuwenoude kerken en torens. Diverse kustgebieden zijn rechtstreeks, of met een korte aansluitende busroute, vanuit het treinstation bereikbaar. Zelfs met zeven trips per jaar kan de ware ontdekker jaren vooruit met het bezoeken van de Nederlandse steden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de OV-chipkaartHoe werkt de OV-chipkaartDe OV-chipkaart is straks het universele vervoersbewijs voor alle openbaar vervoer in Nederland. Wie met bus, tram, trei…
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Voordelen OV-chipkaartmijn kijk opVoordelen OV-chipkaartIn Nederland kan er na de invoering van de OV-chipkaart niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Er is in het open…
Vertraging NS: geld terugvragen met OV-chipkaartVertraging NS: geld terugvragen met OV-chipkaartReis je vaak bij de NS, met een OV-chipkaart? Heb je wel eens vertraging gehad? Zodra het meer dan 30 minuten vertraging…

Stedentrip naar Sevilla; wat zijn de bezienswaardigheden?Stedentrip naar Sevilla; wat zijn de bezienswaardigheden?Sevilla is gelegen in Andalusië en is geschikt voor een stedentrip van zeker drie à vier dagen. De druk bezochte stad he…
Veerponten in Amsterdam, een gratis uitstapje over het IJVeerponten in Amsterdam, een gratis uitstapje over het IJVoor voetgangers en fietsers zijn de veerponten die over het IJ varen de belangrijkste verbinding tussen Amsterdam Noord…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • http://www.hotelspecials.nl/vakantie/top-stedentrips-nederland.html
  • http://www.ze.nl/p/146786/de_5_origineelste_nederlandse_steden_voor_stedentrips
  • https://www.ns.nl/producten/toevoegingen-aan-uw-abonnement/p/keuzedagen-voordeelurenabonnement
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.