Krakau vakantiestad

Krakau vakantiestad Krakau, de studentenstad van Polen. Cultuur, recreatie, uitgaan, restaurants en evenementen, noem het maar op. Deze oude en sfeervolle stad laat je een mix van oudheid en moderne cultuur ervaren. Polen mag dan op het eerste gezicht niet het meest aantrekkelijke vakantieland zijn, maar Krakau bewijst het tegendeel.

Krakau

De stad Krakau (op z'n pools fonetisch: Krakoef) is gelegen in het zuiden van Polen. Op Warschau (de hoofdstad) na is het de grootste stad van het land. Met circa 750.000 inwoners waarvan ongeveer 100.000 student zijn, is het een echte studentenstad te noemen. Dit neemt niet weg dat de stad niet voor andere mensen gelegenheid biedt.

Cultuur

Krakau is een stad die je zal doen verbazen over de hoeveelheid culturele gebouwen en andere bezienswaardigheden. Naast de grote hoeveelheid kerken, zijn er nog veel meer cultureel hoogwaardige plekken zoals theaters en musea die het zeer waard zijn om een bezoekje aan te brengen. Door de vele culturele oudheden werd Krakau in het jaar 2000 benoemd tot de culturele hoofdstad van Europa. Tijdens kerst wordt de oude en sfeervolle stad nog mooier en kan je je laten verbazen door de grote hoeveelheid kerstversiering en gezellige marktjes.

Naast de culturele bezienswaardigheden is de Poolse taal ook een interessant onderwerp. Het Pools is een West-Slavische taal die ongeveer door 40 miljoen mensen beheerst wordt. In tegenstelling tot de Nederlandse taal bevat de Poolse taal veel medeklinkers die op een andere manier uitgesproken worden, ook afhankelijk van in welke combinatie ze gebruikt worden. Polen zelf zullen zeggen dat het Pools één van de moeilijkste talen is op aarde.
De munteenheid van Polen is de złoty. De vertaling hiervan is 'goud'. Centen worden aangeduid met het woord groszy.

Auschwitz

Auschwitz, het concentratiekamp dat in gebruik was tijdens de Tweede Wereldoorlog ligt op zo'n 70 kilometer van Krakau. Dit is met de auto te bereiken, maar ook met de trein of bus. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dan is een bezoek aan Auschwitz onmisbaar. Door vele mensen wordt het als een confronterende maar speciale ervaring gezien.

Uitgaan in Krakau

Krakau is een echte studentenstad. Dit betekent dat er genoeg uitgaansgelegenheden zijn om je als student helemaal uit te leven. In de binnenstad bevindt zich een ruim assortiment aan bars, maar ook clubs. De stad heeft de grootste clubdichtheid van Europa. Dit maakt Krakau echt een vakantie aanrader voor studenten. De meest populaire clubs zijn Shakers, Prozak, Coco en Frantic. Wel moet er vaak voordat je de club betreedt entreegeld worden betaald. De drank in de clubs is niet heel goedkoop, daarom is het handig om van tevoren in de dichtbijgelegen bars wat te gaan drinken. Het bier kost er soms maar 3 of 4 złoty dat overeenkomt met zo'n 1 euro.
Hotels zijn relatief goedkoop en ook zijn er goedkope hostels te boeken. Voor een jongeren-/studenten-/uitgaansvakantie is een hostel ideaal.

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten te doen in en rondom Krakau. O.a. Auschwitz is al genoemd. Ook heeft de stad een eigen dierentuin. Het is aanbevolen om deze in de zomer te bezoeken, aangezien dan de meeste dieren buiten zijn. Een ticket kost ongeveer 20 złoty (5 euro) en het park is met de auto of bus goed bereikbaar. Ook is er in de buurt een schitterende zoutmijn, het beroemde Wawel kasteel (centrum) en kan je vlakbij de rivier de Wisła met een luchtballon de schitterende stad van boven bekijken.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in en rondom de stad Krakau is goed geregeld. Het gebruik van de bus of tram is ook goed toegankelijk voor buitenlanders. Het gebruik van de bus of tram is echter nog niet zo modern als hier in Nederland. Een kaartje kost 2,80 złoty en is voor 20 minuten geldig. De kaartjes zijn aan te schaffen in de bus/ tram zelf en bij verschillende verkooppunten. Belangrijk is dat je niet vergeet je kaartje te laten stempelen (dat kan jezelf doen in de bus/tram), aangezien er regelmatig wordt gecontroleerd.

Het weer in Krakau

Het gebied heeft een gematigd landklimaat waar relatief weinig neerslag valt. In de zomer is het er vaak lekker warm, maar de herfst en de lente zijn er wisselvallig. De ene dag loop je in je winterjas en de andere dag kan je weer heerlijk van de zon genieten. De zomer heeft een gemiddelde temperatuur van zo'n 23 graden en de lente ongeveer 19. Winters is er een grote kans op sneeuw en kan de temperatuur tot ver onder het vriespunt zakken. Voor jongeren/ studenten die uit zijn op een zon- en uitgaansvakantie is de zomer de perfecte reistijd. Voor meer culturele bezigheden en andere activiteiten is de lente ideaal.
© 2015 - 2024 Davidvsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip naar de Poolse stad Krakau (Krakow)Barcelona, Parijs en London beu? Breng dan bij je volgende stedentrip eens een bezoekje aan de Poolse stad Krakau, op sl…
Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en TatraDe Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur…
Krakau: musea en bezienswaardighedenKrakau: musea en bezienswaardighedenKrakau is een ideale stad voor een stedentrip. Zeker als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog zijn in Krakau…
Mordechai Gebirtig: de laatste Jiddische bardMordechai Gebirtig, een geëngageerd Joods dichter, zanger, schrijver en acteur, die zijn werk in het Jiddisch publiceerd…

De vestingstad RavensteinDe vestingstad RavensteinHet vestingstadje Ravenstein vormde tot 2003 samen met elf andere dorpen een zelfstandige gemeente met ongeveer 8500 inw…
Bronnen en referenties
  • http://www.ad.nl/ad/nl/2882/Oman/article/detail/2291805/2007/09/15/Krakau-de-culturele-hoofdstad-van-Polen.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pools
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Poolse_z%C5%82oty
  • http://www.klimaatinfo.nl/polen/krakau.htm
Davidvsh (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.