Berlijn; Tiergarten, het stadspark

Het grootste stadspark van Berlijn is de Tiergarten. Het park dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger koninklijk jachtgebied was. Pas in de eerste jaren van de 19e eeuw werd het een park in het midden van de stad. Er liggen genoeg paden om lekker te kunnen wandelen, en er is het één en ander te bezichtigen.

Algemeen

Het grootste stadspark van Berlijn ligt met de noordkant tegen de rivier de Spree en de zuidzijde tegen de Postdamer Platz. Het is ruim 200 ha groot en bevat meer dan 30 km wandelpaden.

De naam Tiergarten heeft het te danken aan de rijken. In de 16e en 17e eeuw diende dit gebied namelijk als jachtgebied van de beter gesitueerden.

Keurvorst Frederik II gaf tijdens zijn beheer (van 1640 tot 1688) “het volk” toegang tot het park om er te wandelen. Pas in 1833 was het Peter Joseph Lenné die van het voormalig jachtgebied een openbaar park in het hart van de stad creëerde. In de Tweede Wereldoorlog heeft het park zwaar te leiden gehad van de burgers die zonder brandstof zaten. Vele bomen werden omgehaald en als brandstof gebruikt. Pas in 1949 is men begonnen met de herplant van het park.

Bezienswaardigheden

Siegessäule

In het midden van het park, in het midden van de grote rotonde, waar de vijf brede wegen op uitkomen, staat de Siegessäule (overwinningszuil). Deze is bijna 67 meter hoog. Om boven te komen dient men een wenteltrap met 285 treden te beklimmen, welk een uitzicht biedt over heel Berlijn, zoals onder andere de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz.

Op het eerste platform is een mozaïek die de belangrijkste gebeurtenissen rond de stichting van het Duitste Rijk uitbeeld. Boven het hoogste platform staat een bronzen beeld van de godin Victoria (ontworpen door Friedrich Drake). Dit beeld, met de bijnaam Goldelse, is 8,3 meter hoog en heeft een gewicht van 35 ton.

Het was koning Wilhelm I die in 1864 opdracht gaf tot het maken van deze zuil. Op deze manier wilde hij de overwinning van Pruisen op Denemarken herdenken. Het ontwerp is van Heinrich Stracks. Toen het beeld klaar was, hadden de Pruisen inmiddels ook een overwinning op de Fransen en Oostenrijkers behaald. Vanwege de laatste overwinning werd nog een meer dan 8 meter hoog beeld (de Goldelse) van brons op de zuil gezet. De 4 kanten van de sokkel bevatten basreliëfs van omgesmolten bronzen kanonnen. Het bevat afbeeldingen van:
  • Pruisisch-Deense oorlog van 1864
  • Oostenrijks-Pruisisch conflict in 1866
  • Frans-Pruisische oorlog tussen 1870-1871 (toen deze oorlog was afgelopen, werd in Versailles de Duitse eenheid uitgeroepen. De honderden staatjes, straten en steden waren samen ineen een Duits Rijk)

De zuil werd tussen 1938 en 1939 van zijn oorspronkelijke locatie voor de Rijksdag verplaatst naar de Grosser Stern, in opdracht van de nazi’s. De reden hiertoe was dat hij de architect van Hilter, Speer, in de weg stond. Het was namelijk de bedoeling dat er een nieuwe hoofdstad ontwikkelt zou worden, met enorme gebouwen en brede wegen. De nieuwe stad zou Germania gaan heten en alle andere Duitse steden overtreffen.

Tegenwoordig is de Siegssäule te bereiken via een voetgangerstunnel. De zuil die oorspronkelijk symbool was voor kracht en overheersing, is langzaamaan omgezwicht naar het symbool voor vrede en tolerantie. Onder aan de zuil staat een klein museum.

Tijdens de loveparade is het een belangrijke ontmoetingsplaats. De homoscene heeft het beeld geadopteerd als hun fallussymbool. In de film “Wings of Desire”, van de Duitse regisseur Wim Wenders neemt de Siegessäule en prominente plaats in.

Zoologischer Garten

De dierentuin is ontstaan doordat in 1841 koning Frederik Willem IV van Pruisen zijn fazantenpark en exotische dieren aan het volk schonk.

Ook hier is tijdens de Tweede Wereldoorlog het nodige leed geweest. Slechts 91 dieren hebben de oorlog overleefd. Het was de directeur Katharina Heinroth die een restauratieproject opstartte, dit was succesvol want inmiddels zijn er ruim 14.000 dieren.

Sinds 1997 bezit de dierentuin het modernste nijlpaardenhuis, met twee glazen koepels, van Europa. De tot kort beroemdste bewoonster, de Chinese reuzenpanda Bao Bao, is verhuist naar Londen.

Aquarium

Bij de ingang van het aquarium staat een beeld van de Iguanodon, een dinosaurussoort. Dit dier is al 9.000.000 jaar geleden uitgestorven. Hier zijn niet alleen vissen en krokodillen te vinden. Ook huist hier de grootste hagedis ter wereld; een 3 meter lange Komodovaraan.

Schloß Bellevue

In het noordoosten van het park ligt dit slot. Het is tussen 1785 en 1786 gebouwd door Philpp Michael Bouman, in opdracht van de jongste broer van keurvorst Frederik I (ook wel Frederik de Grote genoemd), prins Ferdinand van Pruisen. Op de gevel van het gebouw prijken zandstenen figuren welke landbouw, visserij en jacht uitbeelden. Het gebouw bestaat uit drie delen:
  • Het hoofdgebouw
  • Links van het hoofdgebouw de “Damenflügel”
  • Rechts van het hoofdgebouw de “Spreeflügel”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog logeerde Hitler hier met zijn hoge gasten. Tijdens de oorlog is het zwaar beschadigd, waarna het gerenoveerd werd.

Sinds 1959 is dit slot de woning en het kantoor van de president. De officiële ontvangsten vinden plaats in de balzaal van het slot. Deze is in 1791 ontworpen door Carl Gotthard Langhans.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierentuinen in Nordrhein Westfalen DuitslandOp zoek naar een leuk idee voor een uitstapje met kinderen voor een onvergetelijke dagtrip voor in de vakantie of weeken…
De leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandDe leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandNet over de grens in Duitsland zijn een aantal dierentuinen en dierenparken te vinden die zeker de moeite waard zijn! Du…
Berlijn tips: de leukste dingen om te doen in BerlijnBent u zelf ook van plan om naar Berlijn te gaan? Maak dan gebruik van deze "Berlijn tips"! Dit artikel weergeeft de leu…

Berlijn; Schloß CharlottenburgPas nadat koningin Sophie Charlotte was overleden in 1705, werd het door haar gebouwde paleis naar haar vernoemd. Helaas…
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.