Safranbolu: een Turkse stad

Safranbolu is een verstedelijkt gebied in de provincie Karabük (de Zwarte Zee-regio) die haar traditionele cultuur heeft weten te behouden. De stad heeft een culturele rijkdom. In het bijzonder is de Ottomaanse architectuur bewaard gebleven. Sinds 1994 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Safranbolu is een goed alternatief voor degenen die een mooie, maar minder toeristische bestemming zoeken.

Ligging

Naam

Gedurende de geschiedenis heeft de stad achtereenvolgens de volgende namen gehad: Dadybra, Zalifre, Borglu, Burglu, Borgulu, Borlu, Taraklı-Borlu, Taraklı, Zağfiran-Borlu, Zağfiranbolu, Zağfiran-Benderli, Zağfiranbolu en Zafranbolu. De huidige naam Safranbolu is gedeeltelijk afgeleid van de specerij saffraan die vroeger een handelsproduct vormde in de stad. Bolu is afgeleid van het Griekse woord polis dat stad betekent.

Geschiedenis

Safranbolu was ooit deel van Paflagonië, een historisch gebied aan de kust van de Zwarte Zee. De stad is gedomineerd geweest door de Hittieten, Frygiërs, Lydiërs, Perzen, Pontische Grieken, Byzantijnen, Seltsjoeken, Çobanoğulları, Candaroğulları en Ottomanen.

Vanwege de geografische ligging gold de stad eeuwenlang als administratief en commercieel centrum. Haar hoogtepunt beleefde Safranbolu tijdens de Ottomaanse tijd. De Ottomanen veroverden de stad in 1416. Safranbolu werd toen een belangrijke karavanserai, een rustplaats voor karavanen, op de handelsroute tussen het oosten en het westen.

Huizen

Safranbolu staat bekend om de authentieke Ottomaanse huizen uit de 18e en 19e eeuw. Deze witgepleisterde houten herenhuizen geven een voortreffelijk voorbeeld van traditionele stedenbouwkunde. Er zijn meer dan 2000 van deze huizen, waarvan ongeveer de helft wettelijk beschermd is.

Een huis dat het bezoeken zeker waard is, is Kaymakamlar Evi. Dit huis is in 1981 omgevormd tot museum. Het huis geeft een beeld van het leven in Safranbolu in vroegere tijden. Tevens is hier een collectie van traditionele kleren te vinden. De huiseigenaar was Hacı Mehmet Efendi, een luitenant-kolonel, die ook wel kaymakam werd genoemd door zijn omgeving. Kaymakam is een titel die in Turkije wordt gebruikt voor de gouverneur van een district. Het herenhuis, dat vermoedelijk aan het begin van de 18e eeuw werd gebouwd, bestaat uit drie verdiepingen, zeven kamers en een tuin.

Bezienswaardigheden

Niet alleen de huizen zijn het bezichtigen waard. Er zijn meer historische bezienswaardigheden in deze stad.

Cinci Hoca Hamamı (Cinci Hodja Hamam)

Cinci Hodja, die in Safranbolu werd geboren, was één van de beroemdste alternatieve helers uit de Ottomaanse tijd. Men geloofde dat hij contact kon leggen met djinns. Voornamelijk toen hij de geestelijke gezondheid van sultan Ibrahim I had gered, werd hij befaamd.
Cinci Hodja liet een hamam en een karavanserai bouwen. De hamam bestaat uit twee delen: één voor mannen en één voor vrouwen.

Cinci Hanı
Cinci Hanı is de karavanserai die Cinci Hodja liet bouwen. Handelaars aten, dronken en overnachtten hier. Ook tegenwoordig doet het dienst als hotel en restaurant.

Hıdırlık Tepesi (Hıdırlık Heuvel)

De Ottomanen stelden hun troepen op deze heuvel op om de stad te veroveren. De heuvel biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

İzzet Mehmet Paşa Camii (İzzet Mehmet Paşa Moskee)

Izzet Mehmet Pasha was een Ottomaans staatsman die nabij Safranbolu werd geboren. Hij liet deze fraaie moskee in 1796 bouwen.

Kent Tarihi Müzesi (Stadgeschiedenis Museum)

Hoewel Safranbolu zelf net een openluchtmuseum is, is het ook mogelijk om een museum te bezoeken. In dit museum wordt de cultuur en geschiedenis van Safranbolu getoond. Het museumgebouw was vroeger een regeringsgebouw.

Köprülü Mehmet Paşa Camii (Köprülü Mehmet Pasha Moskee)

Köprülü Mehmet Paşa, een Ottomaans grootvizier, liet deze moskee in 1662 bouwen. In de binnenplaats bevindt zich een zonnewijzer, een overdekte fontein (şadirvan) en een kamer voor de tijdwaarnemer van (muvakkithane). Tevens is dit de grootste moskee van de stad.

Saat Kulesi (Klokkentoren)

Deze vierkante klokkentoren werd in opdracht van Izzet Mehmet Pasha in 1797 gebouwd. De toren heeft een hoogte van 8 a 10 meter.

In de buurt van Safranbolu

Wanneer men in Safranbolu is, is het een aanrader om ook de dorpjes die bij deze stad horen te bezoeken. Er worden dagexcursies aangeboden naar de bezienswaardigheden in deze dorpen.

Bulak Mencilis Mağarası (Bulak Mencilis Grot)
De grot ligt in Bulak Köyü, op kilometer afstand van Safranbolu. Bulak Mencilis Mağarası is een van de grootste grotten van Turkije. De grot heeft wonderlijk gevormde stalagmieten en stalactieten.

Incekaya Su Kemeri (Incekaya Aquaduct)

Safranbolu was rijk aan water wat ook te zien is aan de fonteinen en zwembaden in de tuinen van de Ottomaanse huizen. Het Incekaya aquaduct werd in opdracht van Izzet Mehmet Pasha (1723 1784) gebouwd en stamt uit de 18e eeuw. Het aquaduct bevindt zich in het dorp Incekaya, op 7.5 kilometer afstand van Safranbolu.

Tokatlı Kanyonu (Tokatlı Kloof)

In Safranbolu zijn er meerdere kloven waar de Tokatlı kloof een prachtig voorbeeld van is. Zij ligt in Tokatlı Köyü, op 2 kilometer afstand van Safranbolu. De kloof is ontstaan door erosie. Het is mogelijk om hier te wandelen en een blik te werpen op de historische bruggen. Ook het Incekaya Aquaduct bevindt zich hier.

Yörük Köyü

Yörük Köyü is een historisch dorpje dat bij Safranbolu hoort. Het dorpje ligt op ongeveer 11 kilometer afstand van de stad. Yörük Köyü is net een miniatuurversie van Safranbolu. Wat het dorp bijzonder maakt, is dat het nog authentieker is dan de stad. Er is hier nagenoeg geen sprake van restauratie.

Eten en drinken

Er zijn verscheidene cafés en restaurants waar men kan eten en drinken. Buiten alom bekende Turkse gerechten kan je er ook typische gerechten van Safranbolu eten. Een voorbeeld van een dergelijk gerecht is perohi: gevulde pastabuideltjes. Een ander gerecht is Safranbolu bükmesi. Dit is plat brood gevuld met ui, spinazie/snijbiet en gehakt.
De zoetigheden van de stad zijn ook beroemd. Safranbolu lokumu, een speciaal soort Turks fruit, is hier een voorbeeld van.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de Elfstedentocht eigenlijk?Als het een paar dagen achter elkaar vriest, is bijna heel Nederland weer in de ban van de Elfstedentocht. Het gros van…
De zwarte ooievaar broedt niet langer in NederlandDe zwarte ooievaar broedt niet langer in NederlandDe zwarte ooievaar is een bijzondere vogel, nog specialer dan zijn witte zusje. Het dier broedde ooit in Nederland, maar…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatWaarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatDooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt a…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…

Vaticaanse musea in RomeIn de Vaticaanse musea in Rome zijn ruim 1400 zalen te bezoeken. Het is raadzaam om hier voldoende tijd voor te reserver…
Stedentrip Austin, AmerikaStedentrip Austin, AmerikaAustin is een stad in Texas, Amerika die zeer de moeite waard is om eens te bezoeken. De stad heeft een aantal prachtige…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Rough Guide Turkije door Femke Foppema
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 04-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.