Vaticaanse musea in Rome

In de Vaticaanse musea in Rome zijn ruim 1400 zalen te bezoeken. Het is raadzaam om hier voldoende tijd voor te reserveren. Er is zoveel meer te zien dan de beroemde Sixtijnse kapel!

Historie

De Vaticaanse musea zijn ontstaan toen paus Julius II (1503 - 1513) een groep beeldwerken tentoonstelde op wat nu Cortile Ottagono wordt genoemd. In de achttiende eeuw stelden twee pausen, Clemens XIV (1769 - 1774) en Pius VI (1775 - 1799), hun verzameling kunst open voor het publiek. Het Pio-Clementino Museum is naar deze twee pausen vernoemd. Paus Pius VII (1800 - 1823) breidde de collecties uit de Klassieke Oudheid uit. Het Chiaromonti Museum en de 'Braccio Nuovo' (nieuwe vleugel) werden toegevoegd. Hier bevinden zich voornamelijk klassieke beeldhouwwerken zoals bijvoorbeeld de Augustus van Prima Porta.

Paus Gregorius XVI (1831-1846) zette in 1837 het Museo Gregoriano Etrusco op en in 1839 het Museo Egiziano met veel Oudegyptische voorwerpen. In de Vaticaanse musea is ook een verzameling wandtapijten uit de vijftiende en zeventiende eeuw aanwezig, de Kaartengalerij, de Kapel van Nicolaas V (1447-1455), geschilderd door Fra Angelico, de Stanze van Rafaël en natuurlijk de Sixtijnse Kapel.

Het complex van de Vaticaanse musea bestaat nu uit 13 musea en 14 Vaticaanse paleizen. De gebouwen op zich zijn erg indrukwekkend: ze zijn met marmer en fresco's versierd. Er is zoveel te zien; het voert te ver om dat allemaal op te noemen.
Een kleine selectie vind je in dit artikel.

De Laocoön-groep

Op de 'Cortile e Belvedere' staat de Laocoön-groep, ook wel Laocoön en zijn zoons genoemd. Het is een marmeren beeldengroep uit 40 - 20 voor Christus. De groep laat de Trojaanse priester Laocoön en zijn twee zoons, Thymbraeus en Antiphantes, zien. Laocoön wil de Trojanen waarschuwen om het paard van Troje niet binnen te laten. De priester en zijn zoons worden vervolgens gewurgd door de slangen van Poseidon. Paus Julius II kocht de beeldengroep van een boer bij een opgraving in 1506. Deze beeldengroep heeft onder andere Michelangelo geïnspireerd bij het schilderen en beeldhouwen van kronkelende lichamen.

Stanze di Raffaello

De Stanze di Raffaello (Kamers van Rafael) waren de privévertrekken van Paus Julius II. Hij gaf Rafael Santi opdracht om deze kamers te decoreren. In 1508 begon Rafael hiermee. Het duurde 16 jaar voordat de kamers allemaal beschilderd waren. Helaas stierf Rafael voordat de stanze klaar waren. De vier kamers behoren tot de meest indrukwekkende vertrekken van de Vaticaanse Musea.

Bij de Sala di Costantino (Kamer van Constantijn) is Rafael zelf amper betrokken geweest. Hij werd ingericht door de school van Rafael op basis van tekeningen van de kunstenaar. De kamer ontleent zijn naam aan Constantijn (306-337 v. Chr.). De fresco's verbeelden vier perioden uit zijn leven.
De Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus) is vernoemd naar Heliodorus, een dief die de tempelschat van Jeruzalem wilde stelen. De vier episoden van het Oude Testament op het plafond zijn het werk van Rafael.
De Stanza della Segnatura (Kamer van de Segnatura) is vernoemd naar de speciale raad die in deze kamer bijeenkwam om documenten te ondertekenen. In deze kamer vind je De school van Athene, waarop de Griekse filosofen Plato en Aristoteles dicussiëren over de waarheid. Rafael heeft ook Leonardo da Vinci, Michelangelo en Bramante tussen de filosofen afgebeeld.
De Stanza dell'Incendio (Kamer van de brand in Borgo) draagt de naam van het fresco dat de brand (incendio) in de Borgo uitbeeldt. Deze brand werd geblust door paus Leo IV die een kruis sloeg.

Pinacoteca Vaticana

De Pinacoteca (schilderijengalerij) werd in oktober 1932 geopend in een gebouw dat speciaal door de architect Luca Beltrami werd ontworpen voor paus Pius XI. Het gebouw ligt in de negentiende eeuwse Square Garden. Er zijn 18 kamers en de collectie van ongeveer 460 schilderijen en altaarstukken is chronologisch hierover verdeeld, van de "primitieven" (twaalfde/dertiende eeuw) tot aan de negentiende eeuw. De collectie bevat een aantal meesterwerken van oude meesters zoals Giotto, Rafaël, Leonardo da Vinci en Caravaggio.

Praktische informatie

Openingstijden

  • De Vaticaanse musea zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.
  • De Ticket Office sluit om 16.00 uur.
  • Op zondagen,behalve de laatste zondag van de maand, zijn de Vaticaanse musea gesloten.

Entreeprijzen

  • Entreekaart vol tarief: € 16,00
  • Entreekaart gereduceerd tarief: € 8,00

Elke laatste zondag van de maand gratis entree van 9.00 tot 12.30 uur.
© 2014 - 2025 Marre69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Vaticaans museum in Rome: bezoek dit museum doelgericht!Het Vaticaans museum in Rome: bezoek dit museum doelgericht!Als u het Vaticaans museum wilt bezoeken is het handig vantevoren een plan te maken. Dan weet u zeker dat u tijd genoeg…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…

Sint Anna ter Muiden, piepkleine stad met een grote historieSint Anna ter Muiden, piepkleine stad met een grote historieDe plaats Sint Anna ter Muiden in Zeeuws-Vlaanderen behoort tot de kleinste steden van Nederland. Deze piepkleine stad l…
Safranbolu: een Turkse stadSafranbolu is een verstedelijkt gebied in de provincie Karabük (de Zwarte Zee-regio) die haar traditionele cultuur heeft…
Bronnen en referenties
  • http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaticaanse_Musea
Marre69 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.