Beypazarı: een Turkse stad
De provincie Ankara heeft 25 steden waar Beypazarı er één van is. De stad staat vooral bekend om de historische huizen. Ook voor de andere bezienswaardigheden is een bezoekje aan deze stad de moeite waard.
Inhoud
Naam
Gedurende de geschiedenis heeft de stad verschillende namen gehad. Ten tijde van de Byzantijnse overheersing heette de stad Lagania, wat ‘het land van rotstoppen’ betekent. Deze naam werd veranderd nadat de stad door Anastasios I, de keizer van Byzantium, werd bezocht. Hij vond de stad erg mooi. Ter ere van de keizer kreeg het de naam Anastasiopolis. Tijdens de Ottomaanse overheersing gold de stad als een belangrijke militaire basis en een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Er werden grote markten gehouden waar ook inwoners van aangrenzende steden naartoe kwamen. De naam Anastasiopolis werd daarom veranderd in Beypazarı: de bazaar van de meneer.
Geschiedenis
Het gebied kent een lange geschiedenis van bezettingen. Achtereenvolgens werd de stad bezet door de Hittieten, Frygiërs, Romeinen, Byzantijnen, Seltsjoeken en Ottomanen.
Oorspronkelijk gold de stad voornamelijk als een halte op de handelsroute van Istanbul naar Bagdad. Het was een regionaal administratief centrum. Bovendien was de stad een bisschopszetel. Na de verovering door de Seltsjoeken emigreerden er Turkmeense stammen naar de stad. De Seltsjoeken zorgden langzamerhand voor een islamisering van de stad door bijvoorbeeld moskeeën te bouwen.
Huizen
Beypazarı staat bekend om de architectuur. De oude, Ottomaanse architectuur van de (heren)huizen is namelijk intact gebleven. Evliya Çelebi, een Ottomaanse reiziger die in de 17e eeuw leefde, beschreef de schoonheid van deze huizen al in zijn boek
Seyahatname (reisbeschrijving).
De huizen hebben twee of drie verdiepingen. Ze zijn verfraaid met functionele en culturele details. De benedenverdieping zijn geconstrueerd door steen te gebruiken. De andere verdiepingen zijn geconstrueerd door een systeem te gebruiken waarbij een houtskeletbouw gevuld is met hout en klei. In de kamers is er een speciaal materiaal uit Beypazarı gebruikt om de vochtigheid weg te nemen.
Sommige huizen hebben een grote tuin, terwijl andere een kleine tuin hebben. Ook zijn er huizen zonder tuin. De huizen met tuinen hebben een opvallend kenmerk: de
guşgana, ook wel bekend als
çantı.
Guşgana is een kleine ruimte die zich helemaal bovenin het huis bevindt. Deze ruimte geeft men het gevoel alsof de bouw niet helemaal voltooid is. Echter, dit werd met opzet gedaan. Bewoners konden terecht in de guşgana indien er gezinsuitbreiding was. Ook bij het drogen of bewaren van voedsel werd er gebruikgemaakt van de guşgana.
Historische bezienswaardigheden
Naast de huizen zijn er ook andere historische bezienswaardigheden in Beypazarı. Hieronder worden er een paar besproken.
Gazi Gündüzalp Türbesi (mausoleum van Gazi Gündüzalp)
Gazi Gündüzalp was de grootvader van Osman I, de stichter van het Ottomaanse Rijk. Gazi Gündüzalp stierf in tijdens een strijd tegen de Grieken in Beypazarı. Hij werd begraven in Hırkatepe, een dorp horend bij Beypazarı.
Sultan Alaaddin Camii (Sultan Alaaddin Moskee)
Dit is één van de moskeeën van de stad. Het bouwwerk stamt uit de 13e eeuw en is een voorbeeld van de Seltsjoekse architectuur.
Suluhan Kervansarayı (Suluhan karavanserai)
Een karavanserai is een soort overnachtingsplaats voor handelaren. Zoals eerder vermeld deed Beypazarı dienst als halte op de handelsroute. Dit is de reden dat zich een karavanserai bevindt in de stad. Vermoedelijk werd de Suluhan karavanserai in 1613 gemaakt.
Musea
Er zijn zes musea in de stad. Het zijn oude herenhuizen die tegenwoordig dienst doen als museum.
- Cahide Gürsoy Müze Evi : Cahide Gürsoy (1916) is een dichteres en kunstenares wiens familie generaties lang in Beypazarı woonde. In dit museum zijn er verschillende werken van haar te vinden.
- Doğa Evi : In 2008 werd dit museum geopend om de natuurgebieden in de regio te presenteren. De bovenste verdieping bestaat uit een herberg waar bezoekers kunnen overnachten.
- Halk Evi : Dit museum werd in 1939 geopend om de bewoners van Beypazarı cultureel te ondersteunen. In de bovenste verdieping van dit museum vind je het Cahide Gursöy Museum.
- Kültür Evi : Het museum staat ook wel bekend als Tarih ve Kültur Evi Müzesi. Het bevindt zich in de buurt van de Sultan Alaaddin Moskee. Er zijn hier restanten van de brede geschiedenis van Beypazarı.
- Yaşayan Müze : Yaşayan betekent ‘levend’. In dit museum kan je, anders dan in de andere musea, actief zijn. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor de bezoekers, zoals marmeren.
Uitzicht vanaf Hıdırlık Tepesi /
Bron: Kultigin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wandelplekken
De overige bezienswaardigheden kan je vinden door te gaan wandelen door de stad.
Demirciler Sokağı (Demirciler Straat)
Demirci betekent ‘smid’ in het Turks. Er wordt hier bijvoorbeeld zilver gemaakt met de hand. Ook kan je er andere kleine winkeltjes vinden. Men kan hier souvenirs en regionale lekkernijen kopen.
Hıdırlık Tepesi (Heuvel van Hıdırlık)
Er wordt geloofd dat Hıdır, een Islamitisch figuur, zijn gebed op het hoogste punt van de stad deed om zich dichter bij Allah te voelen.
Vanaf deze heuvel heb je uitzicht over de hele stad. Aan je ene kant zie je het moderne deel van de stad, aan je andere kant het traditionele deel.
Imaret Meydanı (Imaret Plein)
Het Imaret Plein speelt een belangrijke rol in het behouden van de cultuur van Beypazarı. Ambachtslieden komen namelijk bijeen op dit plein. Bovendien zijn er twee musea op dit plein:
Kültür Evi en
Halk Evi.
Inözü Vadisi (Inözü Dal)
Dit is een kloof met steile wanden. Je kunt hier grotten, tombes en kerken, uitgehouwen in de rotsen, bekijken. Het is een beschermd natuur- en archeologisch gebied.
Eten en drinken
Net als in de rest van Turkije kan je in Beypazarı genieten van eten en drinken. Er zijn verscheidene restaurants. De stad kent overigens ook regionale lekkernijen.
Beypazarı Kurusu is hier een voorbeeld van. Dit is een soort krokant koekje. Een ander voorbeeld is
Beypazarı Güveci. Dit is een maaltijd bestaande uit lamsvlees, staartvet, rijst, tomaat, peper en zout. Deze ingrediënten worden in een pot van aardewerk gestopt. Typisch Turks is Turks fruit. In Beypazarı hebben ze hier een variant op:
havuç lokumu, oftewel Turks fruit gemaakt van wortels. Dranken die befaamd zijn, zijn wortelsap en mineraalwater.
Beypazarı Festival
Elk jaar begint het Beypazarı Festival op de eerste vrijdag van juni. Het festival duurt drie dagen. Zowel uit de rest van Turkije, als uit andere landen komen er mensen. Tijdens het festival maken de toeristen kennis met de eeuwenoude tradities van Beypazarı.