Amasra: een Turkse havenstad

Amasra is een kleine havenstad in Turkije die nog niet heel bekend is bij de buitenlandse toeristen. De stad bevindt zich in de provincie Bartın, aan de westkant van de Zwarte Zee-regio. De afwisseling tussen historische bezienswaardigheden en natuur maakt Amasra tot een interessante stad.

LiggingNaam

Amasra heeft gedurende de geschiedenis verschillende namen gehad.
De stad heette oorspronkelijk Sesamos. In de Ilias werd deze naam benoemd door Homerus. De naam Amasra is afgeleid van Amastris, een Perzische koningin. Tussen 302-286 voor Christus werd de stad beheerd door deze koningin. Toen de stad door het Byzantijnse Rijk werd bestuurd, kreeg het de naam Amastedos. De Genuanen, die de regio tussen 1261 en 1460 bestuurden, noemden de stad Samastro. Sinds de Turkse heerschappij heet de stad weer Amasra.

Geschiedenis

Amasra heeft een brede geschiedenis. De stad, destijds nog Sesamos, werd tot kolonie gemaakt door de Feniciërs. Na de kortdurende Fenicische overheersing kwamen de Ionische kolonisten in de 8e eeuw v. Chr. aan in het gebied. In deze periode werd het een belangrijk handelscentrum. Vooral palmhout, eikels en kastanjes golden als handelswaren. In de eeuwen hierna werd de stad bestuurd door Lydische, Perzische, Pontische, Romeinse of Genuaanse dynastieën.

Amasra werd in 1460 veroverd door het Ottomaanse Rijk onder leiding van Fatih Sultan Mehmet. De sultan werd overweldigd door de schoonheid van de stad. “Zo’n mooie plaats wil ik niet veroveren door schade aan te richten. Geef mij daarom de sleutel van het kasteel,” zouden zijn woorden zijn geweest. De Griekse bewoners werden overgeplaatst naar Istanbul en werden vervangen door Turkse bewoners. De eerste Turkse bewoners van de stad waren de Kyptsjaken, een steppevolk.

Historische bezienswaardigheden

Gezien de brede historie van Amasra zijn er veel historische bezienswaardigheden. Hieronder worden er een aantal genoemd.

Amasra Kalesi (Kasteel van Amasra)
Het kasteel werd tijdens de Romeinse overheersing gebouwd om de stad te beschermen. Ook de Byzantijnen, Genuanen en Ottomanen hebben gebruikgemaakt van dit kasteel.

Amasra Küçük Kilise (Amasra Kleine Kerk)

Deze Byzantijnse kerk werd in de 9e eeuw gebouwd. Het staat ook wel bekend als Şapel (Chapel). In de 15e eeuw werd het omgebouwd tot mescit, een plek waar moslims bidden. Sinds 1930 is het enkel een bezienswaardigheid.

Amasra Müzesi (Amasra Museum)

Restanten van de interessante geschiedenis van Amasra worden hier tentoongesteld. Het museum heeft twee etnografische en twee archeologische tentoonstellingszalen. Maandags is het museum gesloten.

Bartın Fatih Camii (Bartın Fatih Moskee)

Het bouwwerk stamt uit de 9e eeuw. Aanvankelijk was het een kerk. Nadat Fatih Sultan Mehmet de stad veroverde, werd het omgebouwd tot moskee.

Bedesten

Tijdens de Romeinse overheersing werd dit bouwwerk als parlementsgebouw gebruikt. In de periodes die hierop volgden, deed het dienst als marktplaats.

Kemere Köprüsü (Kemere Brug)

De brug werd tijdens de Romeinse overheersing gebouwd. De wijken Sormagir en Zindan worden dankzij deze brug met elkaar verbonden.

Kuşkayası Yol Anıtı (Kuşkayası Monument)

Dit monument werd in opdracht van consul Gaius Julius Aquila gecreëerd. Toentertijd werd het door de Romeinse soldaten als rustplaats gebruikt. Tevens dronken zij hier water.

Bazaars

Uiteraard zijn er vele winkeltjes in Amasra. Ook zijn er bazaars, waarvan er twee hieronder besproken worden.

Çekiciler Çarşısı
Dit is de bekendste straat van de stad. Als je een souvenirtje mee wil nemen uit Amasra, is dit de plek waar je moet zijn! Mensen zetten hier hun eeuwenoude tradities voort door bijvoorbeeld hout met de hand te bewerken.

Galla Pazarı

Sinds 200 jaar komen dorpsbewoners en stadbewoners elke dinsdag en vrijdag bijeen. Hier wordt organisch groente en fruit uit dorpen verkocht. De bazaar staat ook wel bekend als Kadınlar Pazarı, oftewel vrouwenbazaar. Het opmerkelijke aan de bazaar is namelijk dat er enkel vrouwelijke verkopers zijn.

Stranden

Hieronder een greep uit de prachtige stranden van Amasra.

Çakraz Plajı

Çakraz is een dorp dat bij Amasra hoort. Het is één van de toeristische plekken van Amasra. Het strand en de zee die zich hier bevinden, vallen op doordat ze erg schoon zijn. In de zomer is het overigens druk op dit strand.

Delikli Şile/Delikli Şili
Volgens een mythe had koning Petrounius een dochter genaamd Shilla. Dit meisje was ontzettend mooi. Iedereen die haar zag werd betoverd door haar schoonheid. Een van de mannen die verliefd op haar werd, was Delkianus. Hij was de zoon van een smid. Delkianus was een knappe jongeman. Zijn liefde werd beantwoord; Shilla werd ook verliefd op hem. Echter, koning Petrounius was tegen deze relatie. Delkianus vertelde de koning dat hij niet zonder zijn dochter kon leven. De koning reageerde hier met het volgende op : “je mag met mijn dochter trouwen als je tussen de rotsen water kunt laten lopen én mij de zon kunt laten zien.” Dit leek onmogelijk…Toch lukte het Delkianus!
De plek staat daarom ook wel bekend als de ‘liefde passage’. Er wordt geloofd dat de wensen van verliefde mensen hier uit zullen komen

Felengit

De baai kan je bereiken met een boot. Net als de andere stranden in Amasra staat Felengit bekend om het schone strand.

Overige bezienswaardigheden

Ağlayan Ağaç (Huilende Boom)

Door de vochtigheid die de zee aanvoert, laat deze boom in het voorjaar druppels vallen. Dit is de reden dat de boom ‘huilende boom’ wordt genoemd. Er bevindt zich een theetuin in de buurt van deze boom.

Göldere Şelalesi (Göldere Waterval)
Göldere Şelalesi is een natuurlijke waterval. Deze waterval is klein, maar dit doet niets af aan de schoonheid.

Gürcüoluk Mağarası (Gürcüoluk Grot)

Gürcüoluk Mağarası is een tot natuurpark uitgeroepen grot. De grot heeft mooie druipstenen.

Eten en drinken

Er zijn veel restaurants waar je kunt genieten van Turkse lekkernijen. Amasra staat bekend om de salade (Amasra Salatası). Deze salade bestaat uit meer dan 20 ingrediënten, waaronder rucola, tomaat en wortel.
Ook visgerechten zijn populair in Amasra. Bovendien kan je zelf, als amateur of als professioneel, vissen in deze stad.

Evenementen

Jaarlijks zijn er drie evenementen in deze stad.

Amasra Fetih Günü

Datum: 30 augustus
Op deze dag wordt de verovering van Fatih Sultan Mehmet gevierd. Sinds 1460 is Amasra Turks grondgebied.

Amasra Yağlıdirek Şenlikleri

Datum: 1 juli
In heel Turkije is het op 1 juli de Dag van de Zeevaart en de Cabotage. In navolging hiervan worden er in Amasra verscheidene activiteiten georganiseerd.

Barış Akarsu Kültür ve Sanat Festivali

Datum: 2 tot en met 6 juli
De beroemde zanger Barış Akarsu (1979 – 2007) werd in Amasra geboren. Hij kwam na een auto-ongeluk te overlijden op jonge leeftijd. Een van zijn laatste liedjes ging over zijn geboorteplaats. In de videoclip van dit lied zijn prachtige beelden van Amasra te vinden. Klik hier om de clip te bekijken.
In zijn geboorteplaats wordt er elke juli een cultuur - en kunstfestival gehouden ter nagedachtenis.

Trivia

  • De film Gönderilmemiş Mektuplar (2002) is in Amasra opgenomen.
  • De tv-serie Gülbeyaz (2002-2003) is in Amasra opgenomen.
  • De tv-serie Fikrimin Ince Gülu (2007) is in Amasra opgenomen
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alanya, Turkse badplaats met een rijke historieDe Turkse Rivièra is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Gelegen in het zuiden van…
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Is tweede huis in Turkije aantrekkelijkIs tweede huis in Turkije aantrekkelijkOp het eerste gezicht zijn de vakantiehuizen aan de Turkse Rivièra goedkoop en daardoor zeer aantrekkelijk. De economie…
Vakantie naar Turkije? Goedkoop in Lara of Side?Heeft u al een vakantie op het oog voor 2012? Turkije staat dit jaar weer hoog gewaardeerd! Dit komt in de eerste plaats…

Beypazarı: een Turkse stadDe provincie Ankara heeft 25 steden waar Beypazarı er één van is. De stad staat vooral bekend om de historische hui…
Stedentrip Rome: tips om tijd te besparenStedentrip Rome: tips om tijd te besparenRome is een grote stad; er is ontzettend veel te zien, te doen en te bezoeken. Het is een illusie om te denken dat je aa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Rough Guide Turkije
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.