Bezienswaardigheden in Ankara

Bezienswaardigheden in Ankara Hoewel Ankara de hoofdstad van Turkije is, wordt het lang niet zo vaak bezocht als Istanbul of de Turkse rivièra. Toch is de Turkse hoofdstad wel degelijk geschikt om een stedentrip te maken. In dit artikel zullen een aantal bezienswaardigheden worden besproken.

Anitkabir mausoleum

In het Anitkabir mausoleum liggen de eerste twee presidenten van de Republiek Turkije begraven: Mustafa Kemal Atatürk en Ismet Inönü. Atatürk werd 15 jaar na zijn dood gezet in het Anitkabir mausoleum. Dit grafmonument is het meest bekende bezienswaardigheid in Ankara.

Armada

Armada is één van de vele winkelcentra in Ankara. Het winkelcentrum werd in 2002 geopend en in 2003 uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Europa. Er zijn tal van winkels, bioscopen en restaurants aanwezig in de Armada. Het vooraanzicht van de Armada doet denken aan een groot schip.

Atakule-toren

Als reden van het 66-jarig bestaan van Ankara als de Turkse hoofdstad, werd de Atakule-toren in 1989 geopend. De toren is 125 meter hoog. Bovenin in de toren zijn er vele restaurants. Er is zelfs een restaurant dat om zijn eigen as draait. Men kan hier genieten van het schitterende uitzicht. Onderin de toren is er een winkelcentrum dat ui vijf verdiepingen bestaat.

Citadel

De citadel van Ankara is gesticht op de top van een berg. De Turken zelf noemen de citadel Ankara Kalesi. De burcht is het werk van vele verschillende volkeren: de Galaten, de Romeinen, de Byzantijnen en de Seltjoeken. Tussen de binnenmuren bevindt zich het oude Ankara. Er zijn veel oude huisjes en winkels. Ook zijn er moskeeën die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de Arslanhane-moskee.

Genclik park

Genclik park is een heerlijk park om bij te komen. In dit park is het mogelijk om te gaan waterfietsen of te genieten van een kopje thee in een theehuis. Tevens is er een groot speeltuin voor kinderen aanwezig.

Kocatepe-moskee

De Kocatepe-moskee is de grootste moskee in Ankara. Deze moskee is vanuit de hele stad te zien. De Kocatepe-moskee is in Ottomaanse stijl gebouwd en heeft vier minaretten. De moskee lijkt enigzins op de Blauwe Moskee in Istanbul.

Museum van Anatolische beschavingen

Het Museum van de Anatolische beschavingen, in het Turks Anadolu Medeniyetleri Müzesi, is het belangrijkste museum van de stad. Ankara is in het verleden door vele verschillende volkeren bewoond geweest. Dit museum toont een overzicht van deze volken en hun culturen. In de grootste zaal bevinden zich objecten uit het Hettitische rijk. In de kleinere zalen zijn sculpturen uit andere tijden aanwezig. Tevens is de grafkamer van koning Midas nagebouwd in het museum. Volgens een mythe is Ankara namelijk door koning Midas gesticht.
Bron: Nosferatü, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Nosferatü, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Romeinse thermen

In Ankara zijn er ook Romeinse invloeden te vinden. Zo zijn er Romeinse thermen te vinden. Deze thermen zijn in de derde eeuw na Chr. als eerbetoon aan Asclepius, de god van de genezing, gebouwd.

Tempel van Augustus en Rome

De tempel van Augustus en Rome ligt in het oude stadsgedeelte van Ankara. De tempel werd door koning Pylamenes gebouwd ten ere van Augustus. De Byzantijnen bouwden de tempelin vijfde eeuw om tot een kerk. Toen Augustus stierf, werden er bij zijn grafmonument platen neergezet waarop zijn daden te lezen waren. Van deze daden werden kopieën gemaakt en op verschillende plekken in het Romeinse rijk opgehangen. De originele platen zijn er inmiddels niet meer, maar op de muren van de tempel in Ankara is de kopie van de tekst nog te lezen. Het is zelfs één van de best bewaarden kopieën. Deze platen worden ook wel Monumentum Ancyranum genoemd.

Zuil van Julianus

Vlak naast de tempel van Augustus en Rome staat de Julianuszuil. Deze zuil is zo’n vijftien meter hoog. Deze zuil werd in 362 na Chr. opgericht ter nagedachtenis van het bezoek van de Romeinse keizer Julianus.
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar IstanboelIstanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg j…
Wat maakt Turkije zo aantrekkelijk als tweede-woningland?Een woning kopen in Turkije, meer en meer Europeanen doen het. Spanje, tot nu toe hèt vakantieoord bij uitstek voor twee…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Turkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije ligt voor een gedeelte in Azië en een gedeelte in Europa. In totaal grenst Turkije aan acht landen, namelijk Bul…

Oasis of the Seas: het grootste cruiseschip ter wereldHij is vijf keer zo groot als de Titanic, heeft een groot park aan boord met zo'n 12.000 bomen en planten en heeft onder…
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Nosferatü, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 02-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.