München, cultuurhoofdstad van Zuid-Duitsland

München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en heeft zo'n 1,4 miljoen inwoners. Hiermee is het, na Berlijn en Hamburg, de grootste stad van Duitsland. Wellicht is de stad het meest bekend vanwege het 'Münchener Oktoberfest', een jaarlijks terugkerend volks(bier)feest waar zes miljoen mensen op af komen. Maar de stad is ook cultureel zeer interessant. Er zijn veel musea en bezienswaardigheden. Ook is het de thuisbasis van de bekende voetbalclub Bayern München.

Geschiedenis

De stad werd in 1158 gesticht als handelspost nabij een klooster. In de eeuwen hierna kende München mindere periodes, maar ook tijden van grote bloei. De stad werd in 1328 deels verwoest door een grote brand, en moest weer herbouwd worden. Aan het begin van de twintigste eeuw was het bewonersaantal gegroeid tot 600.000 en was München de derde grote stad van het Duitse rijk. De stad werd koploper op gebied van modernisering. Zo was München er al vroeg bij met elektrische straatverlichting. Ook op cultureel gebied was de groei enorm.

Interbellum en Tweede Wereldoorlog

München werd na de Eerste Wereldoorlog de plaats waar de NSDAP van Adolf Hitler groot werd. Met steun van het volk deed Hitler in 1923 een greep naar de macht om vanuit München de Duitse Weimarrepubliek omver te werpen. De opstand werd echter neergeslagen waarna Hitler naar de gevangenis moest. Toen hij later toch aan de macht kwam was München een belangrijke stad in de opbouw van zijn rijk: voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de NSDAP hier zijn hoofdkwartier Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de stad voor een groot deel platgebombardeerd. Bij de wederopbouw na de oorlog werd besloten het historische centrum in oude luister te herstellen.

De Olympische Spelen van 1972

In 1972 vonden in München de zeventiende Olympische Spelen plaats. Wat een geweldig sportevenement had moeten worden, liep uit op een tragedie. De Israëlische sportploeg werd gegijzeld door Palestijnse terroristen. Tien mensen kwamen om.

Heden

München is de voortvarendste stad van Zuid-Duitsland, met de laagste werkloosheidscijfers en de grootste koopkracht van het land. De stad wordt geprezen om de hoge kwaliteit van leven en het behoud van traditie. Ondanks de modernisering en de aanwezigheid van vele studenten blijft de grote stad die München aanvoelen als een dorp.

Bezienswaardigheden

Er is genoeg te doen in München, van het bewonderen van indrukwekkende kerken tot het bezoeken van de Engelse theetuin. Hierbij een aantal aanraders.

In de wijk Marienplatz

Marienplatz vormt het hart van München. Het wordt omringd door prachtige historische gebouwen, zoals het Neue Rathaus, een van de bekendste historische bouwwerken van München. Elke dag om 11.00 en om 17.00 uur is er een prachtig klokkenspel. Ook kun je het Alte Rathaus bezoeken, het oude raadhuis waar nu een speelgoedmuseum is gevestigd. En niet te vergeten de Sint Peter kerk, de oudste kerk van München.

In de wijk Altstadt

In de wijk Altstadt kun je naar de Viktualienmarkt, de meest bezochte levensmiddelenmarkt van München. Hier kun je echte Beierse specialiteiten kopen, zoals Weisswurst. Bezoek ook de Frauenkirche. Deze kerk midden in het winkelgedeelte van het oude centrum is het symbool van de stad, met twee torens van bijna honderd meter hoog. Er is plaats voor maar liefst 20.000 mensen. Let ook op de afdruk van de duivel bij de ingang.

In de wijk Schwabing

In Schwabing vind je de wereldberoemde Pinakothek galerieën. Drie galerieën met een immense collectie die varieert van internationale oude meesters tot realistische en avant-gardistische topstukken. Of ontsnap aan de drukke stad en maak een wandeling door de Englischer Garten, de mooiste van de drie stadsparken. De prachtig aangelegde tuin heeft een klein meertje en loopt schilderachtig langs de Isar, de rivier die door München stroomt. Er bevinden zich ook een Chinese tempel en een Japans theehuis.

Schloss Nympenburg

Aan de westkant van München ligt Schloss Nymphenburg, het zomerhuis van de Beierse koningen. Rond het kasteel ligt een groot park met fraaie paviljoens en een museum met koninklijke rijtuigen.

Olympiapark

Het Olympiapark ligt ten noorden van het centrum, en is een groot sport- en recreatiepark. Hier kun je niet alleen terecht voor sport, maar ook voor muziekvoorstellingen en musicals.

Evenementen

Münchener Oktoberfest

Het grootste volksfeest van Europa, met zes miljoen bezoekers. Er wordt gezongen en gedanst, maar er wordt vooral bier gedronken. Vindt jaarlijks plaats in september tot en met de eerste zondag van oktober en speelt zich af rond de Theresienwiese.

Filmfest

Eind juni wordt jaarlijks het filmfestival van München gehouden. Na de Berlinale is dit het belangrijkste filmfestival van Duitsland.

Opera Festival

In juni en juli vind het Opera Festival plaats, dat traditiegetrouw sluit op de 31e met Wagner.

Weer/klimaat

München kent een continentaal klimaat: koude winters (rond het nulpunt) en warme, natte zomers, tot ongeveer 30 graden. Het weer wordt erg beïnvloed door de nabijheid van de Alpen en de Donau. De zomer is qua weer de beste periode om München te bezoeken.

Verblijf

München kent veel hotels, appartementen en B&B’s in alle prijsklassen. Ook op het gebied van restaurants en café’s is er keuze genoeg. Traditionele gerechten zijn onder andere schnitzels, schweinbraten en weißwurst. De Beierse keuken laat zich perfect combineren met een goed glas bier. München zelf kent verschillende eigen biersoorten, die in veel restaurants en café’s worden aangeboden.

Reizen naar München

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 800 kilometer rijden naar München. Je doet er met de auto zo'n acht uur over. Er is een directe treinverbinding tussen Amsterdam en München, met de trein kost het je zo'n 7,5 uur. Als je gaat vliegen vanaf Schiphol duurt het anderhalf uur. München heeft een eigen vliegveld, vanwaar je makkelijk met openbaar vervoer in het centrum van de stad kunt komen.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oktoberfest: niet alleen in DuitslandOktoberfest: niet alleen in DuitslandHet Oktoberfest (Oktoberfeest) is hét grote bierspektakel van Duitsland. Het begint op de eerste zaterdag na 15 septembe…
Een introductie tot Duits BierIn heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 versc…
De tradities van het OktoberfestDe tradities van het OktoberfestHet Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar gehouden in het Duitse München. Elk jaar weer…
München, hoofdstad van BeierenMünchen is bij Nederlanders vooral bekend van het jaarlijks terugkerende Oktoberfest, BMW en de voetbalclub Bayern Münch…

Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Den Bosch, dé stad van het zuidenDen Bosch, dé stad van het zuidenEigenlijk komen er wel enkele steden in aanmerking voor de titel “dé stad van het zuiden”, maar Den Bosch heeft een comb…
Bronnen en referenties
  • http://www.munchen.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen
  • http://www.cityspotters.com/duitsland/muenchen.html
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.