Den Bosch, dé stad van het zuiden

Den Bosch, dé stad van het zuiden Eigenlijk komen er wel enkele steden in aanmerking voor de titel “dé stad van het zuiden”, maar Den Bosch heeft een combinatie die wel erg prettig is. Deze oude stad wordt nader bekeken aan de hand van foto’s, en stukje geschiedenis en wat de stad nu te bieden heeft. De stad gaat verder dan een leuk uitgaansleven, dé winkel- en gézelligste stad van Nederland. Officieel ’s-Hertogenbosch, maar voor iedereen is het Den Bosch.

Mooie stad aan de maas

Hoewel Den Bosch niet pal aan de Maas is ontstaan, handelaren streken neer waar de Aa en de Dommel samenkwamen (dus even ten zuiden van de Maas), is Den Bosch in de loop der jaren doorgegroeid en met de nieuwbouwwijk Maaspoort grenst Den Bosch inmiddels wel direct tegen de Maas.
Het is de meest noordelijke stad van Noord Brabant en is behalve de vierde stad qua inwonersaantal van Noord Brabant, ook de hoofdstad van Noord Brabant. Deze voormalige garnizoensstad is verder mede opgebouwd uit de dorpen / gehuchten;
  • Bokhoven
  • Deuteren
  • Dieskant
  • Empel
  • Oud Empel
  • Engelen
  • Orthen
  • Gewande
  • Rosmalen
  • Hintham
  • Kruisstraat
  • Maliskamp
  • Meerwijk

Ligging

Een garnizoensstad moet uiteraard een goede ligging hebben en waar het water van de Aa, Dommel en de Zuid Willemsvaart (die inmiddels verlegt is i.v.m. belasting van de binnenstad van Den Bosch) samenkomen, is de kern van de stad ontstaan. In 1184 krijgt Den Bosch stadsrechten. Hertog Hendrik I bezit landgoed Orthen en de man wil een vestigingsstad in het noorden, alwaar de grens van zijn rijk ligt (de Maas is exact het grensgebied). Met de samenkomst van de verschillende wateren, vormt Den Bosch een prima basis.

Die basis heeft Den Bosch tot op heden nog steeds. Want behalve de wateren, ligt Den Bosch ook langs de verbindingswegen A2 naar het noorden en zuiden van het land, A58 en A59 naar het oosten en het westen van het land. Ondanks de grote drukte sluiten de wegen goed aan en is relatief weinig filevorming.

Verder ligt er ten zuiden van Den Bosch, pal achter de stadswal, veel groen en gaat van Het Bossche Broek tot het groene gebied van het naastgelegen Vught.

Bisdom

De Bisschop van Den Bosch zetelt aan het plein van de Parade, waar ook de Sint Jans kathedraal is gebouwd. Deze prachtige gotische kerk is een van de grootste trekpleisters van Den Bosch. Hoewel de kerk als instituut een mannenbolwerk is, is deze kerk uitermate vrouwelijk en spiritueel. Een serene rust overvalt je, zodra je de kerk binnenstapt.

Gezellige stad

Het middeleeuwse stadcentrum is nog grootdeels ommuurd en vormt een gezellige en vooral complete kern. Met het oudste bakstenen huis van Nederland, De Moriaan, alwaar het VVV gevestigd is, maar ook tal van oude panden waar een compleet pakket aan winkels is gevestigd. Op enkele panden na, die niet in de stijl van de oude binnenstad zijn opgetrokken, is er nog veel authentiek.
Winkels, waar met name ook veel kledingwinkels exclusieve kleding verkopen, en uitgaansgelegenheden wisselen elkaar af op en rond de markt en enkele wegen die naar de markt leiden. Dat wil zeggen dat er zowel op het plein voor de kerk als de markt veel terrasjes zijn. Den Bosch is al meerdere keten tot gezelligste uitgaan- c.q. winkelstad uitgeroepen.

Overig

Midden in het centrum zijn verschillende musea, met als bekendste het Noordbrabants Museum, en kan er gevaren worden over de gerestaureerde Binnendieze. Verder heeft Den Bosch, zoals zoveel steden, een eigen lekkernij namelijk is de Bossche Bol en Den Bosch heet tijdens de carnavalsperiode, welke uiteraard groots gevierd wordt, Oeteldonk. Enkele dagen draagt de burgemeester de stad over aan de tijdelijke burgemeester en is met name de binnenstad een en al carnaval.

Tot slot

Er zijn verschillende gezellige steden en eigenlijk hebben de steden die dit predicaat krijgen, allemaal hetzelfde namelijk een oude kern. Maar een oude kern is niet voldoende om het predicaat gezellige stad te krijgen. Er moet variatie in zitten, een stad moet goede faciliteiten hebben, je moet je er echt welkom voelen en de afwisseling van iets kunnen zien en/of leren, historie, gezellig uitgaan en winkelen. Laat Den Bosch daar nu net aan voldoen!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaar‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaarJheronimus van Aken werd rond 1450 geboren in Den Bosch en overleed er in augustus 1516. Veel bekender is deze kunstschi…
Stadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschStadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschDe beroemde schilder Jeroen Bosch, die eigenlijk Hieronymus van Aken heette, woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch. Deze…
Bosch - verdwenen Waddeneiland bij SchiermonnikoogBosch - verdwenen Waddeneiland bij SchiermonnikoogEnkele eeuwen geleden was de rij Waddeneilanden een aantal eilanden rijker. Tot in de late Middeleeuwen lag voor de kust…

München, cultuurhoofdstad van Zuid-DuitslandMünchen is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en heeft zo'n 1,4 miljoen inwoners. Hiermee is het, na Berlijn e…
Maarn, dorp op de Utrechtse HeuvelrugMaarn is een dorp met ruim 4.600 inwoners in de provincie Utrecht. Het ligt aan de noordkant van de Utrechtse Heuvelrug.…
Bronnen en referenties
  • Den Bosch cultuurstad
  • VVV Den Bosch
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.