Kessel (Limburg): activiteiten, campings en restaurants

Kessel (Limburg): activiteiten, campings en restaurants Kessel is een dorp in Limburg met een rijke geschiedenis. Kessel ligt op een prachte locatie aan de Maas en hierdoor zijn er dan ook talloze activiteiten en bezienswaardigheden. Voor een vakantie of dagbezoek is Kessel echt een aanrader. Er zijn verschillende campings waar overnacht kan worden. Iedere camping heeft iets unieks, waardoor er voor iedereen iets wils is. Ten slotte zijn er vele restaurants waar heerlijk gegeten kan worden.

Algemene informatie

Kessel is een dorp in Limburg. Door haar rijke geschiedenis heeft Kessel echter ook stadsrechten. In het dorp aan de Maas wonen iets meer dan 4 285 (bron: www.cbs.nl, 2014) inwoners en het heeft een oppervlakte van 22,13 km2 (waarvan 0,90 km2 water). Hierdoor was Kessel, totdat het in 2010 fuseerde met andere gemeenten, één van de kleinste zelfstandige gemeenten van Limburg. Tegenwoordig is Kessel onderdeel van de gemeente Peel en Maas.

Bron: GoaTheGod, Wikimedia Commons (FAL)Bron: GoaTheGod, Wikimedia Commons (FAL)

Geschiedenis

Kessel is ontstaan uit een wachttoren uit de 10e eeuw. Deze wachttoren stond op een kunstmatig aangelegde aarden heuvel, de plek waar hedendaags Kasteel Keverberg staat. De wachttoren is er waarschijnlijk gebouwd om de scheepvaart over de Maas te controleren en om tol te heffen. In de 12e eeuw werd uit de wachttoren Kasteel Keverberg gebouwd.

In het Kasteel Keverberg woonden de graven van Kessel. Zij bestuurden het graafschap Kessel. Dit is een gebied ten westen van Maas (een deel van het huidige Noord-Limburg). Daarnaast bestond het graafschap Kessel ook nog uit een groot gedeelte rond Brüggen, Duitsland. Door geldgebrek verkocht de graaf van Kessel in de 13e eeuw alles ten wensten van de Maas aan graaf Reinoud I van Gelre. De hertogen van Gelre verwierven in de 14e en 15e eeuw meerdere gebieden rond het oude graafschap Kessel. Gelre was in de 14e eeuw opgedeeld in vier gebieden. De Gelderse bezittingen in het land van Kessel behoorden tot het gebied Opper-Gelre.

In de 16e eeuw kreeg keizer Karel V, later koning Filips II, van Habsburg de macht over heel Gelre. Hierbij werd het onderdeel van de Habsburgse Nederlanden. De drie noordelijkste onderdelen van Gelre sloten zich in 1579 aan bij de Unie van Utrecht. Opper-Gelre (waaronder het land van Kessel) deed hier niet aan mee. Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog (in de 17e eeuw) werd het Hertogdom Gelre gesplitst. Na de Spaanse Succesieoorlog werd Opper-Gelre verdeeld onder de overwinnaars. Hierdoor werd het land van Kessel in het begin van de 18e eeuw onderdeel van Pruisen totdat het bij de Vrede van Basel in 1795 onderdeel werd van de Franse Republiek. Toen de Franse troepen zich in 1815 terugtrokken uit het gebied werd Kessel onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

In de Tweede Wereldoorlog werd Kessel zwaar beschadigd. Bij de uittocht van de Duitsers in 1944 werd het kasteel en de kerk opgeblazen. Het Kasteel is na de Tweede Wereldoorlog een ruïne gebleven. Daarnaast is één van de molens uitgebrand. De andere molen is na de oorlog weer hersteld.

Bezienswaardigheden in Kessel

In Kessel zijn verschillende historische bezienswaardigheden. Naast dat Kessel een historische kern heeft zijn er een aantal bezienswaardigheden de eruit springen.

Kasteel Keverberg

De beginselen van Kasteel Keverberg zijn al 1000 jaar oud. Door de eeuwen heen woonden verschillende families in het kasteel die het land van Kessel bestuurden. De laatste familie die in het kasteel woonde was de familie Keverberg. In de eeuw voor de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel grotendeels leeg gestaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het kasteel een ruïne. In 2011 is de toestemming gegeven om het kasteel te herbouwen. Het kasteel wordt uiteindelijk een vergader- en congreslocatie. Daarnaast kunnen er ook feesten en partijen worden gehouden in het herbouwde kasteel. Het wordt een unieke locatie voor de hele omgeving. In de kasteeltuin is het ook erg fijn vertoeven op mooie, zonnige dagen.

Sint Anthoniusmolen

Deze molen is niet de oorspronkelijke molen van Kessel. Bij het kapelletje op de kruising van de Baarloseweg en de Molenstraat stond sinds 1718 de ‘Molen van Jacbos’. Eind 19e eeuw kwam de huidige molen vanuit Meijel om dienst te doen als tweede molen. De molen van Jacbos werd echter in brand geschoten in de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig is de molen te bekijken. Daarnaast is er een klein winkeltje waar molenproducten kunnen worden gekocht. De Sint Anthoniusmolen is nog steeds operationeel en maalt nog steeds graan op regelmatige basis.

Kasteel Oeverberg Kessel

In de 19e eeuw is er op een kleine afstand van het kasteel Keverberg een ander kasteelt gebouwd. Aan de buitenzijde is het niet veranderd en het is zeker de moeite om dit kasteel te bekijken. Het is echter niet mogelijk om naar binnen te gaan, maar het is duidelijk te zien vanaf de weg.

Activiteiten

Doordat Kessel op zo’n mooie locatie ligt zijn er verschillende activiteiten. Veel activiteiten zijn georganiseerde groepsuitjes. Echter is er ook genoeg ruimte om zelf te ontspannen, bijvoorbeeld in de Heldense bossen.

Activiteitenboerderij Hoeve de Middelt

Deze Hoeve is een locatie waar veel verschillende activiteiten kunnen worden ondernomen, zoals; boerengolf, bubble voetbal en solexverhuur. Het is geschikt voor een familiedag, vriendendag of bedrijfsuitje. Na de activiteit is er de mogelijkheid om op het terras na te genieten.

Heldense bossen

Tussen Helden en Kessel liggen de Heldense bossen. Deze heuvelachtige bossen zijn ideaal om te ontspannen. Er loopt ook een schelpenpad door het bos om een rustige fiets- of wandeltocht te maken.

Excursie naar Herefords kuddes

Het is mogelijk om een wandelexcursie te doen naar de Hereford-kuddes van Natuur Beheer Limburg. Hier komt u alles te weten over agrarisch natuurbeheer en de rol van de Hereford-koe hierin. Na de excursie er ook de mogelijkheid om te proeven tijdens een barbecue.

Restaurants

In het centrum van Kessel zijn verschillende restaurants waar lekker gegeten kan worden. Diverse restaurantjes met elk een eigen verhaal, vaak gerelateerd aan de historie van Kessel.

Mandarin Kessel

In de dorpskern is het restaurant Mandrin gelegen. Dit is een Chinees-Indisch restaurant. Voor slechts een klein bedrag is hier lopend buffet te eten met talloze gerechten.

Huis aan de markt

Dit restaurant is gevestigd in een oud herenhuis uit de 20e eeuw. Hier kunt u terecht voor zowel ontbijt, brunch, dinch en diner. Ook is er de mogelijkheid voor een proeverij van verschillende dranken.

Aan de ruïne

Het restaurant ligt naast de ruïne van het Kasteel Keverberg. Het ligt midden in het centrum en is daardoor eenvoudig bereikbaar en een goede locatie om te eten.

Campings

Kessel heeft verschillende campings waar overnacht kan worden. De meeste campings zijn boerencampings en bevinden zich in het buitengebied. Enkele campings, zoals De Oda Hoeve liggen dicht bij de Heldense bossen. Andere campings, zoals ’s Gravenhof liggen aan de Maas.
  • De Oda Hoeve
  • De Ulend
  • Den Aenstoot
  • ’t Slaapmutske
  • ’s-Gravenhof

Kessel

© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Natuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNatuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNaar een natuurcentrum, een bezoekerscentrum of recreatieterrein is een leuke uitje op een regenachtige dag, maar ook al…

Kallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenisKallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenisIn het kleine dorpje Kallo in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen valt er op het eerste zicht niet veel te beleven. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Original By User:Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Foto's:
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=82245ned&D1=0,63-70&D2=2119&VW=T
  • http://www.dorpsoverlegkessel.nl/sitegraphics/Het_wapen_van_kessel.jpg
  • Afbeelding bron 1: GoaTheGod, Wikimedia Commons (FAL)
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.