Beek (Zuid-Limburg)

Beek is een plaats in de gelijknamige gemeente Beek in Limburg. Samen met Beek, is ook o.a. Spaubeek, Neerbeek, Genhout, Geverik en Kelmond onderdeel van deze gemeente.

Beek (Baek)

Ligging

Beek ligt in de provincie Limburg en ligt zo'n 15 kilometer van Maastricht.

Geschiedenis

Met vrij grote zekerheid mag worden vastgesteld dat het grondgebied van de gemeente Beek al vanaf de nieuwe steentijd (ca. 4.000 v. Chr.) met tussenpozen bewoond is geweest. Enkele jaren geleden is er bij opgravingen in Sweijkhuizen een kampement ontdekt van jagers uit deze tijd. Uit de bodemvondsten is gebleken dat volken uit de Donaulanden hier de vruchtbare lössgronden hebben bebouwd.

Gemeentewapen
Het nieuwe wapen is een combinatie van de wapens van de heren van Valkenburg (leeuw), de Duitse Orde (kruis) en de familie van Huyn van Amstenrade (slangenkopkruis en koeken). Het tweede gedeelte is van het wapen van Spaubeek. Bovenste gedeelte: In zilver, een uitkomende dubbelstaartige gekroonde leeuw van keel, over een kruis van sabel. Onderste gedeelte: Links: in keel, een dubbele slangenkop-kruis van zilver. Rechts: in zilver, drie koeken van keel. Op het schild staat een gouden kroon, van drie bladeren en twee parels.

Gemeentelogo
Het logo bestaat uit twee vormen (een grote en een kleine) die allebei een zachte ronding en een harde hoek hebben. Wat betekend dit? De veelzijdigheid van de vormen geeft de veelzijdigheid aan van de gemeente. Van M.A.A. (Maastricht-Aachen Airport) tot de kleine speciaalzaken in het centrum. Ook de natuur speelt een grote rol hierin.

Het oranje staat voor levensvreugde, genieten en kwaliteit van leven. Het paars staat voor fundament. De twee vormen lopen in elkaar over. Ook dit heeft een betekenis: in de samensmelting (tussen mensen, in alle soorten vormen relaties) zit de echte kwaliteit. Door het samensmelten van de twee vormen ontstaat ook de B van Beek!

Onder de 'B' staat: 'Beek, uw gemeente'. Hierdoor krijgt het logo ook een emotionele lading. Het is niet zomaar een gemeente, maar úw gemeente. Het staat ook voor iets persoonlijks, want voor iedereen betekend de gemeente Beek iets anders.

Voorlopig aantal inwoners/panden per 1 januari 2014

Kerkdorp/kernAantal woningenAantal inwoners
Beek-Oost 5.977
Beek-West 2.520
Neerbeek 2.506
Genhout 1.264
Geverik en Kelmond 536
Spaubeek 3.465
Totaal 7.383 16.270

Wat is er te doen in Beek?

Buiten het feit dat je in Beek en omstreken prachtige wandelingen en fietstochten kunt maken, kun je er ook heerlijk eten bij bijvoorbeeld 'Pasta e Vino' of 'Aan de meule'. Je kunt er zelfs lunchen bij de kapper (Coffeedo&Hairdo)! Ook zijn er vele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Denk aan Kasteel Genbroek, de St. Martinuskerk, het oorlogsmuseum Eyewitness en de St. Hubertusmolen. Ook voor lokale kunst zit je goed bij 'galerie Achterde Beek'.

Keutelbeek

Keutelbeek klinkt heel vies, maar hier wordt niet letterlijk ontlasting mee bedoeld. Wat veel mensen wel denken (en terecht!) Er wordt met de term 'keutel' de geringheid en kleinheid van de waterloop bedoeld. Dat veel mensen denken dat 'Keutel' in 'Keutelbeek' van ontlasting afkomt is niet heel raar. In het verleden heeft men de beek overkluisd vanaf het punt dat deze de gemeente Beek binnenloopt tot aan de monding in de Geleen-beek. Het overkluisde deel is tegelijkertijd onderdeel geworden van de gemeentelijke riolen van de gemeenten Beek en Geleen. In december 2008 is door de gemeenteraad van Beek besloten de Keutelbeek weer open te breken. In 2014 zijn de werkzaamheden hieraan begonnen. De gemeente Beek en Waterschap Roer en Overmaas gaan de Keutelbeek en het riool ontkoppelen en de beek zijn natuurlijke loop teruggeven. Dit zou een aantal voordelen hebben. Zo wordt de kans op wateroverlast verminderd (dit is in het verleden al voorgekomen in Beek), het schoon bron- en regenwater en afvalwater wordt gescheiden, het herstellen van de historische waarden, maar ook het vergroten van de beleving en het plezier aan water en natuur.

Els La Vera

Els La Vera wordt ook wel Els, Elske, Aels of Aelske genoemd. Het is een kruidenbitter uit Nederlands Limburg. Het is gebaseerd op een bijna twee eeuwen oud familierecept. De drank bevat onder andere alsem, wat voor de bittere smaak zorgt. Er zit steranijs in. Het alcoholpercentage is 34%. Els La Vera is ook een essentieel ingrediënt van de Limburgse koffie.

In 1821 begon Jacques Hennekens een distilleerderij op landgoed Genbroek in Beek. In 1828 verhuisde hij naar het Wolfeinde in het centrum van Beek. De familie Hennekens en de familie Sangers bleven tot 1980 actief Daarna zijn de rechten op het merk van de kruidenbitter overgenomen door de Amsterdamse jeneverproducent Lucas Bols. Toen stopte de productie in Limburg. In het gebouw van de voormalige Distilleerderij is een museum ingericht. De authentieke distillatie-apparaten staan er nog en je kunt er ook proeven. Op de vroegere kruidenzolder kan de bezoeker een diapresentatie bekijken over de geschiedenis van het distilleren. Er is ook een tentoonstelling te zien. Verder wordt er door het Heemkundemuseum Beek wisselende exposities ingericht over pré-industriële beroepen, die vroeger in Beek en omgeving werden uitgeoefend. Het museum is open van 13.00 tot 17.00 uur en kost voor volwassen 2,50 en voor kinderen is het gratis.

Tot slot

In het kort is Beek zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Al is het maar om de beroemde (opnieuw opengebroken) Keutelbeek te bewonderen. Er is veel te beleven, maar je kunt er ook goed tot rust komen. De inwoners van beek verwelkomen u graag, in uw gemeente beek!
© 2014 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Natuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNatuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNaar een natuurcentrum, een bezoekerscentrum of recreatieterrein is een leuke uitje op een regenachtige dag, maar ook al…
Het krijt-/lösslandschapHet krijt-/lösslandschapZuid-Limburg is een uniek gebied. Het vormt een eenheid met het aangrenzende België en Duitsland. De flessenhals, zoals…
Doorn - dorp van de donderDoorn is een dorp met ruim 10.000 inwoners in de provincie Utrecht. Het ligt aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug,…
Bronnen en referenties
  • Beek.startpagina.nl
  • www.ngw.nl
  • www.studiohp.nl
  • http://www.elsmuseum.nl/
Charlyy (15 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.