Doorn - dorp van de donder
Doorn is een dorp met ruim 10.000 inwoners in de provincie Utrecht. Het ligt aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug, op de grens van heuvelrug en rivierenlandschap. Doorn is een aangename plaats, het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Geschiedenis
De naam Doorn is afgeleid van Thorheim: woonplaats van (de Germaanse godheid) Thor, god van de donder. Een andere naam voor Thor is Donar. De oudste vermelding dateert uit de 9e eeuw. In het centrum vinden we de Maartenskerk waarvan de oudste delen dateren uit de twaalfde eeuw. Daarvoor stond er al een houten kapel op deze plaats. Het dorp ligt tegen de voet van de heuvelrug, hoog genoeg om geen natte voeten te krijgen. In de Middeleeuwen lette men daar beter op dan tegenwoordig…
Doorn is vooral bekend door Huis Doorn, toevluchtsoord voor de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog. Zijn lievelingsbezigheid was het omhakken en verzagen van bomen. Werkaanbod genoeg in de bosrijke omgeving! Hij heeft er tot zijn dood in 1941 gewoond. In 2014 wordt is er volop aandacht voor de Eerste Wereldoorlog die een eeuw geleden uitbrak. Zo staat er in het park rond Huis Doorn een reconstructie van de Draad: op de grens tussen bezet België en neutraal Nederland legde Duitsland een hoogspanningsleiding aan als grensversperring.
Sinds 2006 maakt Doorn deel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de huidige minister Opstelten, aan het begin van zijn carrière in het bestuur, een paar jaar burgemeester van Doorn.
Bezienswaardigheden
Doorn heeft veel te bieden voor geïnteresseerden in geschiedenis en natuurliefhebbers. Onderstaande bezienswaardigheden liggen in of rond het centrum:
Ook bezienswaardig is het Von Gimborn Arboretum, een bomentuin van 27 hectare. U kunt er duizenden soorten bomen en struiken bekijken. De tuin bestaat in 2014 negentig jaar en is beroemd om de verzameling rododendrons en de heidetuin.
Het winkelaanbod in het centrum is verrassend uitgebreid, en wordt nog niet overheerst door de winkelketens die je overal vindt. De winkels liggen vlak bij elkaar - prima te voet te doen.
Omgeving
Voor de natuur in de omgeving verlaten we het centrum. Doorn ligt aan de zuidrand van het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. Dit strekt zich uit van Rhenen tot de A28 bij Soesterberg. Het is op de Hoge Veluwe na het grootste bosgebied van Nederland: 10.000 hectare. Het park is vrij toegankelijk. De Utrechtse Heuvelrug is ontstaan doordat gletsjers in de ijstijd naar het zuiden schoven. Daardoor ontstond de stuwwal die we nu Utrechtse Heuvelrug noemen.
Een paar plekken in de omgeving van Doorn:
Het Trekvogelpad, het langste natuurpad van Nederland, komt over de heuvelrug. In Doorn loopt het pad pal langs Chalet Helenaheuvel, door het centrum van Doorn en langs huis Doorn het rivierenlandschap in.
Evenementen en horeca
De Kastelentocht wordt elk jaar gehouden op de derde zondag in augustus in Doorn en omstreken. Deze tocht is voor aangespannen wagens, getrokken door één of meer paarden.
Het horeca aanbod in Doorn is de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn terrassen op Plein 1923, en er zijn ongeveer vijftien restaurants of eetcafés waar u pizza’s, tapas, Chinees, Mexicaans, Grieks en pannenkoeken kunt eten.
Bereikbaarheid
Twee provinciale wegen kruisen elkaar op het kruispunt midden in Doorn:
- N225
De oude weg van Utrecht naar Arnhem
- N227
Deze weg verbindt Cothen/Wijk bij Duurstede en Amersfoort
Beide wegen zijn niet echt meer berekend op het hedendaags verkeer met als consequentie: op elke werkdag staan er ’s middags files voor het kruispunt in Doorn. U kunt Doorn beter mijden in de spits.
Doorn heeft goede busverbindingen naar Utrecht, Wageningen, Wijk bij Duurstede en Amersfoort.