Doorn - dorp van de donder

Doorn is een dorp met ruim 10.000 inwoners in de provincie Utrecht. Het ligt aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug, op de grens van heuvelrug en rivierenlandschap. Doorn is een aangename plaats, het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Geschiedenis

De naam Doorn is afgeleid van Thorheim: woonplaats van (de Germaanse godheid) Thor, god van de donder. Een andere naam voor Thor is Donar. De oudste vermelding dateert uit de 9e eeuw. In het centrum vinden we de Maartenskerk waarvan de oudste delen dateren uit de twaalfde eeuw. Daarvoor stond er al een houten kapel op deze plaats. Het dorp ligt tegen de voet van de heuvelrug, hoog genoeg om geen natte voeten te krijgen. In de Middeleeuwen lette men daar beter op dan tegenwoordig…

Doorn is vooral bekend door Huis Doorn, toevluchtsoord voor de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog. Zijn lievelingsbezigheid was het omhakken en verzagen van bomen. Werkaanbod genoeg in de bosrijke omgeving! Hij heeft er tot zijn dood in 1941 gewoond. In 2014 wordt is er volop aandacht voor de Eerste Wereldoorlog die een eeuw geleden uitbrak. Zo staat er in het park rond Huis Doorn een reconstructie van de Draad: op de grens tussen bezet België en neutraal Nederland legde Duitsland een hoogspanningsleiding aan als grensversperring.

Sinds 2006 maakt Doorn deel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de huidige minister Opstelten, aan het begin van zijn carrière in het bestuur, een paar jaar burgemeester van Doorn.

Bezienswaardigheden

Doorn heeft veel te bieden voor geïnteresseerden in geschiedenis en natuurliefhebbers. Onderstaande bezienswaardigheden liggen in of rond het centrum:


Ook bezienswaardig is het Von Gimborn Arboretum, een bomentuin van 27 hectare. U kunt er duizenden soorten bomen en struiken bekijken. De tuin bestaat in 2014 negentig jaar en is beroemd om de verzameling rododendrons en de heidetuin.

Het winkelaanbod in het centrum is verrassend uitgebreid, en wordt nog niet overheerst door de winkelketens die je overal vindt. De winkels liggen vlak bij elkaar - prima te voet te doen.

Omgeving

Voor de natuur in de omgeving verlaten we het centrum. Doorn ligt aan de zuidrand van het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. Dit strekt zich uit van Rhenen tot de A28 bij Soesterberg. Het is op de Hoge Veluwe na het grootste bosgebied van Nederland: 10.000 hectare. Het park is vrij toegankelijk. De Utrechtse Heuvelrug is ontstaan doordat gletsjers in de ijstijd naar het zuiden schoven. Daardoor ontstond de stuwwal die we nu Utrechtse Heuvelrug noemen.
Een paar plekken in de omgeving van Doorn:


Het Trekvogelpad, het langste natuurpad van Nederland, komt over de heuvelrug. In Doorn loopt het pad pal langs Chalet Helenaheuvel, door het centrum van Doorn en langs huis Doorn het rivierenlandschap in.

Evenementen en horeca

De Kastelentocht wordt elk jaar gehouden op de derde zondag in augustus in Doorn en omstreken. Deze tocht is voor aangespannen wagens, getrokken door één of meer paarden.

Het horeca aanbod in Doorn is de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn terrassen op Plein 1923, en er zijn ongeveer vijftien restaurants of eetcafés waar u pizza’s, tapas, Chinees, Mexicaans, Grieks en pannenkoeken kunt eten.

Bereikbaarheid

Twee provinciale wegen kruisen elkaar op het kruispunt midden in Doorn:
  • N225
  • De oude weg van Utrecht naar Arnhem
  • N227
  • Deze weg verbindt Cothen/Wijk bij Duurstede en Amersfoort

Beide wegen zijn niet echt meer berekend op het hedendaags verkeer met als consequentie: op elke werkdag staan er ’s middags files voor het kruispunt in Doorn. U kunt Doorn beter mijden in de spits.
Doorn heeft goede busverbindingen naar Utrecht, Wageningen, Wijk bij Duurstede en Amersfoort.

Legenda
A. Maartenskerk
B. Rosarium
C. Von Gimborn Arboretum
D. Winkelgebied
E. Helenaheuvel
F. Uitkijktoren
G. Doornse gat
© 2014 - 2024 Jan-schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maarn, dorp op de Utrechtse HeuvelrugMaarn is een dorp met ruim 4.600 inwoners in de provincie Utrecht. Het ligt aan de noordkant van de Utrechtse Heuvelrug.…
De opleiding modemanagementTMO in Doorn is de enige hogeschool in Nederland die de HBO opleiding modemanagement aanbiedt. Wat houdt deze opleiding…
Huis Doorn en zijn bijzondere bewonerHuis Doorn en zijn bijzondere bewonerOp zondag 10 november 1918 vroeg keizer Wilhelm II politiek asiel in Nederland. Hij was uit Duitsland gevlucht en hoopte…
Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Kinderen geen bezwaar is een Nederlandse komedieserie, geschreven door Haye van der Heyden. Tussen 2004 en 2013 werden d…

Beek (Zuid-Limburg)Beek is een plaats in de gelijknamige gemeente Beek in Limburg. Samen met Beek, is ook o.a. Spaubeek, Neerbeek, Genhout,…
Doel: een spookstad in België, gedoemd om te verdwijnenDoel: een spookstad in België, gedoemd om te verdwijnenWie spookstad zegt, denkt onmiddellijk aan spooksteden in Amerika. Oude dorpen en steden, verlaten door goudzoekers en m…
Bronnen en referenties
  • http://www.rosarium.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Doornse_Gat
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Draad
  • http://www.np-utrechtseheuvelrug.nl
  • http://www.gimbornarboretum.nl/home.html
  • http://wandelnet.nl/trekvogelpad-law-2-0
Jan-schrijft (12 artikelen)
Laatste update: 03-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.