Wat te doen in Eindhoven: evenementen, activiteiten en tips

Eindhoven is qua inwoneraantal de op vier na grootste stad van Nederland en in opkomst als het gaat om toeristen en dagjesmensen. Er is in Eindhoven dan ook genoeg te beleven. Lees in dit artikel alles over wat er te doen is in Eindhoven en over de vele evenementen, activiteiten en bezienswaardigheden die de stad rijk is. Verder zijn er nog diverse andere tips gegeven waarmee een dagje uit een succes wordt.

Eindhoven

Eindhoven is de grootste stad in het zuiden van Nederland met een inwonersaantal van ruim 220.000. De agglomeratie heeft bijna een half miljoen inwoners. Eindhoven is in 1920 ontstaan na het samenvoegen van diverse kleine gemeenten. Eindhoven is door de sterke industrie de laatste eeuw sterk gegroeid, vooral de elektronicagigant Philips is bekend. De laatste decennia zet Eindhoven sterk in op de technologie, wat onder andere heeft geresulteerd tot de verkiezing van Slimste Regio ter Wereld. Ook heeft Eindhoven wereldwijd gemiddeld verreweg de meeste patenten per hoofd van de bevolking.

Evenementen, activiteiten, bezienswaardigheden en tips

In Eindhoven is genoeg te beleven om jezelf voor meerdere dagen te kunnen vermaken. Wat de ideale besteding is hangt af van je persoonlijkheid en interesses. Onderstaand volgt een greep aan activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen die absoluut de moeite waard zijn.

Winkelen

Eindhoven kent enkele grote winkelgebieden en winkelcentrums. De meeste winkels vind je uiteraard in het centrum van Eindhoven. In dit autovrije voetgangersgebied rondom de Markt vind je vele grote winkelketens maar ook kleine boetiekjes. Meer informatie over winkelen in het centrum van Eindhoven en de openingstijden, koopavonden en koopzondagen is te lezen in dit artikel. In het winkelgebied van Eindhoven is sinds november 2013 ook een Primark gevestigd. Deze grote publiekstrekker huisvest in een groot pand. Alles over Primark Eindhoven lees je in dit artikel. Ook het winkelcentrum van het stadsdeel Woensel is de moeite waard. Dit winkelcentrum is het grootste stadsdeel-winkelcentrum in Nederland. Ook de winkels op Ekkersrijt zijn de moeite waard. Hier vind je tal van meubel- en interieurwinkels. Onder andere een grote Ikea is hier te vinden. Meer informatie over deze Ikea lees je hier.

Glow

Elk jaar in november transformeert het centrum van Eindhoven in één grote lichtshow. Met behulp van licht en geluid komen gebouwen, fonteinen, enzovoorts tot leven. Deze lichtshow is vrij toegankelijk en wordt verzorgd door kunstenaars en designer uit Nederland en het buitenland.

Philips gebouwen en Strijp-S

Eindhoven staat vooral bekend vanwege de rijke geschiedenis van Philips. In vroegere tijden waren grote delen van de Eindhovense beroepsbevolking in dienst van deze elektronicagigant. Door geheel Eindhoven heen zijn (voormalige) Philips gebouwen te vinden. Bekende voorbeelden zijn de Witte Dame en Strijp-S. Deze oude fabrieken hebben nieuwe bestemmingen gekregen, met behoud van de oude uitstraling. Wie van oude architectuur in fabrieksstijl houdt heeft genoeg te zien. Grote delen van deze complexen zijn vrij toegankelijk. Vooral veel ontwerpers en designers hebben hun huisvesting in deze complexen gevonden. Hierdoor 'leven' de gebouwen als nooit tevoren.

Dutch design week

Tijdens de Dutch Design Week presenteren honderden ontwerpers allerlei ontwikkelingen op designgebied. Het meerdaagse festival trekt bezoekers uit heel de wereld naar Eindhoven. Het innovatieve karakter biedt de bezoeker een kijkje in de toekomst en de grote rol die technologie in ons huidige leven speelt en in de toekomst zal spelen.

Lichtjesroute

Eindhoven is de lichtstad van Nederland, uiteraard vanwege Philips. Elk jaar wordt een route van bijna 25 kilometer voorzien van allerlei lichtgevende figuren. De route is te volgen per auto, fiets of te voet. Vooral kleine kinderen worden betoverd door de vele prachtige lichtfiguren. Elk jaar start de lichtjesroute op 18 september.

Koninginnedag

Tijdens Koninginnedag worden de straten van Eindhoven opgevuld met één grote feestende massa. Door de hele stad heen zijn podia opgetuigd waar verschillende soorten muziek worden gespeeld. Vooral de dancepodia zijn bekend vanwege de grote namen die er elk jaar optreden.

Kerstmarkt

Elk jaar worden er op meerdere plaatsen in Eindhoven kerstmarkten georganiseerd. De kerstmarkt in het centrum is de grootste. Laat je betoveren door de warme sfeer en de vele lichtjes.

PSV en Philips Stadion

Voetbalclub PSV is één van de grootste en meest succesvolle voetbalclubs in Nederland. De uitpuilende prijzenkast is hier een bewijs van. Onder meer de Europa Cup 1 bokaal uit 1988 toont aan dat het hier niet om zomaar een club gaat. PSV speelt haar wedstrijden in het Philips Stadion. De mogelijkheid bestaat tot het volgen van rondleidingen. Ook zijn er meerdere horecazaken gevestigd in het Philips Stadion (met zicht op het veld).

Wandelen en natuur

Eindhoven beschikt over enkele groene longen in de vorm van grote stadsparken. Voorbeelden hiervan zijn het Philips de Jonghpark, het Stadswandelpark en de Genneperparken. Vooral de Genneperparken heb je eerder het idee dat je in een natuurgebied rondloopt in plaats van in een grote stad. In de Genneperparken is ook een Milieu Educatie Centrum gehuisvest met een natuurhistorisch museum en mogelijkheden voor ontdekkingstochten in de natuur. De omgeving van Eindhoven is verder redelijk bosrijk. Buiten de stadsgrenzen zijn diverse grote bossen te vinden.

De Gulbergen

Ten oosten van Eindhoven ligt vlak buiten de stadgrenzen in de gemeente Nuenen het recreatieterrein De Gulbergen. Voorheen was dit een grote afvalberg, tegenwoordig is dit omgetoverd tot recreatiegebied. Het hoogste punt van de provincie Noord-Brabant is op de top van de 'berg'. Op en rondom de circa 60 meter hoge heuvel tref je onder andere een golfterrein, mountainbikeroutes, wandelpaden en een dierentuin aan. Deze dierentuin (Dierenrijk) behoort tot de grotere dierentuinen in Nederland en kenmerkt zich als een dierentuin voor kinderen. Dit vanwege de vele speelgelegenheden.

Aquabest

Eindhoven ligt niet aan zee. Toch is het mogelijk om tijdens mooie zomerse dagen te genieten van het water. Aan de noordkant van Eindhoven ligt Recreatiepark Aquabest. Naast de zwemplas met strand zijn hier diverse andere recreatieve dingen te doen. Voorbeelden zijn enkele heuse strandtenten, een waterskibaan, een Avonturenpark waar je bijvoorbeeld kunt paintballen. Ook is op Aquabest het amusementspark DippieDoe gevestigd. Dit deels overdekte pretpark is ideaal voor kinderen. Aquabest is verder bekend vanwege enkele grote (dance)festivals die er in de zomer worden georganiseerd.

Musea

Er zijn meerdere musea in Eindhoven. De bekendste is het Van Abbe Museum. Dit museum richt zich op moderne en hedendaagse kunst. Ook interessant zijn het Philipsmuseum en het Daf Museum. Hier vind je de roemruchte geschiedenis van twee industriële grootheden uit Eindhoven. Wat ook niet mag ontbreken in dit overzicht is het Eindhoven Museum. Hier waan je je in de prehistorie en middeleeuwen. Er is nagebootst hoe de mensen in vroegere tijden leefden. Je kunt hier gewoon doorheen lopen en participeren, waardoor je het gevoel hebt ver terug in de tijd te gaan.

Horeca

De horeca mag met recht diverse worden genoemd. Vanuit heel Nederland komen mensen bijvoorbeeld stappen op het Stratumseind, de grootste kroegenstraat van Nederland met vele tientallen kroegen op een rij. Andere horeca hotspots zijn te vinden op de Markt van Eindhoven, de Kleine Berg, het Stationsplein en de Dommelstraat. Hier zijn vele leuke en gezellige restaurants en terrassen te vinden.

Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Eindhoven beschikt over één van de grootste zwembaden in Europa. Het beschikt over verschillende recreatieve baden. Ook is er het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, een 50 meter wedstrijdbad waar al vele internationale zwemwedstrijden zijn georganiseerd.

Hotels

Uiteraard is het mogelijk om langer dan één dag te verblijven in Eindhoven. Er zijn verschillende goede hotels in Eindhoven. Voorbeelden hiervan zijn het Sandton Hotel, Queen Hotel, Pullman Cocagne en Hotel Van der Valk.

Bereikbaarheid Eindhoven

Eindhoven heeft een centrale ligging in noordwest Europa en is perfect bereikbaar vanuit de Randstad, oost-Nederland, het Ruhrgebied en Antwerpen/Brussel.

Auto

Met de auto is Eindhoven perfect bereikbaar. De snelwegen die Eindhoven ontsluiten zijn:
  • A2 (Den Bosch, Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Luik)
  • A58 (Tilburg, Breda, Rotterdam, Zeeland)
  • A67 (Antwerpen, Brussel, Venlo, Ruhrgebied)
  • A50 (Nijmegen, Arnhem)
  • A270 (Helmond)

In Eindhoven zijn meerdere grote parkeergarages te vinden, onder andere aan de Mathildelaan, Ten Hagestraat 6a en Stadhuisplein.

Openbaar vervoer

Wanneer je met het openbaar vervoer reist kan je het beste uitstappen op treinstation Eindhoven Centraal. Vanuit dit treinstation zijn er aansluitingen met geheel Nederland (stoptrein en intercity).

Vliegveld

Eindhoven heeft een eigen vliegveld, Eindhoven Airport genaamd. Eindhoven Airport maakt een enorme groei door, het aantal vliegbewegingen is de laatste jaren sterk verhoogd. De groei is zo sterk dat Eindhoven Airport momenteel na Schiphol het grootste vliegveld van Nederland is. Vanaf dit vliegveld zijn er vele bestemmingen in binnen- en buitenland. Een overzicht van bestemmingen lees je hier.

VVV kantoor

Ben je in Eindhoven en wil je graag meer toeristische informatie? Vlakbij treinstation Endhoven Centraal is een VVV kantoor gevestigd. Het adres is Stationsplein 17, het telefoonnummer is 0900-1122363.

Lees verder

© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
De geschiedenis van EindhovenEindhoven is een grote stad, en een gemeente in Noord-Brabant. Nu heeft Eindhoven de 5e meeste bewoners van Nederland me…
Onderzoek en ontwikkeling hoog op bedrijfsagendaOnderzoek en ontwikkeling is een zeer belangrijk aspect binnen het bedrijfsleven. Stilstand is immers achteruitgang. Een…

Shoppen in LondenLonden is één van de meest populaire steden van Europa om te winkelen. Het is een stad met veel bezienswaardigheden, maa…
Goedkoop naar Spanje: alle tips op een rijGoedkoop naar Spanje: alle tips op een rijAls u zin heeft in een weekendje weg, kies dan eens voor één van de prachtige steden in Spanje zoals Girona, Barcelona,…
Bronnen en referenties
  • www.vvveindhoven.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.eindhoven.nl
  • www.ed.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.