Berlijn voor gevorderden

Je hebt alle bekende toeristische attracties van Berlijn inmiddels wel gezien, maar je voelt je nog steeds aangetrokken tot deze bruisende en dynamische stad? Dan wordt het tijd om wat verder te kijken dan de Kurfürstendam, Unter den Linden en de Brandenburger Tor. In Berlijn vind je op elke straathoek bewijzen van de rijke geschiedenis van de stad, niet alleen in het centrum, maar ook ver daarbuiten.

Wannsee

De Wannsee ligt tussen Berlijn en Potsdam. Het mooiste seizoen om de Wannsee te bezoeken is uiteraard de zomer. Je kunt dan gaan zwemmen in het strandbad Wannsee, een prachtige klassieke badplaats (bereikbaar met de S-bahn, halte Nikolassee, de Wannseebadweg aflopen). Eén S-bahnhalte verder (Wannsee) brengt je in het centrum van het stadsdeel Wannsee. In de grote jachthaven vertrekken ook rondvaartboten voor bv. de Zevenmerenrondvaart. Maar de naam Wannsee is natuurlijk het meest bekend uit de Tweede Wereldoorlog. In januari 1942 werd in een villa aan de Wannsee op een conferentie van de nazi's besloten tot vernietiging van de joden. Bekende namen van nazi's die daar aanwezig waren zijn Heydrich en Eichmann. De villa is nu een museum.

Sportforum

In het stadsdeel Hohenschönhausen (aan de Konrad Wolfstrasse) ligt het Sportforum. Dit was de thuisbasis van de DDR-sporters. Het is aangelegd in 1954 en het is een immens terrein van 55 hectare waar elke denkbare sport te beoefenen is. Het is nog steeds het thuishonk van rond de 30 sportclubs: voetbalclubs, schaatsclubs, zwemverenigingen, boksclub, een wielervereniging, atletiekclubs en nog veel meer. De kunstijsbaan is bij ons misschien nog wel het bekendst; er vinden nog regelmatig topwedstrijden plaats en veel Nederlandse schaatsers trainen er regelmatig. De clubnaam waaronder al deze sportverenigingen actief waren in de DDR-tijd was Dynamo Berlin. Het was de club van de politiek en de Stasi, de geheime dienst. Bekend is vooral voetbalclub BFC Dynamo, lange tijd succesvol, mede door manipulatie en omkoping van scheidsrechters en tegenstanders door diezelfde Stasi.

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion is bereikbaar met de U-bahn (halte Olympia Stadion). Het stadion is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 en daarna meerdere keren aangepast en gerenoveerd (voor het laatst in 1998), zonder dat het ten koste van het oorspronkelijke ontwerp ging. Het stadion is een typisch voorbeeld van nazi-architectuur, pompeus en imponerend. Voor Hitler waren de Spelen van 1936 een mogelijkheid zijn grootsheid en die van Duitsland aan de hele wereld te tonen. Het is nu de thuisbasis van voetbalclub Hertha BSC, maar ook was het het stadion waar de finale van het wereldkampioenschap voetbal van 2006 werd gespeeld. Daarnaast wordt het gebruikt voor atletiekwedstrijden en popconcerten. In de zomer zijn er meerdere keren per dag rondleidingen.

Vliegveld Tempelhof

Het voormalig vliegveld Tempelhof ligt eigenlijk vlakbij het centrum. Het is weer zo'n plek waar de geschiedenis voor het oprapen ligt. Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw was het gebied al in gebruik als vliegveld, maar in 1939 werd het huidige vliegveld geopend. De gebouwen zijn weer een typisch voorbeeld van nazi-architectuur, groots en van beton, maar ook voor die tijd heel modern. In de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld deels verwoest en na de oorlog door Amerikaanse soldaten weer hersteld. In 1948 en 1949 blokkeerde de Sovjet-Unie West-Berlijn. Vliegveld Tempelhof werd gebruikt om voedsel en medicijnen aan te vliegen. Het plein voor het vliegveld heet nu dan ook de "Platz der Luftbrücke". Na veel getrouwtrek werd het vliegveld in 2008 gesloten en sindsdien is het een stadspark. Op het terrein met een doorsnede van 3,5 kilometer kan gewandeld, geskate, gefietst en gepicknickt worden. Ook is een deel ingericht als natuurgebied. Wat er in de toekomst met het gebied gaat gebeuren is nog onbekend. Het terrein is het makkelijkst toegankelijk via de ingangen aan de zuidoostkant, bv. in de buurt van U-bahnhalte Leinestrasse.

Treptowerpark

Een vrij onbekend park in Berlijn is het Treptowerpark. Om een aantal redenen is die onbekendheid onterecht. Het park ligt prachtig langs de Spree, het is rustig en het is samen met het nabijgelegen Plänterwald behoorlijk groot. En het toont weer een stuk Berlijnse geschiedenis, want in het Treptower Park wordt de meeste ruimte ingenomen door het Russisch monument. Een groot stuk grondgebied met immense standbeelden en andere beeldhouwwerken om de Russische soldaten te herdenken die in april en mei 1945 sneuvelden bij de slag om Berlijn. Verder in het park: een rozentuin, een grote ligweide, een karpervijver en een sterrewacht. Een toegift is de Zenner Biergarten, prachtig gelegen aan de Spree, tegenover het Treptowerpark.
© 2012 - 2024 Scribato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Het intensief volgen van voetbal, in het bijzijn van andere duizenden fans, daar wordt een voetbalfan gelukkig van. Voor…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Mooie hoofdsteden van EuropaInformatie over alle mooie hoofdsteden van Europa. Alles over de bezienswaardigheden, hoogtepunten en hoe je deze steden…
Dinant: een mooie stad in de Belgische ArdennenDinant: een mooie stad in de Belgische ArdennenDinant is een mooie stad in de Belgische Ardennen waar veel te bezichtigen is. Het ligt in de provincie Namen en ligt aa…
Scribato (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.