Het Warandepark in Brussel ligt direct tegenover het Paleis
Het Warandepark ligt recht tegenover het Koninklijk Paleis in Brussel, dat in de zomerperiode een paar weken vrij toegankelijk is voor het grote publiek. Het is een ideale plek om uit te rusten van een bezoek aan het Paleis. Ook voor de inwoners van Brussel zelf is het echter een prettige ontmoetingsplaats met meerdere mogelijkheden. Het Warandepark is vrij toegankelijk voor iedereen en vooral de ingangspoort aan het Paleizenplein is indrukwekkend. In het park zelf is gelegenheid om wat te eten en te drinken en er is genoeg plaats voor de kinderen om vrij te kunnen rondrennen en spelen. Ga er eens heen en maak een gecombineerd bezoek aan het Paleis en het Warandepark. Het is een leuk en cultureel uitje voor u en uw kinderen.
Een lommerrijk park in Brussel direct tegenover het Paleis
Het Warandepark of, in het Frans, het “Parc de Bruxelles”, is een lommerrijk park met verschillende mogelijkheden. Er zijn genoeg bomen om op warme dagen een rustig, schaduwrijk plekje te vinden. Het Park heeft een heel duidelijke indeling en ligt midden tussen belangrijke regeringsgebouwen, waaronder het Koninklijke Paleis van Brussel en het Paleis der Natie. Men komt het park binnen door een van de poorten. De poort aan de kant van het Paleizenplein is al formidabel om te zien.
Het Warandepark is een overblijfsel van een oud jachtterrein
Het gebied is eigenlijk een oud jachtterrein voor Koningen, Graven en Hertogen. Dat kunt u nog zien aan de beboste ingang aan het Paleizenplein, waar nog een overblijfsel daarvan behouden is. Dat gedeelte met bos ligt een stuk lager dan de rest van het park, maar dat is geen wonder. Oorspronkelijk was het hele bos lager dan de omgeving, maarde stad Brussel heeft het opgehoogd met afval van de bevolking, zodat de grond gelijk kwam te liggen met de rest van de omgeving.
Er staan nog heel oude bomen bij
Het brede pad loopt gelijkvloers met het plein, maar links en rechts is nog een stuk bos van het jachtgebied blijven bestaan. Beide gedeelten liggen veel lager dan het toegangspad. Niet alle bomen zijn echter meer uit die tijd en er is al aardig wat in de twee gebieden aangepast. Deze stukken bos de geliefde speelplaatsen voor de jeugd en ze geven het park een koele indruk op warme dagen.
Vreemde letters
Aan de kant van het Paleizenplein, waar het bos in de diepte begint, is het hoogteverschil bezet met Franse hardsteen. In die stenen afzetting staan aan de rechterkant de letters: V.I.T.R.I.O.L. Aan de linkerkant staan dezelfde letters, maar dan in spiegelbeeld. De letters staan voor een Latijnse tekst: Visita Interioræ Terræ Rectificando Invenies Occultum Lapidem (bezoekt het binnenste van de aarde en door uzelf te verbeteren zult u de verborgen steen vinden).
Symmetrie
Rond 1787 is het door de toenmalige ontwerpers van tuinen heel symmetrisch ingericht. De paden zijn aangelegd in de vorm van een ganzenvoet. Er zijn vier ingangen. Aan elke kant van het vierkante park is er een. Daar de paden rechtlijnig zijn kunt u gemakkelijk van de ene kant van het park naar de andere kijken.
Een open indruk
De eerst indruk kan wat kaal overkomen, vooral omdat de hoofd paden heel breed zijn, maar het park verbergt tevens een aantal verrassingen die het interessant maken voor jong en oud. De oude, symmetrische indeling is tot heden blijven bestaan. Het is een gemakkelijk toegankelijk park.
Kunst in het park
Het park heeft een aantal mooie, oude standbeelden langs de paden staan, maar er staan ook een aantal moderne kunstwerken die regelmatig vervangen worden door nieuwe. Op die manier is er regelmatig weer iets nieuws te zien. Vaak zijn het ook kunstwerken die de bezoekers even op het verkeerde been zetten of een glimlach ontlokken. Humor is de Belgen niet vreemd.
De Fontein in het Warandepark
Wie via de ingang aan het Paleizenplein binnenkomt, ziet meteen al de grote vijver met de fontein. De fontein is echter niet altijd aan. Het water wordt steeds ververst door kleine pompjes. Er zwemmen eendjes in de vijver en ook de duiven zijn er talrijk. Een heerlijk rustpunt in de drukke stad.
Twee Paviljoens
Links en rechts van het pad, achter het korte gedeelte met bos, liggen twee paviljoens. Het ene is een “Taveerne” waar u koffie, cappuccino, bier en andere dranken kunt bestellen en er is ook een kleine kaart voor lunchgerechten. Het paviljoen aan de andere kant van het pad bevat toiletten en een verkooppunt van ijs en dergelijke. In het Warandepark hoeft dus niemand om te komen van de honger. Het bedienend personeel spreekt merendeels Frans, maar met een beetje handen- en voetenwerk is er ook best iets in het Nederlands te regelen.
Muziekkiosk
In het park staat een mooie en elegant gevormde muziekkiosk waar in de zomer uitvoeringen en andere open lucht evenementen gehouden worden. Ook worden er dan in het park regelmatig voorstellingen voor kinderen gehouden, zoals in de vorm van poppenkast. De meeste voorstellingen zijn gratis, ze worden vaak in het Frans gehouden.
Veel bezocht, maar niet overmatig druk
Het Warandepark wordt niet alleen gebruikt door de burgerij van Brussel en dagjesmensen die een bezoek aan het Koninklijk Paleis combineren met een bezoek aan het park, maar ook door zakenmensen die door het park de kortste weg kiezen om bijvoorbeeld van het ene regeringsgebouw naar het andere te komen. Het park is dan ook meestal druk belopen en op mooie dagen zijn veel banken bezet. Het is een echt gezellig park.
Musea rondom het park
Behalve het Koninklijke Paleis liggen er ook drie belangrijke musea rondom het park. Allereerst het "Paleis voor Schone Kunsten", dat een bekend en ook belangrijk museum is binnen de Belgische hoofdstad. Als tweede is er het "Belvue Museum" en als laatste de "Archeologische site van de Coudenberg", dat informatie en archeologische overblijfselen bevat uit de tijd dat er een Paleis Coudenberg vlak bij oude het jachtgebied lag.
Keizer Karel
Dat Paleis werd flink uitgebouwd door Keizer Karel, maar het bestaat al lang niet meer. Het is afgebrand in de achttiende eeuw tegelijk met een groot gedeelte van het jachtterrein. Jarenlang lag het in puin omdat er geen geld was om het op te ruimen of opnieuw te herstellen.
Door de kelders van het oude Coudenberg kasteel wandelen
In het museum kunt u de kelders van het afgebrande kasteel bezoeken, die onder de grond lagen en door de brand niet vernietigd zijn. Het is heel apart om rond te wandelen in die overblijfselen van de feodale tijd.
Leuk voor gezinnen
Voor gezinnen met kinderen is het niet alleen leuk om in de kelders rond te wandelen, maar vooral om daarna naar het park te gaan om er wat te eten, te drinken en te spelen. Daar zijn grasvelden en speeltoestellen en er is plaats genoeg om een spelletje badminton te doen.
Combineren met een bezoek aan het Paleis
Een bezoek aan het Warandepark is prima te combineren met een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Brussel, dat in de zomer een paar weken lang vrij toegankelijk is voor het grote publiek. Wie een dagje uit wil heeft aan deze combinatie een dag goed gevuld. Daarnaast is ook een bezoek aan de prachtige grote markt van Brussel een verdere mogelijkheid om een dagje uit tot een groot succes te maken.
Lees verder