Toerisme in België met grootste trekpleisters

België kent een aantal steden die als kunststeden zijn te beschouwen en als zodanig veel toeristen trekken. Koploper van die steden is Brussel dat vooral bekend staat om Manneke Pis. Hoewel zeer bekend bij de toeristen is het beeldje uiteraard niet het toppunt van kunst. Meer kunstwaarden hebben bijvoorbeeld de vele prachtige schilderijen in musea van kunstschilders uit de renaissance en barok zoals Pieter Bruegel de Oude, Anthony van Dyck, Jacob Jordaens en Peter Paul Rubens. Maar de steden hebben ook veel te bieden op het gebied van de architectuur. En toeristen vinden ook op andere terreinen nog veel meer van hun gading in België.

België: van zwemmen tot skiën

Zo is bijvoorbeeld de Belgische kust een geliefde plek voor zeer velen om te zwemmen, op het strand te vertoeven, te flaneren over de boulevards of fietstochten in de omgeving te maken. Kuststeden met extra aantrekkingskracht zijn Knokke en Oostende. Helemaal aan de andere kant van het land lokken de Ardennen veel toeristen voor wandeltochten door gebieden met veel diep uitgesleten rivieren. Ook is heuse bergsport mogelijk zoals het beklimmen en afdalen van rotsen en wintersporten als skiën en langlaufen.

Vier topsteden met veel trekpleisters en toerisme

De meeste toeristen hebben op hun lijstje van te bezoeken steden wel de vier toppers staan te weten Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent.

Antwerpen

Antwerpen heeft een indrukwekkende markt met een prachtig stadhuis en gildehuizen. Een ander drukbezocht plein is de Groenplaats met een standbeeld van de wereldbekende kunstschilder Peter Paul Rubens. Vooral geliefd bij dierenliefhebbers is de Antwerpse Zoo als een van de oudste dierentuinen van de wereld. Het oudste gebouw van de stad is Het Steen dat gebouwd is tussen 1200 en 1225 als verdedigingswerk op de rechter oever van de Schelde maar dat in de loop van de eeuwen telkens bouwkundige veranderingen heeft ondergaan.

Brugge

Ook Brugge kent evenals Antwerpen een markt met belangrijke architectuur zoals het Belfort of Halletoren die in 1999 is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het van oorsprong middeleeuwse stadcentrum is in de negentiende eeuw herbouwd en gerestaureerd in neogotische stijl. Brugge telt maar liefst twaalf musea met als verzamelnaam het Bruggemuseum met onder meer:
  • Archeologiemuseum
  • Gruuthusemuseum
  • Guido Gezellemuseum
  • Volkskundemuseum
Een bijzondere activiteit in Brugge is de jaarlijkse Heilig-Bloedprocessie en elke vijf jaar wordt de Gouden Boomstoet gehouden.

Brussel

Een bijzondere plek in Brussel is de grote markt die vanwege de belangrijkheid van de architectuur sinds 1998 op de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO staat. Het meest opvallend is wellicht het stadhuis uit de vijftiende eeuw maar ook het broodhuis en diverse gildehuizen maken de markt tot een uitermate bezienswaardige plek. Brussel kent verder als bouwwerken met mooie architectuur onder meer:
  • Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk
  • Koninklijk Paleis van Brussel
  • Kathedraal van Sint-Michiel
  • Sint-Goedele
Een belangrijk modern architectonisch bouwwerk, dat is overgebleven van de Expo uit 1958, is het atomium dat nog steeds veel toeristen trekt. Naast architectonische hoogstandjes zijn in Brussel ook bijzondere parken te vinden zoals de Kleine Zavel waar beeldhouwers uit de negentiende eeuw achtenveertig oude ambachten in brons hebben uitbeeld en waar de zondagse antiekmarkt wordt gehouden. Een ander park is het Warandepark met symmetrische lanen waar ook fonteinen, een muziekkiosk, openluchttheaters en standbeelden te vinden zijn.

Gent

De binnenstad van Gent is zeer rijk aan bezienswaardigheden. In totaal telt Gent zelfs tienduizend waardevolle bouwobjecten. Opvallend in de contouren van de stad zijn een drietal torens namelijk de Belforttoren die op de werelderfgoedlijst voorkomt, de toren van de Sint-Baafskathedraal en de toren van de Sint-Niklaaskerk. Beide kerken stammen uit de middeleeuwen. Daarnaast heeft Gent nog twee kerken uit die tijd de Sint-Michielskerk en de Sint-Jacobskerk. De middeleeuwse burcht het Gravesteen is een bijzondere attractie voor toeristen. Het is de enige burcht in Vlaanderen die nog vanaf de bouw intact is gebleven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…
Deelfietsen in BelgiëDeelfietsen in BelgiëFietsen is snel en makkelijk, zeker in de grote stad. Niet iedereen heeft echter een eigen fiets. Je eigen fiets moet je…
Files en verkeersdrukte in BelgiëFiles en verkeersdrukte in BelgiëVeel Nederlanders maken gebruik van het Belgische wegennetwerk voor zowel bestemmingen in België zelf, als op doorreis n…
Grote winkelstraten in België: Shop 'til you drop!Shoppen is en blijft een leuke bezigheid. Je hebt vast wel je vaste adresjes waar je kleren, schoenen en accessoires gaa…

Wat te doen in Antwerpen: TheaterbuurtWat te doen in Antwerpen: TheaterbuurtDe Theaterbuurt wordt ook wel het 'Quatier latin' genoemd. In deze buurt is het altijd gezellig. Er zijn veel verschille…
Wat te doen in Antwerpen: UniversiteitswijkWat te doen in Antwerpen: UniversiteitswijkAntwerpen is een stad waarin zeer veel studenten wonen. Mensen van overal op de wereld komen studeren in Antwerpen. De U…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/belgie/vakantie/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Toerisme_in_Belgi%C3%AB
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.