Een bezoek aan de zalen van het Koninklijk Paleis in Brussel
Wie graag kastelen en paleizen bezoekt en nog een vakantiedagje over heeft, mag in de zomer eigenlijk het Koninklijk Paleis in Brussel niet missen. Het is zeer de moeite waard en er wordt geen entree geheven. Via een afgezette route worden bezoekers door de belangrijkste zalen van het paleis geleid. Toiletten zijn aanwezig. Er is wel bewaking, maar wie zich aan de regels houdt en zich fatsoenlijk gedraagt, heeft daar geen probleem mee. Aan de overkant van het paleis ligt bovendien het Warandepark, een oud park met een geschiedenis, waar u bij een klein koffiehuisje na het bezoek wat kunt drinken en iets gebruiken. Het zit er gezellig in de schaduw van de grote bomen en kinderen hebben er de plaats om, na de rustige rondwandeling in het paleis, even ongestoord te ravotten.
De ligging van het Koninklijk Paleis in Brussel
Het Koninklijk Paleis ligt aan het brede Paleizenplein te Brussel. Wie geen TomTom heeft wordt wel aangeraden om een goede kaart van de stad mee te nemen, want de bewegwijzering is niet al te best, maar met een goede kaart komt u er wel. Aan de voorkant is het Paleis van het plein gescheiden door een muurtje, met op twee plaatsen een poort van zwart gelakt hekwerk, versierd met gouden punten.
Mooie, goed verzorgde tuinen
Tussen de afscheiding en het Paleis bevinden zich goed verzorgde tuinen met paden en mooie perken, omzoomd met onder andere gesnoeide buxus, waar in de zomer veelal hortensia’s bloeien. Aan de overkant ligt het Warandepark of (zoals de Franstaligen het noemen) het “Parc de Bruxelles”, waar u na de bezichtiging van het Paleis heerlijk kunt uitrusten en iets gebruiken.
Het Koninklijk Paleis in Brussel is vrij toegankelijk voor het grote publiek
Vanaf 1965 is het Koninklijk Paleis elke zomer een paar dagen na de nationale feestdag een aantal weken voor het grote publiek vrij te bezichtigen. Dit jaar is dat vanaf 24 juli tot 9 september elke dag vanaf 10.30 uur tot 16.30 uur. Alleen op maandag is het Paleis voor het grote publiek gesloten.
Een afgezette route langs een deel van de zalen binnen het koninklijk Paleis
De route voor het publiek is afgezet met touwen en gemakkelijk te volgen. Er is geen rondleiding, maar er staan wel overal suppoosten die goed in de gaten houden dat er niets beschadigd wordt en u zo nodig op weg helpen. De meesten zijn echter Franstalig en wie geen Frans kent, moet het dus met handen en voetenwerk doen.
Wel fotograferen, maar niet flitsen
Fotograferen wordt toegestaan, maar zonder te flitsen, want dat kan de kunstwerken binnen het Paleis op den duur beschadigen. Begrijpelijk, want dat geldt op meer plaatsen waar kunstwerken te vinden zijn. Iedereen die ervan houdt, kent dat ook en zal zich eraan houden.
Informatie over de speciale kunstwerken
Aan de ingang van de hal zijn kleine boekjes met informatie over de speciale kunstwerken en schilderijen te krijgen. Op de schilderijen in de zalen staan nummers, zodat de bezoeker gemakkelijk de namen van de afgebeelde personen kan vinden. In de hal is tevens een stand met boeken over bijvoorbeeld de Koning zelf, het Koninklijk Paleis te Brussel en de Koninklijke Serres te Laken.
De prijzen van de boeken en de informatie variëren
De prijzen van de boeken met de informatie over de koninklijke familie, het Koninklijk Paleis en de koninklijke Serres liggen niet al te hoog en variëren van 2 euro tot 19 euro. De Koninklijke Serres te Laken liggen vlak bij het Kasteel van Laken en zijn overigens eveneens elk jaar in de lente drie weken door het grote publiek te bezichtigen. Dit jaar waren ze bijvoorbeeld open van 13 april tot 6 mei.
Het Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis ziet er van buiten erg massief uit, maar blijkt binnen een pronkstuk van de bovenste plank te zijn. U komt binnen in de hal met de prachtige, wit marmeren trappen. De route wijst zichzelf en u wandelt van de ene prachtige ruimte in de andere.
Kroonluchters en grote spiegels
Wie nog een kroonluchter zoekt voor zijn of haar huiskamer moet beslist eens in het Koninklijk Paleis gaan kijken. De kroonluchters daar zijn prachtig, met een enorme onderbouw. De meeste kroonluchters in de zalen zijn meestal aan, waardoor u een prachtige indruk krijgt als u twee of drie zalen achter elkaar ziet.
De enorme spiegels vergroten de luxe indruk
In veel zalen hangen ook enorme, vergulde spiegels, waardoor de luxueuze indruk nog vele malen versterkt wordt. Het is prachtig om te zien en erin rond te dwalen. Vroeger werden de spiegels ook gebruikt om het licht beter te verdelen en via de weerkaatsing van de kaarsen en later het gaslicht meer licht te krijgen in de vaak grote, donkere kasteelzalen.
Het parket
Het parket in de verschillende zalen is een aparte vermelding waard. Het is gelegd in vaak prachtige, grote patronen. Sommige vloeren zijn ingelegd met tropisch hout. Het is echt vakwerk, zoals men tegenwoordig nog maar zelden tegenkomt en dat tegenwoordig ook bijna niet meer te betalen is.
Zijden overgordijnen voor de ramen van de zalen
In verschillende zalen hangen nog oude, zijden overgordijnen, die aan de onderkant ingepakt zijn om ze te beschermen tegen beschadigingen. Ondanks dat zijn er toch hier en daar beschadigingen aan. De ramen kijken vaak uit op binnenplaatsen en aan de achterzijde soms op de achtertuin van het Paleis.
Een bezoek aan de Troonzaal
De grote troonzaal met zijn machtige zuilen is prachtig om te zien. Ook de spiegelzaal ziet er fantastisch uit door een overdaad aan licht en weerspiegeling. In bijna alle zalen zijn de stucwerken aan de plafonds en muren met bladgoud bewerkt, wat een indruk van enorme rijkdom geeft. Soms lijkt het wat teveel van het goede, maar de manier waarop de makers gewerkt hebben, wekt bewondering op voor hun vakkunst.
Verschil met de Hofburg in Wenen
Wie de Hofburg in Wenen bezocht heeft en de vaak donkere en bedompt aandoende vertrekken van Keizer Joseph en Keizerin Sissi gezien heeft, moet in het Koninklijk Paleis van Brussel wel lyrisch raken van het vele licht en de ruimte die de verschillende zalen bieden.
Depressieve indruk
De Hofburg in Wenen is net als het paleis in Brussel prachtig, maar door de kleinere ramen en de stoffige inrichting erg donker en deprimerend. Wie erin rondloopt kan de eventuele depressies van de toenmalige koningin Elizabeth (Sissi) goed begrijpen. In Brussel ziet het er allemaal eveneens heel statig en heel koninklijk, maar toch veel vriendelijker uit.
Nog steeds in gebruik
Het Paleis is nog steeds in gebruik als regeringslocatie en werkplek en dat is goed te merken. Mooi dat hier het grote publiek jaarlijks vrijelijk getuige van mag zijn. Democratisch ook, want de restauraties worden immers met belastinggelden uitgevoerd. Op deze manier kunnen de Belgen tenminste zien wat er met hun belastinggeld gedaan wordt.