Een dagexcursie naar Albanië
Vanuit Corfu kun je een dagexcursie maken naar Albanië. Na slechts anderhalf uur varen stap je een andere wereld binnen. Een wereld die in aanbouw is, waar sommige dingen in onze ogen erg ouderwets en armoedig zijn, maar ook een wereld met enorm vriendelijke, hartelijke mensen.
‘s Ochtends vroeg wordt je bij je hotel of appartement opgehaald en vervolgens naar de haven in Kerkyra gebracht waar je de veerboot opgaat. Paspoort meenemen en een visum koop je voor 10 euro aan boord. Je kunt kiezen voor alleen de overtocht naar Saranda, waar je de hele dag kunt blijven om op eigen gelegenheid deze plaats verkennen. Een andere mogelijkheid is een uitgebreidere excursie naar de antieke stad Butrint. Wij kozen voor deze laatste optie.
Saranda
Zodra de boot de territoriale wateren van Albanië binnenvaart, wordt de Griekse vlag verwisseld voor de Albanese rode vlag. In de verte zie je de havenstad Saranda liggen. Een redelijk grote stad en een van de bekendste badplaatsen van Albanië. Saranda is gebouwd tegen een berg, heeft een boulevard en een aantal grote straten die parallel lopen aan de boulevard. In Saranda wordt erg veel gebouwd . Op veel plekken zie je appartementencomplexen en hotels verrijzen. Men is druk bezig Albanië, en met name Saranda, op de toeristische kaart te zetten. Een flinke inhaalslag moet gemaakt worden na de jaren van dictatuur onder Enver Hoxa.
Saranda en omgeving heeft genoeg te bieden voor een geslaagde vakantie is onze mening. Een goed klimaat, een mooi strand, een gezellige boulevard met mooie terrasjes en een mooi achterland met in Butrint een prachtig stuk cultuur. Overal zie je prachtige palmbomen, bananenbomen, bougainvillas en druiven. En aangezien het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat, doet men z’n uiterste best om het vakantiegangers naar de zin te maken. Bijkomend voordeel is dat Albanië nog erg voordelig is. Zo dicht bij Griekenland, maar een enorm prijsverschil. Als voorbeeld: de duurste pizza in een restaurant kostte 5 euro.
De Albanese munteenheid is de Lek, maar je kunt praktisch overal met euro’s betalen en krijgt ook wisselgeld in euro’s. Overigens kregen we een erg leuke reactie toen mijn dochter om Albanees wisselgeld vroeg. De verkoper was zeer vereerd en ging in uitstekend Engels uitleggen hoe het Albanese geldsysteem in elkaar zit en probeerde zoveel mogelijk verschillende muntjes voor haar te zoeken.
Langs de boulevard worden op verschillende plaatsen gehaakte kleedjes verkocht waar, soms behoorlijk oude, vrouwen ter plaatse aan werken.
Butrint
Vanuit Saranda gingen we met de bus richting Butrint. Er was een keuze tussen een bus met Engels-, Frans- of Duitstalige gids. Wij kozen voor de Engelse en onze gids, die goed Engels sprak, bleek lerares Engels te zijn. Via een rit over deels ongeasfalteerde wegen gingen we richting Butrint. Onze gids vertelde onderweg van alles over de geschiedenis van Albanië. Opvallend voor ons was de enorm slechte conditie van de wegen. Overal zaten gaten in de wegen en hele stukken waren nog niet geasfalteerd. Op een gegeven moment kwamen we zelfs bij een grote rotonde waar alles nog zand en grind was. Terwijl daar ook allerlei vrachtverkeer overheen reed. Wat bijgevolg enorme stofwolken teweeg bracht. Onderweg werd ook overal gebouwd. Opvallend waren ook diverse ingestorte bouwcomplexen. Deze voldeden niet aan de bouwvoorschriften, zo vertelde onze gids en worden bijgevolg zonder pardon weer afgebroken.
Via Ksamil, een kleinere badplaats, komen we aan bij Butrint en het naast gelegen meer van Butrint. Deze antieke stad is in 1997 door UNESCO tot Wereld Erfgoed uitgeroepen. In Butrint is ooit een Griekse kolonie geweest, vervolgens een Romeinse stad en een periode van Byzantijnse bezetting en nog korte tijd een Venetiaanse overheersing. Uit al deze verschillende perioden zijn sporen achtergebleven. De ruïnes getuigen dan ook van deze verschillende stijlen. Er zijn opgravingen uit de Griekse, Romeinse en Byzantijnse tijd. Een groot deel is heel goed bewaard gebleven. Er zijn diverse opgravingen te zien, zoals een theater, de tempel van Aesculapius, het Nypheum, de Leeuwenpoort, het altaar van Dionysus en Romeinse huizen en baden.
Onze gids was zeer bekwaam en kon uitvoerig vertellen over alle bezienswaardigheden. Na een rondleiding van zo’n kleine twee uur ging onze tocht terug naar Saranda. Onderweg stond ons nog een verlate Albanese lunch te wachten bij een lokaal restaurant. Allerlei gegrilde groentes, rijst en vis. Na nog even in Saranda rond te hebben gewandeld, moesten we inschepen en bracht de boot ons weer naar Corfu.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie op CorfuGriekenland is een vakantieland met tientallen bestemmingen die op een eiland zijn gelegen. De vele eilanden zijn geclus…
Een ander Gran CanariaGran Canaria is een bekende vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Plaatsen als Playa del Inglés, Maspalomas, en in…
Reactie
Hanny, 07-04-2013
L.s., leuk verslag van de trip naar Albanië. Had u daar wel een veilig gevoel? Wanneer bent u daar geweest? En wat zijn de kosten van zo'n trip?
Vast dank voor uw reactie.
Met vriendelijk groet,
Hanny
Reactie infoteur, 08-04-2013
Hallo Hanny,
Dank voor je reactie. Ik maakte de trip naar Albanië in augustus 2011. Het kostte ongeveer 40 euro per persoon + nog 10 euro voor een visum. Ik voelde me echt wel veilig in Saranda en in het binnenland met de groep. Er werd wel heel nadrukkelijk voor gewaarschuwd om niet in je eentje het binnenland in te gaan, maar wel bij een groep te blijven.
Als je de kans hebt is het zeker de moeite waard om hierheen te gaan.
Groet
Mieke