Kamperen en in het Gooi met tent, caravan of camper

Kamperen en in het Gooi met tent, caravan of camper In de afgelopen eeuw was het Gooi een gebied waar mensen uit de grote steden, in het bijzonder Amsterdam, graag vertoefden. Dit resulteerde in vele hotels, logementen, vakantiehuizen en "uitspanningen" zoals Oud Valkeveen,maar opvallend weinig kampeergelegenheden zoals campings en camperplaatsen. En het Gooi kent vele kanten, zoals de heide, de Utrechtse Heuvelrug, de dorpen Laren en Blaricum en het Gooimeer. Ook de jachthavens van Naarden en Huizen zijn de moeite waard van een bezoek. Toch zijn er enkele campings vanwaaruit het mooie Gooi te voet of met de fiets kan worden ontdekt. U moet alleen wel even weten waar u ze kunt vinden.

Het Gooi

Het Gooi staat bekend om haar mooie natuur, bos en heide en het Gooimeer. Daarnaast is het een ideaal wandel- en fietsgebied met het de vele aaneengesloten gebieden van het Gooisch Natuurreservaat, de vestingstad Naarden en de authentieke dorpen Blaricum, Laren en Huizen. De watersport kan beoefend worden vanuit de jachthavens van Naarden en Huizen.

Welke plaatsen behoren tot het Gooi

Het Gooi is in feite een uitstulping van de provincie Noord Holland en wordt grotendeels omsloten door de provincie Utrecht.
Van oudsher worden de gemeenten Hilversum, Huizen, Bussum, Laren, Naarden en Blaricum tot het Gooi gerekend. In de loop der tijden werden enkele omliggende gemeenten echter min of meer bij het Gooi gerekend: Eemnes, Lage Vuursche en Baarn (gelegen in de provincie Utrecht), Nieuw Loosdrecht, Kortenhoef en 's-Graveland (in Noord Holland). De originele bevolking van deze plaatsen ziet zichzelf overigens niet als Gooiers en de gemiddelde Gooier beschouwt deze gemeenten ook niet als Goois. Voor deze gelegenheid rekenen wij alle bovenstaande gemeenten tot het Gooi.

Vakantie in het Gooi

Van oudsher komen dagjesmensen vooral uit Amsterdam naar het Gooi voor de rust, schone lucht en de natuur. Al in het begin van de 20e eeuw werden kinderen uit de hoofdstad en omgeving in kindertehuizen en vakantieoorden ondergebracht, zoals in Huize Erica in Huizen, dat tot in de zestiger jaren deze functie had en kort daarna is afgebroken. Ook rond het bekende speelpark Oud Valkeveen waren zulke gelegenheden, waarvan het nog steeds bestaande Vakantiehuis Amsterdam Zuid een mooi voorbeeld is. Tot in het einde van de vorige eeuw waren er ook de nodige kleine lokale hotels, logementen en "uitspanningen", waarvan er nog maar weinig zijn overgebleven.

Kamperen

Het is opvallend dat in het van oudsher zo populaire natuurgebied Gooi er zo weinig kampeermogelijkheden zijn te vinden. In het begin van de 20e eeuw was wildkamperen bij de echte natuurliefhebbers nogal in trek, maar met de voortschrijdende verstedelijking, bescherming van de natuur en natuurlijke begrazing behoort dit definitief tot het verleden. Kamperen is nog wel mogelijk op de volgende daarvoor bestemde campings of camperplaatsen in het "echte" Gooi of in de onmiddellijke omgeving.

Caravanparken met uitsluitend vaste standplaatsen laten wij hierbij buiten beschouwing.

Camping Zonnehoek

Deze kleine maar sympathieke camping ligt in de bossen ten zuiden van Hilversum, niet ver van het het vliegveld Hilversum en de Loosdrechtse Plassen. Een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in het Gooi en watersportactiviteiten in en ronde de plassen. U vindt er ruime kampeerplaatsen voor caravan, tent of camper en de gebruikelijke faciliteiten en gelegenheden voor klein vertier zoals een recreatiezaal, videoruimte, bar en restaurant. Uw viervoeter is er bovendien welkom, mits aangelijnd. De camping is geopend van 15 maart tot eind oktober. U vindt deze camping op de Noodweg 50.

Caravanpark De Boomhoek

Aan de Nieuw-Loodrechtsedijk 211 A-B in Loosdrecht ligt dit caravanpark dat grotendeels wordt ingevuld door stacaravans en recreatiewoningen van vaste bezoekers, maar er zijn ook enkele plaatsen voor tijdelijke gasten. Er is een directe vaarverbinding met de Loosdrechtse Plassen dus voor watersportliefhebbers een must.

Natuurcamping Fort Spion

Deze kleine maar bijzondere natuurcamping ligt aan de Bloklaan 9 in Loosdrecht in een oud fort uit de Hollandse Waterlinie. Het biedt uitzicht op de Loenderveense Plas. Er is plaats voor 10 tenten en de voorzieningen zijn eenvoudig maar functioneel. Naast de kampeerplaatsen zijn er ook enkele kleine appartementen te huur, zoals in de remises en het wachthuis. Tarieven voor het parkeren van een auto bedragen 1,50 per nacht.

Recreatiecenrum Mijnden

Deze ruime Loosdrechtse camping is ANWB geclassificeerd en heeft een oppervlakte van 25 ha. Er is zowel een gedeelte voor vaste jaarplaatsen als voor toeristisch kamperen. De ligging is fraai, aan de rivier de Drecht, het verbindingswater tussen de Loosdrechtse Plassen en de Vecht. De camping biedt ruim plaats aan tenten, caravans en boten. De sportieve fietser, wandelaar of kanoër kan gebruik maken van een trekkershut. Voor toeristisch kamperen in 2012 bent u welkom vanaf 14 april tot 1 oktober.
U vindt de camping Mijnden aan de Bloklaan 22a in Loosdrecht.

De Fransche Kamp

Deze plek in Bussum ontleent zijn naam aan de Franse troepen die hier in 1672 waren gelegerd, voor de inname van de stad Naarden. In 1932 werd een deel van het bos opgekocht door Amsterdam om hier een camping te vestigen die tegenwoordig nog steeds aanwezig is. Het Fransche kamp is een klassiek seizoenskampeerterrein, waar in het vroege voorjaar de caravans en houten vakantiehuisjes worden geplaatst om in het najaar weer geheel te worden afgebroken. Alleen voorzieningen als toiletten en restaurant behoren tot de vaste gebouwen. De Fransche Kamp is geen dagcamping. U dient eerste lid te worden om vervolgens een vaste plaats te kunnen innemen.

Vrije Camperplaats

In Huizen, niet ver van de oude haven en het Gooimeer, heeft de gemeente Huizen een terrein beschikbaar gesteld voor campers, op de rand van de gemeente Naarden (Gooise Meren). Er is ruimte voor maximaal 8 campers, die naast elkaar opgesteld worden. Met uitzicht over een grasveldje en grenzend aan een natuurgebied is het geen idyllische plek maar wel rustig, netjes en functioneel. U vindt dit terrein aan de IJsselmeerstraat.
Het aantal overnachtingen is beperkt maar u staat er kosteloos. Helaas houdt men zich zelden aan het voorgeschreven maximum van 8, waardoor uw uitzicht zomaar kan worden verstoord door een "illegaal" geplaatste mede-kampeerder.

Het NTKC Kampeerterrein

Vrijwel direct gelegen aan de kust van het Gooimeer, is deze natuurcamping beslist de meest idyllische van het Gooi. Zeer rustig gelegen en in feite nogal moeilijk te vinden als u het niet weet, biedt het geen vertier of vermaak maar wel optimale condities voor tentkamperen in rust en stilte. Binnen 10 minuten fietsen bereikt u het natuurzwembad De Sijsjesberg en het speelpark Oud Valkeveen. U bent er welkom als lid van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club, die in Nederland een 22-tal vergelijkbare kampeerterreinen beheert. Het lidmaatschap van de NTKC is niet duur en dat geldt ook voor de overnachtingen. Het terrein vindt u ten noorden van de Driftweg te Huizen.

Allurepark de Zeven Linden

Deze natuurcamping ligt op een unieke locatie, midden in de Boswachterij De Vuursche. Gericht op rustig en ruimtelijk kamperen, en dan ook nog eens midden in de natuur. Een prima uitvalbasis voor actieve rustzoekers. De omringende bossen heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden nodigen uit tot een stevige wandeling of fietstocht. Op ontdekkingstocht door pittoreske dorpjes, historische steden, kastelen en musea. Met het hele gezin afkoelen in Bosbad De Vuursche of aan de Loosdrechtse Plassen, het is allemaal mogelijk! U vindt de camping aan de Zevenlindenweg 4 in Baarn. U zult het wel rekening mee moeten houden dat ook deze camping vaak goed vol kan zijn, ook buiten de schoolvakanties, door de grote populariteit bij senioren.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsroutes in en rond Het GooiFietsroutes in en rond Het GooiHet Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot…
Bussum, een dorp in de gemeente Gooise MerenBussum ligt in het midden van het Gooi. Het dorp wordt daarom ook wel aangeduid als 'Hart van het Gooi'. Ruim 8000 jaar…
Gooise Meren: de fusiegemeente van Bussum, Muiden en NaardenEr was al lang sprake van de noodzaak om enkele kleine gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek samen te voegen tot één fusi…
Schaatsen op natuurijs in het Gooi en omgevingIn het Gooi en in de onmiddellijke omgeving kan, bij aanhoudende vorst, op meerdere plekken ruim geschaatst worden. Voor…

Voor het eerst met de camper op vakantieVoor het eerst met de camper op vakantieWil je eens wat verder weg op vakantie in Europa, maar niet met het vliegtuig of lang in de auto zitten, dan is het hure…
Camperplaats Le Crotoy, PicardieCamperplaats Le Crotoy, PicardieIn Le Crotoy heb je twee camperplaatsen. De ene bevindt zich in het dorp en de andere ligt mooi gelegen in de duinen. Ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Spadassin, Openclipart
  • Gnr.nl/
  • www.vvvhuizen.nl/
  • www.vvvgooivecht.nl/Overnachten/Campings
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.