Voor het eerst met de camper op vakantie
Wil je eens wat verder weg op vakantie in Europa, maar niet met het vliegtuig of lang in de auto zitten, dan is het huren van een camper een prima alternatief. Met de camper overbrug je onopgemerkt grote afstanden. Kleine kinderen houden de korte ritten goed vol. En je vakantie begint direct bij het instappen. Misschien lijkt het rijden met zo´n grote camper een hachelijke onderneming. Met deze tips kan je het avontuur wel aan.
Overzicht campertips
- Hoe vind je een camper?
- Wat voor een rijbewijs heb je nodig?
- Waar laat je de bagage?
- Wat moet je weten over de camper?
- Hoe rijdt een camper?
- Welke kosten maak je?
- Hoe bepaal je je route?
- Is het wat voor de kinderen?
- Hoe mobiel ben je op de plek van bestemming?
Hoe vind je een camper?
Op internet zijn diverse sites waar je informatie vindt over campers huren. Je hoeft alleen maar ´camper huren´ in het zoekveld van een zoekmachine te typen en na een druk op de knop rollen er allerlei adressen uit. Je kan een keuze maken uit een camperverhuurbedrijven of een camper huren van een particulier. Het huren van een camper van een particulier kan in sommige gevallen voordeliger zijn. Bij een
erkend bedrijf heb je meer zekerheid dat de camper in orde is. Stel dat de voorgaande huurder schade heeft gemaakt, dan zal een erkend bedrijf over het algemeen een andere camper voor je beschikbaar hebben.
Wat voor een rijbewijs heb je nodig?
Je zou denken dat als je een camper wilt huren van pak hem beet zeven meter, dat je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt. Gelukkig hoeft dat niet! Voor bijna alle campers volstaat het normale rijbewijs B.
Waar laat je de bagage?
De bagageruimte verschilt per camper. Sommige campers hebben een zogenaamde
garage waarin je veel bagage kwijt kan. Koffers passen daar op zich wel in. Toch kan je ze beter thuis laten, want het beste kan je je kleding in de kastjes in de camper zelf leggen. Het openen van koffers in de camper is nu eenmaal onhandig en een kastje heb je zo open. Je kan per passagier de kastjes toewijzen. Ook onder de banken zit vaak verborgen ruimte. Handig voor spullen die je minder vaak nodig hebt.
Wat moet je weten over de camper?
Lees voor vertrek de instructie van de camper goed door zodat je die min of meer uit je hoofd kent. Hoe werkt de koelkast, waar zit het gas, hoe vaak kan je van het toilet gebruik maken voordat je deze moet legen, waar zitten de zekeringen? Die instructie kan erg ingewikkeld lijken. In de praktijk valt het reuze mee. De eerste keer heb je de handleiding nog nodig als je bijvoorbeeld de elektriciteit aansluit, daarna draai je je hand er niet meer voor om.
Hoe rijdt een camper?
Het rijden met een camper is goed te doen. Als je de camper ophaalt, dan beheers je hem al voordat je thuis bent. Het rijden met de camper is niet zoveel anders dan met je eigen auto. Alleen is alles wat groter: groter stuur, grotere versnellingspook, langere wagen. Omdat je hoger zit, heb je een goed overzicht over de weg.
Met de lengte van de auto leer je omgaan. De bochten neem je wat ruimer dan je gewend bent en bij het achteruit rijden gaat altijd de medepassagier eruit om aanwijzingen te geven. Bij het inhalen en invoegen op de snelweg gebruik je goed je spiegels om te zien of je voorbij die andere auto bent. Als je de maten van de auto (lengte, breedte en hoogte) kent, kan je ook met de camper manoeuvreren. Let vooral op bij
stressvolle momenten (file of plotselinge acties) dat je niet vergeet dat je in een camper zit. Ook moet je zelf blijven nadenken als je een plek op de camping krijgt toegewezen en die blijkt net te klein te zijn voor je camper. Dan kan je opeens zomaar vast zitten tussen de bomen.
Welke kosten maak je?
Neem mee in je afweging dat je
meer kosten hebt dan alleen het huren van de camper. Ga je bijvoorbeeld door Frankrijk, dan heb je te maken met
tolwegen. Ook de
brandstof is niet goedkoop en een camper gebruikt nu eenmaal meer brandstof dan een middenklas auto. Daarnaast heb je nog de
campingkosten en
verzekeringskosten. Als je met alle aanvullende kosten rekening houdt, hoef je bij thuiskomst niet te schrikken van de bankafschriften.
Hoe lang is je reistijd?
Houd er rekening mee dat je met de camper wat meer tijd kwijt bent dan je gewend bent. Het is nu juist met de camper leuk om korte ritjes te maken in plaats van in een ruk door te gaan naar je eindbestemming. Als je uitgaat van een gemiddelde netto snelheid van 70 kilometer per uur (inclusief files en pauzes), weet je dat een rit van 500 kilometer maximaal is op een dag. Zet je
navigatiesysteem op vrachtauto of auto met caravan zodat het systeem de reistijd goed berekent. Heb je kleine kinderen mee, dan is het sowieso leuker een paar keer te stoppen onderweg en te genieten van de reis.
Hoe bepaal je je route?
Je kan natuurlijk met de camper op de bonnefooi op vakantie gaan. Vrij en onbevangen bepaal je de volgende stop. Zo kan je op verrassende plekken komen. Als je liever van tevoren je route uit wilt stippelen, dan kan je ideeën op doen in vakantiegidsen en vakantiesites. Zoek dan de
rondreizen op, van bijvoorbeeld bus- of autovakanties. Die georganiseerde reizen gaan langs bezienswaardige plekken. Wat let je om diezelfde reis met de camper uit te proberen?
Is het wat voor de kinderen?
Kleine kinderen genieten van het reizen met een camper. Ze kunnen aan tafel zitten en tekenen onderweg. Ook is er vaak een televisie aan boord met een harde schijf vol kinderfilms. Ze vervelen zich geen moment. Als je de kinderen om de beurt voorin laat zitten, zijn ze ook weer een periode zoet. Het slapen in de camper vinden kinderen heel spannend. Vooral als er een
alkoof op zit waar je met een laddertje naar het bed klimt en hoog slaapt. Ook stapelbedden zijn het einde voor kinderen.
Hoe mobiel ben je op de plek van bestemming?
Als je eenmaal je camper hebt staan, met je spullen uitgepakt, je campingstoelen en tafel buiten en je luifel uit, wil je niet meer weg van de plek van bestemming. Toch wil je ook wat van de omgeving zien. Handig is, als je een poosje op een plek wilt staan, je een bestemming uit kiest met wat mogelijkheden op loopafstand. Bijvoorbeeld dicht bij het stadje of dicht bij het strand.
Als je je
fietsen meeneemt, kan je op korte afstand van je standplaats, de omgeving verkennen of de dagelijkse boodschappen doen. Als je een echte fietsliefhebber bent, kan je flinke fietstochten ondernemen. Met kleine kinderen fietsen in een ander land is niet aan te raden. Kinderen zijn niet altijd koersvast en zonder fietspaden is het gevaarlijker dan in Nederland. Soms heeft de camping een
busje waarmee ze je naar het stadje of het strand brengen. Wil je wat zien van de verdere omgeving, zal je toch af en toe alles weer in moeten pakken.
Weer thuis
Op vakantie met de camper gaan, is eens wat anders. Je neemt de tijd om een land te ontdekken. Je komt op onverwachte plekken. Je maakt echt een reis. Zodra je weer in je eigen auto stapt, is dat heel raar. Je zal het grootste gevoel en de vrijheid missen. Het enige voordeel is dat je weer zo in parkeert en dat iedereen kan blijven zitten!
Deel je ervaringen door middel van een reactie
Hoe is jouw eerste tocht met de camper geweest? Heb je misschien een handige tip of een leuke reis gedaan, plaats dan een bericht.