Kamperen: De juiste slaapzak kiezen en kopen

Kamperen is een populaire manier van vakantie vieren. Wie voor het eerst gaat kamperen zal allerlei zaken aan moeten schaffen. De meeste kampeerders gebruiken een slaapzak om in te slapen. Om comfortabel te kunnen slapen is het wel belangrijk om de juiste slaapzak te kiezen. Comforttemperatuur, materiaal en soms gewicht zijn belangrijk bij het maken van een goede keuze en vaak speelt ook de prijs een rol. Maar goedkoop kan duurkoop zijn, dus zorg voor een bewuste keuze!

Gebruiksdoel

Het eerste wat je moet bepalen om een keuze te kunnen maken is waar je de slaapzak voor gaat gebruiken. Wie met een slaapzak op zijn rug bergen wil gaan beklimmen en in ijzige temperaturen wil gaan slapen zal andere eisen stellen aan een slaapzak dan iemand hem op een Nederlandse camping in de caravan wil gaan gebruiken. Voor de bergbeklimmer zal gewicht een belangrijke rol spelen, hij moet het immers allemaal mee sjouwen. De caravankampeerder zal het gewicht waarschijnlijk niet zoveel uitmaken, maar wil misschien vooral een niet te dure slaapzak. Er is dus niet zoiets als dé juiste slaapzak, beide kampeerders zullen compleet verschillende slaapzakken kiezen die voor hen geschikt zijn. Elke slaapzak kan de juiste zijn, zolang deze maar aansluit bij wat je ermee wil gaan doen.

Comforttemperatuur

Als je weet waar je de slaapzak voor wil gaan gebruiken, dan kun je een inschatting maken van de benodigde comforttemperatuur. De comforttemperatuur is de laagste temperatuur waarbij iemand nog comfortabel in de slaapzak kan slapen. Hoewel het zéér belangrijk is om hiernaar te kijken bij het aanschaffen van een slaapzak moet je wel bedenken dat het slechts een richtlijn is. De temperatuur waarbij iemand daadwerkelijk nog comfortabel in een bepaalde slaapzak kan slapen kan per persoon en per situatie enorm verschillen.

Factoren die comforttemperatuur kunnen beinvloeden zijn o.a.:
  • Geslacht van de gebruiker
  • Vermoeidheid van de gebruiker
  • Koudegevoeligheid van de gebruiker (koukleum of juist niet)
  • Leeftijd van de gebruiker
  • Slaapvoorziening
  • Weersomstandigheden (wind, vochtigheid etc.)

Let op: Soms staat er op een slaapzak ook de extreme temperatuur vermeld. Bij sommige minder betrouwbare winkels wordt gesuggereerd dat de slaapzak ook voor die temperaturen geschikt is. De extreme temperatuur is echter de temperatuur waarbij de slaapzak je waarschijnlijk nog nét warm genoeg kan houden om niet ernstig onderkoeld te raken, de slaapzak is bij deze temperaturen dan ook absoluut niet meer comfortabel en het gebruik bij zulke temperaturen kan zelfs gevaarlijk zijn!

Model: Deken of mummy

Slaapzakken zijn er in twee belangrijke modellen. Het dekenmodel en het mummymodel.

Dekenmodel

Een slaapzak in dekenmodel is rechthoekig van vorm. Door deze vorm biedt de slaapzak relatief veel bewegingsvrijheid, je kan je er vrij makkelijk in omdraaien. Een nadeel van deze bewegingsvrijheid is dat er vrij veel lucht binnenin de slaapzak zit, en al die lucht moet je met je lichaam opwarmen om het lekker warm te krijgen en te houden. Een dekenmodel is daarom niet zo geschikt voor koudere temperaturen van zo rond het vriespunt of nog lager. Een ander nadeel van het dekenmodel is dat ze meestal zwaarder zijn dan slaapzakken met mummymodel, natuurlijk is dit niet voor iedereen van belang.

Mummymodel

Een slaapzak in mummymodel volgt de vorm van je lichaam, dat wil zeggen dat hij bij de voeten smal is, bij de heupen breder en bij het hoofd weer smal. Sommige mummyslaapzakken hebben ook een capuchon. Door de vorm van deze slaapzak is er weinig lucht tussen jou en de slaapzak, waardoor je zo min mogelijk lucht hoeft te verwarmen. Deze slaapzakken zijn dus warmer en beter geschikt voor lage temperaturen dan een dekenmodel. Pas wel op dat je geen té kleine slaapzak koopt, er moet wel een luchtlaag aanwezig blijven om je van de kou buiten de slaapzak te kunnen isoleren. Een ander voordeel is dat de slaapzakken vaak minder wegen, wat prettig is als je deze bijvoorbeeld lopend of op de fiets mee moet nemen. Een nadeel van het mummymodel is dat je weinig bewegingvrijheid hebt in je slaapzak, niet iedereen vind het prettig om zo weinig bewegingsruimte te hebben in een slaapzak.

Materiaal: Dons of synthetisch

Een andere tweedeling in slaapzakken is die van het materiaal waarmee ze gevuld zijn. De meeste goedkopere slaapzakken hebben een synthetische vulling, maar een slaapzak kan ook met dons gevuld zijn. Dons is echter een duur materiaal en dus zijn slaapzakken die hiermee gevuld zijn duurder dan de synthetische variant. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen.

Dons gevulde slaapzak

Dons is een materiaal wat zéér goed isoleert. Daardoor kan je dezelfde isolatiewaarde bereiken met een lichtere slaapzak. Dit is een groot voordeel wanneer het gewicht belangrijk is. Ook is dons duurzaam, een donzen slaapzak kan dus lang mee en ook kan deze indien nodig worden bijgevuld. Een nadeel van dons is dat het erg slecht tegen vocht kan, het houdt vocht vast en droogt daardoor dan ook maar heel langzaam. Het is met een donzen slaapzak daarom dus erg belangrijk dat deze ten alle tijden helemaal droog blijft.

Synthetisch gevulde slaapzak

Synthetische vezels isoleren minder goed dan dons. Het gevolg daarvan is dat je om dezelfde isolatiewaarde te bereiken meer vulling en dus een zwaardere slaapzak nodig hebt. Toch kiezen de meeste mensen voor een met synthetische vezels gevulde slaapzak, immers is niet voor iedereen het gewicht van belang en de prijs is nu eenmaal een stuk lager dan die van een met dons gevulde slaapzak. Een ander voordeel ten opzichte van dons is dat synthetische vezels over het algemeen vocht beter afstoten en afvoeren, de slaapzak is dus veel sneller droog.

Slaapzak gaan kopen

Hoe meer eisen je stelt aan je slaapzak, des te meer eisen zou je moeten stellen aan het adres waar je deze gaat kopen. Een eenvoudige synthetische slaapzak kan je met wat goed zoeken en opletten op aanbiedingen vaak al vanaf zo'n 10 tot 20 euro kopen. Dit is meestal echter niet bij een gespecialiseerde winkel, dus verwacht ook niet dat ze u daar een advies op maat kunnen geven. Het is daarom aan te raden om als je veel eisen aan je slaapzak stelt, en er dus ook meer aan uit gaat geven (dons bijvoorbeeld begint zo'n beetje bij 200 euro) hiervoor naar een gespecialiseerde winkel te gaan zoals een outdoorwinkel. Voorbeelden van gespecialiseerde outdoorzaken zijn bijvoorbeeld: Bever Zwerfsport (landelijk), de Zwerfkei (Woerden), Kathmandu (Utrecht, Amersfoort, Deventer) en Outdorado (Harderwijk). Uiteraard zijn er meer van dit soort zaken en is er meestal dus wel een in je omgeving te vinden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochtenSlaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochtenDe basis van een slaapzak is een grote deken die doorgestikt is, wat wil zeggen dat er zowel horizontaal als verticaal s…
Kamperen: Goedkoop kampeerspullen kopenKamperen is een hartstikke leuke manier van vakantie vieren, daarnaast is het ook relatief goedkoop, zeker als je kiest…
Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Wanneer je op kampeer- of backpackvakantie gaat, is het noodzakelijk om zo weinig mogelijk spullen in te pakken. Je hebt…

Festival survival tipsVanaf maart tot eind oktober zijn er overal op de wereld heel veel muziekfestivals om te bezoeken. Denk hierbij aan veel…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.