Slaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochten

Slaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochten De basis van een slaapzak is een grote deken die doorgestikt is, wat wil zeggen dat er zowel horizontaal als verticaal stiknaden lopen op een onderlinge afstand van ongeveer vijftien centimeter. Die deken kan door middel van een lange ritssluiting zodanig worden dichtgeritst dat er een grote rechthoek ontstaat die ruim genoeg is om een lichaam te bevatten. Het meest gangbare model voor een slaapzak is dit rechthoekige dekenmodel. Het model voldoet bij veel voorkomende situaties zoals onder meer op de camping en als logeerslaapzak. Het gebruik van het dekenmodel is makkelijk. Gewoon op de helft gaan liggen en de ritssluiting dichtmaken.

Dekenmodel

Het formaat van een dekenmodel is ongeveer 200 centimeter lang en 130 centimeter breed (dichtgeritst 65 centimeter breed). Ook bestaan er verschillen in dikten van compact tot dikker met meer comfort. Voor het vervoeren kan een slaapzak worden opgevouwen en opgerold en in een compressiezak worden gestopt waardoor er slechts een betrekkelijk klein pakket overblijft.

Mummieslaapzak

Naast het dekenmodel bestaat er ook een zogenaamd mummiemodel. Een mummieslaapzak is niet rechthoekig van vorm maar loopt naar het voeteneinde taps toe. Op die manier sluit de vorm zoveel mogelijk aan bij de lichaamsvorm waardoor de warmte extra wordt vastgehouden. Bovendien heeft een mummieslaapzak een capuchon die de warmte eveneens vasthoudt en daardoor zeer geschikt is voor koude omstandigheden. Het gebruik van een mummiemodel is even wennen omdat je er vanuit het hoofdeinde in moet schuiven.

Kwaliteiten van materialen van de hoezen

Bij de hoezen van de slaapzakken wordt onderscheid gemaakt tussen de buitenkant en de binnenkant. Een hoes wordt ook wel tijk genoemd waardoor er sprake is van een buitentijk en een binnentijk die niet altijd van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Tijken worden onder meer gemaakt van Gore-Tex, katoen, nylon en Pertex.

Gore-Tex

Een tijk van dit materiaal is helemaal waterdicht en biedt een prima bescherming tegen de wind. Nadelen zijn wel dat Gore-Tex minder ademt dan bijvoorbeeld nylon en dat het zwaarder is.

Katoen

Ook katoen is zwaarder dan nylon maar neemt betrekkelijk makkelijk vocht op. Maar katoen droogt minder snel. Katoen is wel vriendelijker voor de huid.

Nylon

Nylon is licht van gewicht en stoot vocht en vuil beter af dan bijvoorbeeld katoen. Het voelt wel minder prettig aan dan katoen en ademt minder goed.

Pertex

De kunststof Pertex ademt beter dan nylon en beschermt beter tegen de wind. Het weegt wel meer.

Kwaliteiten van vulling voor slaapzakken

De vulling van slaapzakken bestaat uit dons of kunststofvezel. Vullingen met donzen veren zijn lichter en daardoor makkelijker mee te nemen.

Dons

Slaapzakken gevuld met dons kenmerken zich door een aantal bijzonderheden:
 • Dons isoleert beter dan kunststofvezel.
 • Vulling van dons kan bestaan uit dons van ganzen of eenden waarbij ganzendons een hogere isolatiewaarde heeft.
 • Donsvulling vergt door de gevoeligheid een speciale manier van gewassen en gedroogd worden.
 • Donsvulling bestaat uit een combinatie van donsvlokken en veertjes waarbij het meest voorkomt een verhouding van negentig procent donsvlokken en tien procent veertjes. Het percentage donsvlokken loopt soms echter op tot achtennegentig procent waarbij een zeer hoge isolatiewaarde wordt verkregen. Die waarde is overigens ook afhankelijk van de volgroeidheid van de eenden of ganzen waar het dons vandaan komt.
 • Bij donsvulling wordt de vulkracht aangegeven in kubieke inch per ons (CUIN). Bij een hoge vulkracht kan de slaapzak meer lucht en warmte vasthouden omdat hij meer vulling heeft.

Kunststofvezel

Kunststofvezel is goedkoper dan dons en heeft daarom dikwijls de voorkeur omdat een slaapzak meestal niet bestemd is voor dagelijks gebruik. Een ander kenmerk is dat de kunststofvezel beter tegen vochtige omstandigheden kan dan dons. Maar een nadeel daarbij is dat de vochthuishouding van kunststofvezel minder goed is dan dons waardoor tijdens het slapen een zweterig gevoel veroorzaakt kan worden. Bij kunststofvulling wordt de zogenaamde vulkracht uitgedrukt in gram per vierkante meter.

Opbergen van slaapzakken

Het langdurig opbergen van slaapzakken vergt enige aandacht. Zo kan een met dons gevulde slaapzak het best worden opgeborgen in een grote hoes waarbij ruimte overblijft. Het is namelijk beter dat de veertjes niet worden samengedrukt. Slaapzakken met wattenvulling kunnen opgevouwen worden (maar niet te strak) in een compacte compressiehoes.

Keuze voor af en toe gebruik tot survivaltochten

Bij het kiezen van een slaapzak moet er op worden gelet voor welke temperatuur de slaapzak geschikt is. Bij koud weer moet hij van zodanige kwaliteit zijn dat hij voldoende bescherming biedt maar dezelfde slaapzak bij warm weer gebruiken is zeker niet prettig. Aanpassen aan de omstandigheden met vooraf nagaan wat voor weer het zal gaan worden is daarom noodzakelijk. Ook aanpassen als een survivaltocht of serieuze bergtocht wordt gemaakt zal veel kommer en kwel voorkomen. Maar er zijn zelfs slaapzakken verkrijgbaar die tot ver onder het vriespunt warm houden. Ook is de juiste lengte van de slaapzak van belang. Bij een klein kind in een slaapzak voor een volwassenen zal het lang duren voordat de lucht in de slaapzak is opgewarmd.

Merken, kwaliteit en kenmerken

Slaapzakken zijn verkrijgbaar van zeer eenvoudig voor degene die hem slechts enkele keren per jaar gebruikt tot uitvoeringen voor de doorgewinterde survivaler. De verschillende merken spelen op die behoefte in en zo zijn er per merk enkele speciale kenmerken en bijzonderheden.

Coleman slaapzakken

Coleman slaapzakken horen tot de eenvoudige soort maar daar is de betrekkelijk lage prijs ook naar. Goed voor af en toe gebruik.

Exped slaapzakken

Slaapzakken van dit merk zijn geschikter voor slechtere weersomstandigheden en houden warm tot temperaturen onder nul graden. De kwaliteit is zodanig dat de slaapzak geschikt is voor uitgebreide kampeervakanties. Maar ook handig als een loge blijft slapen.

Human comfort slaapzakken

Ook deze slaapzakken horen tot het eenvoudige soort. Ze zijn makkelijk mee te nemen en na afloop op te bergen.

Nomad slaapzakken

Nomad kan slaapzakken leveren in de eenvoudige klasse maar ook in de hogere klasse. Ze zijn daardoor verkrijgbaar voor een af en toe slaappartijtje tot een uitgebreide survivalvakantie.

Polydaun slaapzakken

Ook bij Polydaun zijn verschillende keuzes mogelijk van een slaapzak voor een kind tot slaapzakken voor de veel comfort eisende gebruikers. De bijbehorende prijzen liggen ook sterk uiteen. En ook zijn er Polydaun slaapzakken die tegen extremer weer bestand zijn.

Decathlon

Decathlon geeft aan dat de slaapzakken van dit merk zijn ontworpen voor verschillende temperaturen zoals:
Kampeerslaapzakken (rechthoekig):
 • 25 graden
 • 20 graden
 • 15 graden
 • 10 graden
Mummieslaapzakken:
 • 15 graden
 • 10 graden
 • 5 graden
 • 0 graden

Quechua

Quechua levert slaapzakken met een daarbij horende opberghoes waardoor altijd juist wordt opgeborgen.

Lees verder

© 2018 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamperen: De juiste slaapzak kiezen en kopenKamperen is een populaire manier van vakantie vieren. Wie voor het eerst gaat kamperen zal allerlei zaken aan moeten sch…
Puckababy Bag 4 SeasonsPuckababy Bag 4 SeasonsPuckababy is een in Nederland gevestigd bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen van slaapzakken voor baby´s waaronder d…
Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Bij de aankoop van een dekbed staat u voor een belangrijke keuze: wordt het een synthetisch dekbed of is een echte donsd…
De Sheltersuit van Bas Timmer: winterjas en slaapzak ineenDe Sheltersuit van Bas Timmer: winterjas en slaapzak ineenBas Timmer is de ontwerper van de Sheltersuit, een winterjas en slaapzak ineen. De Sheltersuit wordt gemaakt in Enschede…

Kamperen in Zwitserland: Camping Mühleye in Visp (Wallis)recensieKamperen in Zwitserland: Camping Mühleye in Visp (Wallis)Wie op zoek is naar een camping in kanton Wallis in Zwitserland, zou een bezoek kunnen brengen aan Camping & Schwimmbad…
Kamperen in oppomptent is gemakkelijk en leukKamperen in oppomptent is gemakkelijk en leukVeel mensen hebben een voorkeur om in de zomer te gaan kamperen. Velen kiezen daarbij voor een tent om lekker in de natu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.bol.com/nl/l/slaapzakken/N/15384/
 • https://www.slaapzakken.nl/slaapzakken.html
 • https://www.decathlon.nl/browse/c0-sporten/c1-kamperen/c3-slaapzakken/_/N-w8x08m
 • https://www.slaapzak-expert.nl/slaapzak/alle-slaapzakken
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapzak
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.