Semana Santa, processies van de goede week in Spanje

Semana Santa, processies van de goede week in Spanje In het zuiden van Spanje is de Semana Santa een van de het belangrijkste evenementen van het jaar. Gedurende de hele goede week voor Pasen vinden processies plaats in steden en dorpen. Vanuit het noorden trekt men deze week massaal naar het zuiden om het lijden van Christus te gedenken en tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om familie of vrienden te bezoeken. De processies zijn religieus maar ook cultureel bepaald.

Palm Pasen

In Spanje begint de Semana Santa op het feest van Palmpasen. Zoals we in Nederland vroeger de processie van Palmpasen kenden zo gebeurt dit in Spanje nog steeds. Dames dragen de zwarte Mantilla en lopen met een gewijde palmtak, waarbij het beeld van Christus de kerk wordt uitgedragen en in processie door de stad of het dorp gebracht.

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag is er een kerkdienst en daarna luiden de klokken niet meer. Er volgt een processie waarbij de beelden worden afgedekt met paarse doeken. Alles gaat rouwen.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag volgt dan de belangrijkste processie waarbij Paso's ofwel beelden worden gedragen die hele taferelen uit het lijdensverhaal uitbeelden. Deze beelden worden gedragen door leden van broederschappen en men kan zich voorstellen dat het erg zwaar is om deze Paso's te dragen. Deze Paso's zijn loodzwaar en soms worden zij gedragen door 20 mensen of meer. Het beeld van de wenende Maria met kanten zakdoekje is ontroerend. Er zijn vaandels, de beelden worden versierd met bloemen en kaarsen. In de processie lopen ook de boetelingen. Dit zijn mannen die hoge puntmutsen capriotes dragen en zij moeten onherkenbaar zijn. De processies worden georganiseerd door leden van de broederschappen en deze costales gaan al terug tot in de middeleeuwen.

Boetelingen

De bevolking zit op stoeltjes langs de weg en juicht uitbundig wanneer bepaalde beelden langs komen. De boetelingen delen snoepgoed uit aan de kinderen. Deze processie op Goede Vrijdag start rond negen uur 's avonds en gaat door tot na middernacht. Muziekkorpsen begeleiden alle processies met gepaste muziek. Op de ochtend van paaszaterdag worden witte duiven vrijgelaten om de vrede te verkondigen.

Processie Eerste Paasdag

Op eerste paasdag 's morgens komt een deel van de processie weer op de been en dan is het beeld van Maria gesluierd. De dames dragen nu een witte Mantilla. Op het hoogtepunt van de processie wordt een trap geplaatst voor het beeld en de sluier van Maria wordt verwijderd. Dit gaat ook weer gepaard met veel gejuich van de bevolking en natuurlijk weer met vuurwerk. Het is ieder jaar weer een ontroerend moment als de muziek speelt en Maria van haar zwarte rouw sluier wordt bevrijd.

Waar vinden we de processies?

Het is algemeen bekend dat deze paasprocessies het meest indrukwekkend zijn in Andalusië. Minder bekend is dat ook aan de Costa Blanca deze processies in alle grote steden, maar ook in kleinere dorpen plaats vinden. Het zijn juist deze kleinere dorpen waar men met de bevolking samen het feest mag vieren. Men krijgt uitleg over wat er gebeurt en men mag meelopen in de processie zo men dit wenst.

Murcia, Orihuela en Torrevieja zijn voorbeelden van steden die prachtige processies hebben. Steden als Malaga en Sevilla kennen prachtige processies. Echter ook kleinere dorpen zoals Hondon de las Nieves en San Miquel de Salinas hebben bijzonder mooie processies waarbij de plaatselijke bevolking zeer actief deelneemt. Zelfs in kleine dorpen verzorgt de plaatselijke VVV programma's met daarin vermeld wie mee lopen in de processie en wat de tijden zijn.

Paso's

In Orihuela en ook in Torrevieja is een museum waar men de beelden van Semana Santa het hele jaar door kan aanschouwen. Men krijgt dan vooral een indruk van de schoonheid en zwaarte van de beelden en paso's. Maar vastgesteld kan toch worden dat het bijwonen van een of meerdere processies een prachtige ervaring is. Ook is het mooi om tijdens deze dagen eens de kerk in te lopen. Daar zie je dan hoe de beelden nog eens worden opgepoetst, de kaarsen vernieuwd en de bloemen ververst worden.

Drukte op de wegen vóór Semana Santa

In het weekend van Palm Pasen zijn de wegen naar het zuiden overvol. Er gebeuren dan ook veel ongelukken en ook de hotels zijn al lang voor die tijd volgeboekt. Er ontstaan lange files op wegen die normaal genomen erg rustig zijn. De winkels hebben aangepaste openingstijden zodat eenieder in staat is om het jaarlijks terugkerend feest op eigen wijze te vieren.

Veranderingen

De moderne tijd heeft ook veranderingen gebracht in de processies van de Semana Santa. Zo is de processie in Orihuela langzaam maar zeker meer een volksfeest geworden waarbij vooral de schooljeugd deelneemt. Maar ook de dragers verdwijnen langzaam maar zeker. De loodzware last wordt overgenomen door grote wagens die alleen nog maar gestuurd worden. Hiermee verdwijnt een traditie waarbij vrijwilligers hun taak vervulden.
© 2010 - 2023 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Semana Santa van QuitoEvenals in Spaanse steden, wordt ook in Quito, Ecuador, de Heilige Week gevierd met verschillende traditionele processie…
Evenementen SevillaAls je een stedentrip naar Sevilla maakt mag het bezoeken van befaamde evenementen zoals de Feria de Abril en Semana San…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Pasen tradities: eieren leggen, Palmpasen en chocolade-eiVanaf februari zijn ze weer volop verkrijgbaar: chocolade paaseieren en paashazen. Ook schilderen we in deze tijd volop…

Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…
Moros Y Cristianos feesten in Spanje zijn wereldberoemdMoros Y Cristianos feesten in Spanje zijn wereldberoemdIeder jaar worden aan de Costa Blanca in Spanje de feesten van de Moros Y Cristianos gevierd. Dit vier dagen durende fee…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Semana_Santa
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.