The Ball Drop: nieuwjaar vieren op Times Square in New York

The Ball Drop: nieuwjaar vieren op Times Square in New York Voor veel mensen is het een evenement dat tot de verbeelding spreekt: nieuwjaar vieren op Times Square in New York. Ook wel bekend als de ‘Ball Drop’. Het wereldberoemde plein is het centrum van de wereld tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Vele artiesten maken hun opwachting om een optreden te geven. Het vieren van oud en nieuw op deze beroemde plaats is dan ook een hele happening te noemen. Je luidt het nieuwe jaar in met mensen uit alle delen van de wereld. Een goede voorbereiding helpt om het evenement nog meer onvergetelijk te maken.

The Ball Drop: geschiedenis van nieuwjaar op Times Square

Voor veel mensen spreekt het tot de verbeelding om mee te maken: oud en nieuw vieren op Times Square in New York. Vele films en series besteden aandacht aan dit wereldwijd bekende evenement, dat ook wel bekend staat als de ‘ball drop’.

Times Square Ball

De Times Square Ball is letterlijk een bal die op het dak van One Times Square te vinden is. One Times Square is een gebouw op het wereld beroemde plein. De bal is het middelpunt van de viering van nieuwjaar en is sinds 2009 ook de rest van het jaar te zien. In de laatste minuut van het oude jaar zakt de Times Square Ball van een 43 meter hoge mast naar beneden. Om middernacht is de bal helemaal naar beneden gezakt: the ball drop. Zodra de bal het dak van One Times Square raakt, wordt een grote licht- en vuurwerkshow gestart.

Geschiedenis van de Ball Drop: Adolph Ochs

Op 31 december 1907 liet men voor het eerst de bal op het dak van One Times Square ‘vallen’. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men het evenement een aantal jaar gevierd. Alleen in 1942 en 1943 is het evenement niet doorgegaan.
Het initiatief voor een groot feest op deze locatie komt van de krant New York Times, de uiteindelijke naamgever van het plein. In 1903 opende zij op spectaculaire wijze het nieuwe hoofdkantoor in One Times Square. Toen het op één na grootste gebouw van New York. Eigenaar van de krant Adolph Ochs wilde deze viering nog eens dunnetjes overdoen tijdens nieuwjaar. Zo is een spectaculaire show op deze locatie geboren. Na een aantal jaar kwam Ochs op het idee om het evenement nog groter en meer spectaculair te maken om meer aandacht te genereren. In 1907 was het dan zo ver: voor het eerst zakte een (ijzeren, verlichte) bal op het dak van One Times Square: the Ball Drop.

Het evenement op straat

Veel mensen vinden het een leuk evenement. Je krijgt al snel een band met de mensen om je heen. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Times Square om precies datgene te beleven wat jij ook beleeft. Men heeft moeite gedaan om naar New York te reizen en hiervoor het nodige geld uitgegeven.

Daarnaast is er vanaf 18 uur vermaak door artiesten die over de hele wereld bekend zijn. Dit zorgt voor een muzikale sfeer en dat er wordt gedanst. Voor wat betreft de artiesten en stijlen, wordt er vaak rekening gehouden met allerlei verschillende voorkeuren en achtergronden. Zo zijn er in de overgang van 2019 naar 2020 optredens van The Village People, X Ambassadors, LL Cool J en Pedro Capó. Er komen veel artiesten en daardoor is er beperkte tijd per artiest voor het optreden. Hierdoor worden vaak maar een paar nummers per artiest voorgedragen. Ook is er de 'eind-act', waarbij de speciale gast van die avond (in 2019, X Ambassadors) extra aandacht geeft aan het publiek en het optreden. De optredens zijn naast live op een podium, ook te volgen via tv-schermen.

Een ander punt van vermaak is dat er voorwerpen of merchandise wordt uitgedeeld. Deze artikelen zijn typisch voor het vieren van nieuwjaar op het Times Square. Het meest herkenbare is wel de hoge hoed. Elk jaar zorgen sponsoren voor enorm veel hoge hoeden en andere spullen die worden uitgedeeld aan de bezoekers van het evenement.

Ook is er een tv-uitzending. Als je dicht genoeg bij One Times Square een plekje weet te vinden zullen zowel artiesten als bekende tv-personages regelmatig langs de vakken lopen. Dit is leuk voor degenen die het evenement bijwonen. Tegelijkertijd is het ook om voor de kijker thuis enthousiaste reacties uit het publiek te kunnen laten zien. Hierdoor ontstaat een feestelijk beeld van het evenement. Vanaf je plek krijg je de kans om wereldberoemde sterren van dichtbij te zien.

Bovendien als je het dan uiteindelijk die laatste minuut is, wordt de menigte extra uitbundig. Als de confetti van de wolkenkrabbers naar beneden wordt gestrooid, terwijl het traditionele 'New York, New York' van Frank Sinatra ten gehore wordt gebracht, heb je het complete feest meegemaakt.

Tips voor het vieren van nieuwjaar op Times Square

Wil je oud en nieuw vieren op het Times Square? Dan is het verstandig om een aantal zaken goed in de gaten te houden. De bal is het beste te zien op Broadway tussen de 43rd en 50th street. Ook kun je naar Seventh Avenue, waar de bal te zien is tot en met de 59th street. Dat is tot aan de rand van Central Park. Het beste zicht op de ball heb je tussen 46th en 49th street. Je staat dan ook in de confetti en dichtbij of midden tussen de muziek.

Tips voor vieren op straat

Het evenement is op straat geheel gratis toegankelijk. Veel restaurants en cafés adverteren met dure kaartjes voor de Ball Drop, maar om bij het feitelijke evenement aanwezig te zijn hoef je geen kaartjes te kopen. Wel moet je ervoor zorgen dat je tijdig op Times Square bent.

Rond het middaguur begint vaak het afsluiten van de toegangsstraten en het reguleren van de bezoekers. Bezoekers die voor die tijd komen, kunnen vaak prima tot aan het beroemde One Times Square komen. Bezoekers worden geplaatst in vakken met dranghekken. Eenmaal in het vak gearriveerd kun je hier niet zomaar meer weg. Vertrek je namelijk van je veroverde plekje, dan ben je het kwijt. Als je uit het vak stapt, is de kans groot dat je helemaal niet meer tot het evenement wordt toegelaten. Dit geldt ook voor bezoekjes naar het toilet. Je leest het goed: je kan dus niet naar het toilet zonder je plaats op te geven. Dit vraagt voorbereiding. Ook is de toegang goed bewaakt. Je kan meerdere keren worden gefouilleerd.

Voorbereiding: geen toilet, weinig eten en let op het weer

Door het fouilleren en doordat je feitelijk niet naar het toilet kan, is het raadzaam om je goed voor te bereiden. Je kan niet veel eten en drinken meenemen. Alcohol is sowieso niet toegestaan. Het is overigens ook maar zeer de vraag of je alcohol wil nuttigen, aangezien je daar veel sneller van naar het toilet moet. Dat geldt overigens ook voor koffie, cola of andere cafeïnehoudende dranken. Met een minimale voorraad water kun je precies je vocht op peil houden, zonder dat je naar het toilet hoeft. Met een beetje getrainde blaas kun je dit heel lang volhouden. En natuurlijk is een toiletbezoek vlak voordat je gaat heel goed aan te raden. Er zijn ook verhalen op internet te vinden over mensen die luiers aan doen om de ball drop helemaal mee te kunnen maken.

Daarnaast geldt dat je ook niet veel eten mag meenemen. De tas die je meeneemt, is bij voorkeur klein in verband met de veiligheid. Je kan hier rekening mee houden door van tevoren nog even stevig te tafelen. Het prettige is dat in New York op verschillende plekken heel goed gevulde sandwiches te koop zijn. Met de beperkte ruimte heb je dan in elk geval een flinke boterham bij je. Verder is het zo dat pizza- en burgerbezorgers soms ook langs de vakken worden toegelaten om eten te verkopen. Dat is luxe en lekker. Houd er wel rekening mee dat die luxe duurder is dan normaal gesproken. En dat er contant wordt afgerekend.

Tot slot is het altijd raadzaam op te letten op de weersomstandigheden. Het kan erg koud zijn in New York City. Ook kan het regenen, sneeuwen of hard waaien. Door dit vooraf goed in de gaten te houden kun je hier in je kledingkeuze rekening mee houden.

Andere manieren om the ball drop te zien

Je kan er ook voor kiezen om een hotelkamer of appartement te huren op Times Square. Dit zijn vaak kostbare opties, maar het is ook zo dat je dan rust hebt, je naar het toilet kan en uiteraard kan eten en drinken zo veel als je wil of kan betalen. Ook zijn er veel rooftop-bar feestjes of andere feestjes met uitzicht op de Ball Drop. Tip is om goed en zorgvuldig uit te zoeken of je wel echt een (goed) zicht hebt op de bal. Er zijn heel veel (dure) kaartjes in de omloop van feestjes, restaurants, bars en hotels die de ball drop beloven maar niet waar kunnen maken. Of hooguit via de televisie. Daarnaast is het raadzaam om tijdig op zoek te gaan naar entreekaartjes voor feestjes en restaurants. De kaartjes verkopen snel en zijn daardoor snel uitverkocht. En ze worden naarmate de verkoop nog loopt, snel duurder. Houd er wel rekening mee dat een kaartje geen specifiek recht op toegang geeft tot een gebied dat door de politie is afgesloten. Tot slot is het raadzaam om te bezien of je via internet de nodige ervaringen kan vinden over de feesten of restaurants in kwestie. Denk aan dingen als het goed kunnen zien van de bal, bereikbaarheid van de locatie in kwestie en of het eventuele eten en drinken een beetje de moeite waard is.
© 2019 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwjaar vieren in het buitenland: 5 topstedenNieuwjaar vieren in het buitenland: 5 topstedenHet nieuwe jaar wordt feestelijk ingezet. De overgang van oud naar nieuw biedt immers de gelegenheid om nog eens uit de…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Vervoer in New York City: metro (subway)Vervoer in New York City: metro (subway)De New Yorkse metro komt vaak in beeld op televisie: Die Hard, Godzilla, Seinfeld, Spiderman, Madagascar, etc. Dit is na…
Ballonfeesten in Friese Joure: jaarlijks terugkerend festijnBallonfeesten in Friese Joure: jaarlijks terugkerend festijnSinds 1986 vinden er in het Friese Joure jaarlijks in juli de ballonfeesten plaats. Gedurende vijf dagen ziet de hemel e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clare Cridland, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://www.timessquarenyc.org/times-square-new-years-eve/nye-faq
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Times_Square_Ball
  • https://www.balldrop.com/article/history-of-times-square-ball-drop
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 30-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.