Havenfeest: Wochenende an der Jade
Het wochenende an der Jade is een jaarlijks terugkerend meerdaags evenement dat in de Noordduitse havenstad Wilhelmshaven wordt gehouden. Het evenement, dat altijd in het eerste weekend van juli georganiseerd wordt, trekt ieder jaar ruim 300.000 bezoekers. Het belangrijkste onderdeel van dit evenement zijn de bijzondere schepen die in de haven aanleggen en vrij te betreden zijn. Maar er is daarnaast een veelvoud van andere activiteiten in de stad die gelijktijdig plaatsvinden. Een kleine beschrijving van een typisch Duits volksfeest dat zeker de moeite van een bezoek aan Wilhelmshaven waard is.
Geschiedenis van het evenement
Als sinds de jaren 50 wordt aan het südstrand van Wilhelmshaven een evenement gevierd dat als het hoogtepunt van het badseizoen werd beschouwd. Aanvankelijk was het evenement een strandfeest dat van een “abend an der jade”, waarbij een grote vuurwerkshow werd gehouden, uitgroeide naar een “tag an der Jade”. Sinds 1966 is het doorgegroeid naar een meerdaags evenement waar op het hoogtepunt 385.000 bezoekers op af kwamen en waarin de havenactiviteiten centraal staan.
Wat is er zoal te beleven?
Zoals vermeld liggen er diverse schepen in de haven die open huis, of beter open schip, houden en vrij te betreden zijn. Dit zijn schepen van de Duitse marine en kustwacht, alsook traditionele zeilschepen, sleepboten, brandweerboten en andere bijzondere schepen. De Duitse marine vaart met een rondvaartboot langs Duitse marineschepen waarvan sommige bezichtigd kunnen worden.
Naast het aanschouwen van bijzondere schepen is er een grote kermis, een grote jaarmarkt met braderie en zijn er op meerdere plaatsen in de stad podia waar een breed scala aan muziekgroepen en theatergezelschappen voorstellingen geven. Uiteraard ontbreken ook de typisch Duitse grote biertenten niet waar aan lange rijen tafels grote pullen bier worden geserveerd. Voor wie niet van bier houdt zijn er wijnproeverijen en diverse gastronomische manifestaties.
Een jaarlijks terugkerende happening tijdens dit weekend is het oldtimertreffen waar naast oude auto’s ook oude schepen, bussen, tractoren, stoommachines en tweewielers te bewonderen zijn. Ook wordt er aan de allerkleinsten gedacht, ieder jaar wordt een speciaal kinderhavenfeest georganiseerd met speciale activiteiten als schatzoeken, een poppenfestival en een door medewerkers van de marine georganiseerd kinderfest.
Hoe kom je in Wilhelmshaven?
Wilhelmshaven ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Groningen. Als men in Groningen via de A7, of via Oldenzaal over de A1 de grens oversteekt, neemt men via de autobahn A31 richting de Duitse plaatsen Bunde en Leer, de autobahn A28 naar Oldenburg. Bij Oldenburg neemt men de autobahn A29 naar Wilhelmshaven. Tussendoor kan via autobahn A28 een afrit Wilhelsmhaven worden genomen, deze route is weliswaar korter in kilometers maar in de praktijk vaak niet sneller. Aan het einde van de A29 in Wilhelmshaven bij de stoplichten rechts af de weg langs de dijk blijven volgen om het centrum van Wilhelmshaven te bereiken. Parkeerplaatsen in de stad zijn echter beperkt en men wordt aangeraden om buiten de stad in speciaal ingerichte P&R locaties te parkeren waar met pendelbussen van en naar het festival kan worden gereisd.
Met de trein is Wilhelsmhaven vanuit Nederland het eenvoudigst te bereiken door via Groningen naar de Duitse plaats Leer te reizen. In Leer kan men overstappen op de trein naar Oldenburg. Vervolgens dient in Oldenburg overgestapt te worden op de trein naar Wilhelmshaven. Het betreft in alle gevallen stoptreinen en de reistijd kan dus vrij lang zijn. Een alternatieve route per spoor leidt via Osnabrück, maar deze route heeft een langere reistijd.
Wat is er verder nog te doen in Wilhelmshaven
Er bevinden zich diverse musea in Wilhelmshaven zoals het marinemuseum en een museum voor moderne kunst. Ook is er een zeeaquarium met vooral dieren uit de Noordzee. Er zijn in en nabij Wilhelmshaven diverse stranden. Echter zijn dit veelal opgespoten stranden waar betaald moet worden voor betreding en die vooral uitzicht bieden op de alom aanwezige chemische industrieën in de omgeving van de stad en haven. Vanuit Wilhelmshaven is het mogelijk per boot een dagtrip te maken naar het belastingvrije eiland Helgoland, een merkwaardige bewoonde rotspunt in de Waddenzee.
© 2015 - 2024 Tbnqst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Culinair SloveniëSlovenen zijn van nature uit gepassioneerde koks. Honger brengt hen op fantastische ideeën en ze weten dat de weg naar h…
Bronnen en referenties
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmshaven
- http://www.wochenendeanderjade.de