Antwerpen Koekenstad: proeven van gebak en chocolade

Antwerpen Koekenstad: proeven van gebak en chocolade Sinds 2014 biedt Antwerpen elk voorjaar het evenement Antwerpen Koekenstad aan. Tijdens dit project doet Antwerpen zijn bijnaam van 'Koekenstad' alle eer aan: de bezoeker wordt ondergedompeld in een festijn van koekjes en chocolade. Naast tentoonstellingen over de Antwerpse geschiedenis van de chocolade- en koekjesindustrie biedt de stad twee smakelijke ontdekkingsroutes aan: de Antwerp Chocolate Week en de Antwerp Pateekesweek. Leuk voor wie van snoepen houdt en Antwerpen op een originele en overheerlijke manier wil ontdekken!

Koekenstad

Vanaf het einde van de 19de eeuw tot de jaren '60 waren er in en rond Antwerpen verschillende koekjesfabrieken gevestigd. De meest bekende fabriek was De Beukelaer, opgericht in 1870 door Edward De Beukelaer. Dit bedrijf bevond zich op het huidige Kievitplein nabij het Centraal station. De Beukelaer gaf de aanzet tot een ware bloei van de chocolade- en koekjesindustrie in Antwerpen. Koekjes- en chocoladefabrieken rezen als paddenstoelen uit de grond. Antwerpen telde ooit bijna 100 koekjes- en chocoladefabrikanten waaronder, naast De Beukelaer, bekende namen als Parein en Meurisse. Parein was gevestigd aan het toenmalige Zuidstation. Aan het Damstation bevond zich de chocoladefabriek van Meurisse. Rond elk station hing dus een heerlijke koekjes- of chocoladegeur. Wie naar de Koekenstad reisde met de trein werd bij aankomst bedwelmd door de heerlijke geur van zoetigheden. De bijnaam 'Koekenstad' lag dus voor de hand. Deze bijnaam werd vooral gebruikt door bewoners van buiten de stad. In de jaren ’60 is de hele koekjesindustrie uit Antwerpen weggetrokken.

Tentoonstellingen

De stad biedt elk jaar tentoonstellingen aan die een kijk geven op de geschiedenis van de koekjesindustrie. Zo waren er in het verleden tentoonstellingen te bezoeken over de koekjesfabrieken De Beukelaer en Parein. In het MAS (Museum aan de stroom) op het eilandje kon je op een mini-expo over cacao ceremoniële drinkbekers van de Maya’s bewonderen, alsook beelden van cacaoplantages en originele blikken dozen en affiches van Antwerpse chocolatiers en chocoladebedrijven.
In de prachtige Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek op het Conscienceplein werd de geschiedenis van de koffie toegelicht, van koffieboon tot koffie.

2020 Expo Antwerpse handjes

Van zaterdag 1/2/2020 tot en met dinsdag 31/3/2020
Maandag tot vrijdag: van 10u tot 17u
Zaterdag: van 10u tot 15u
Zon- en feestdagen: van 13u tot 17u

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, Antwerpen
toegang 7 euro


In de kathedraal kan je een prachtige collectie bekijken van kunstwerken, gebaseerd op de Antwerpse handjes. Meer dan 160 Belgische en buitenlandse illustratoren lieten zich inspireren door de vorm van het Antwerpse handje en door het centrale thema 'vriendschap'. Deze tentoonstelling heeft al de wereld rondgereisd en is nu terug te bekijken in haar geboortestad.

Twee ontdekkingsroutes

Twee ontdekkingsroutes, Antwerp Pateekesweek en Antwerp Chocolate Week geven de bezoeker de gelegenheid om op ontdekkingstocht te gaan in de stad en bij verschillende patissiers en chocolatiers te proeven van allerlei heerlijke zoetigheden..

Antwerp Pateekesweek

Van zaterdag 1/2/2020 tot en met zondag 9/2/2020
Deze proeverroute is een must voor wie houdt van gebak (pateekes in het Antwerps) en thee of koffie. Om deel te nemen koop je een pateekespas aan. Zo’n pas bevat bonnetjes die je kan inwisselen voor allerlei lekkers bij de deelnemende handelszaken. Vanzelfsprekend mogen hier ook de beroemde Antwerpse handjes niet ontbreken!
Je kan eveneens inschrijven voor een Pateekeswandeling: een gids neemt je dan mee langs interessante plekjes in de stad en vertelt je meer over de Antwerpse geschiedenis van banketbakkerij en koffie.

Antwerp Chocolate Week

Van vrijdag 6/3/2020 tot en met zondag 15/3/2020
Deze proeverroute neemt je mee langs de beste chocolatiers van Antwerpen. Net zoals bij de Pateekesweek koop je een pasje met bijbehorende coupons die je bij de deelnemende chocolatiers kan inruilen voor allerlei zoete lekkernijen.

Alle info vind je op Antwerpen Koekenstad.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…
Antwerpen: Gouden Eeuw, 2de groeifase: 1535-1565De stad Antwerpen gaat rond 1535 voor de tweede keer groeien na de groeivertraging rond 1520 van de Gouden Eeuw van Antw…
Antwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenAntwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenWanneer we Antwerpen zeggen, denkt iedereen vrijwel onmiddellijk aan Antwerpen centrum, met de Meir en de De Keyserlei.…
De Vogeltjesmarkt in Antwerpen: leuk voor jong en oudHeeft u zin om op zondag eens iets anders te doen? Breng dan eens een bezoek aan de Vogeltjesmarkt in Antwerpen. Op deze…

Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in QatarWereldkampioenschap Voetbal 2022 in QatarQatar is een emiraat aan de oostzijde van het Arabisch Schiereiland. Het ligt als het ware in de Perzische Golf. Qatar w…
Inspiratie opdoen op vakantiebeurzenInspiratie opdoen op vakantiebeurzenSommige mensen weten al ver van te voren wat voor soort vakantie ze willen boeken. Voor andere mensen kan het juist een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: UkPaolo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.letterenhuis.be/Museum_Letterenhuis_NL/LetterenhuisNL/Over-het-Letterenhuis/Over-het-Letterenhuis-Gebouw/Het-Huis-De-Beukelaer.html
  • http://www.antwerpenkoekenstad.be/
  • https://wdebelder.wordpress.com/2013/03/16/de-beukelaer-trilogiedeel-1/
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.