Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op Waddenzee

Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op Waddenzee Elk jaar doet een vloot platbodems de Waddeneilanden aan om de eilanden te verrassen met mooie voorstellingen en grappige acts. De theatertoer zoekt de horizon op en heeft zich Horizontoer genoemd. De toer begint in Harlingen, vaart langs Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en eindigt weer in Harlingen. Tijdens de toer wordt er genoten op het wad, van de zonsopkomsten en -ondergangen, muziek en theater en van de eilanden.
Bron: HorizontoerBron: Horizontoer

Culturele zeilvakantie op de Waddenzee


Horizontoer Festival

Sinds 1988 vaart een muziek en theatergezelschap samen met zeilvakantieminnende theaterliefhebbers over de Waddenzee en leggen ze op alle eilanden aan. Het begon op Ameland, met theater en muziek in een grote tent en is uitgegroeid tot een zeilend cultureel muziek- en theater talentenfestijn, dat van waddeneiland naar waddeneiland vaart. Het festival wordt elk jaar in augustus georganiseerd door een team van professionals die als vrijwilligers de toer zonder winstoogmerk organiseren voor Stichting Horizontoer.

Schepen

Tien grote schepen varen met ongeveer honderd artiesten en cultuurminnende passagiers aan boord. Ze overspoelen in tien dagen één voor één alle Waddeneilanden met muziek, theater en cabaret. Horizontoer heeft een tweeledig doel voor ogen. Aan de ene kant biedt het een podium voor muziek-, theater- en organisatietalent. Aan de andere kant biedt ze een culturele zeilvakantie aan. Daarbij worden ook nog eens de bezoekers en eilandbewoners bij de voorstellingen betrokken.

Horizontoer en Zeilvakantie

Horizontoer en de cijfers

 • Aanstormend muziek- en theatertalent
 • meer dan 300 voorstellingen
 • meer dan 60 optreedlocaties
 • 5 Waddeneilanden
 • 10 dagen

Optredens tijdens varend festival

Horizontoer is een varend festival met niet alleen optredens aan boord van de schepen, maar ook in de dorpen van de Waddeneilanden. De voorstellingen zijn gratis te bezoeken. Alleen de masterclasses voor deelnemende talenten zijn niet gratis.
Liefhebbers kunnen ook de zeilboten achterna reizen met de veerboten naar de eilanden.
Veerboten naar de eilanden:
 • Texel Teso
 • Vlieland Rederij Doeksen
 • Terschelling Rederij Doeksen
 • Ameland Wagenborg Passagiersdiensten
 • Schiermonnikoog Wagenborg Passagiersdiensten

Vriend van Horizontoer

Om Horizontoer te steunen kun je Vriend van Horizontoer worden. Op de website van Horizontoer kun je je aanmelden.

Horizontoerartiesten

De organisatie zoekt naar bijzondere acts en jong talent. Muzikanten en theatermakers kunnen zich aanmelden. De organisatie zoekt naar variatie in het programma.
De organisatie vraagt het volgende van muzikanten en theatermakers die zich willen aanmelden:
 • je hebt demomateriaal of een complete act
 • je treedt regelmatig op
 • je spelt pop, rock, blues, jazz
 • je bent een singersongwriter of een crossovervariant
 • je theateract is vernieuwend en bij voorkeur interactief met het publiek
 • je hebt de ambitie om door te breken

Aanmelding

 • Stap 1: Meld je aan
 • Stap 2: Live performance
 • Stap 3: Wel of niet meevaren

Stap 1: Meld je aan

Aanmelden kan via een formulier op de website. Professionele scouts doen de selectie.

Stap 2: Live performance

Je opgestuurde materiaal wordt bekeken en beoordeeld. Als je door de eerste selectie bent, maakt het selectieteam een afspraak om een voorstelling bij te wonen.

Stap 3: Wel of niet meevaren

Het selectieam beslist of je mee vaart op Horizontoer.

Arrangementen

Horizontoer biedt diverse arrangementen voor mensen die mee willen varen. Aan boord vinden regelmatig gezellige jamsessies plaats. Liefhebbers kunnen de hele Horizontoer meevaren of kiezen voor een aantal dagen.

Aanstormend talent

Horizontoer biedt een platform aan aanstormend talent en biedt masterclasses aan. Een masterclass is niet gratis.
Het talent krijgt een coach die met hem/ haar aan het nummer werkt en het talent krijgt adviezen over de performance en alles wat er bij een optreden komt kijken.

20142014

Eerste editie op Ameland

In 1988 was de eerste editie op Ameland. Toen voor de 23ste editie in 2011 het om organisatorische redenen niet mogelijk was om alle eilanden te doen, zoals in de loop der jaren bij Horizontoer is gaan horen, vond het festival nogmaals alleen op Ameland plaats.

Hollum en Nes

In 1988 vond het spektakel plaats op het terrein voor het ontmoetingscentrum van Sociaal Cultureel werk Ameland, bij Ons Hol in Hollum. Later verhuisde het festival naar Nes, het dorp waar de schepen aanleggen. Daar vierde Horizontoer ook haar 25ste verjaardag.

Horizontoer liet in 2014 een nieuw logo ontwerpen. In 2015 veranderde de huisstijl opnieuw en in 2017 nogmaals.

voor 2014 / Bron: Horizontoervoor 2014 / Bron: Horizontoer
na 2014 / Bron: Horizontoerna 2014 / Bron: Horizontoer
sinds 2017 / Bron: Horizontoersinds 2017 / Bron: Horizontoer

Horizontoer vaart in augustus. De exacte data staan op de website van het festival.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Waddeneiland Vlieland tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneiland Terschelling en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…

Barokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancarecensieBarokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancaIn de Zuid-Italiaanse stad Brindisi is in 2012 alweer voor de vijftiende keer het barokfestival gehouden. Nationale en i…
Amelander Vuurtoren Run - in recordtijd naar bovenAmelander Vuurtoren Run - in recordtijd naar bovenAmeland kent de Amelander Vuurtoren Run, waarbij de deelnemers zo snel mogelijk de trappen van de vuurtoren, in het bos…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Horizontoer 2017
 • www.horizontoer.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Horizontoer
 • Afbeelding bron 2: Horizontoer
 • Afbeelding bron 3: Horizontoer
 • Afbeelding bron 4: Horizontoer
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 20-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.