Monsaraz in Portugal: reeds in de prehistorie geliefd!

Monsarraz in Portugal is als woonlocatie al sinds de prehistorie in trek. De naam betekent ook wel: versterkte heuvel. Het strategische fort dat over een diep dal uitkijkt is in het verleden erg bevochten door de Moren en de Christenen. Verder zijn er hier veel menhirs te vinden.

Locatie van Monsarraz/naam Monsarraz

Monsaraz maakt onderdeel uit van het district Alentejo. Het ligt nabij Spanje, aan de oevers van de Guandiana rivier. Ondanks het feit dat dit stadje een grote militaire en historische betekenis heeft leven er momenteel nog geen duizend zielen. Het woord Monte Xaraz heeft de betekenis versterkte heuvel. Dit is de hoogste locatie, waarbij men ver kan uitkijken over het diepe dal van de Guadiana. Het woord Xaraz verbasterde langzaam naar het Spaanse Jerez. Dit is dus de naam voor de befaamde Spaanse drank: sherry.

Geschiedenis: vanaf de prehistorie

Reeds duizenden jaren geleden was deze plek in trek. Er zijn een aantal grote monumenten overgebleven. Een van de vele monumenten die hiervan getuigen zijn de megalithische monumenten van de Cromlech van Xerez. Het aantal van deze constructies overtreft ruim de honderd. Door de vele vondsten is het wel duidelijk dat deze locatie al sinds duizenden jaren door vele volkeren werd bewoond. Enkele neolitische vindplaatsen zijn: Anta do Olival da Pega, Bulhôa Menhir, Rocha dos Namorados Menhir en Outeiro Menhir. Verder is er een verhoging gevonden, die gedeeltelijk uit de harde rots was gehakt. Er woonden mensen, er was een soort fort en er zijn ook heiligdommen gevonden. Deze overblijfselen stammen al van voor de Romeinse tijd.

Geschiedenis vanaf 700 tot aan Reconquista

Vervolgens zijn hier na de Romeinen nog meerdere volken nedergestreken. Uitendelijk werd de vesting rond 700 bezet door de Arabieren. Na de terugverovering door de latere eerste koning van Portugal (Afons de Eerste) viel het wederom terug in de handen van de Moren. In 1232 werd Monsaraz eindelijk weer terugheroverd op de Moren. Koning Sancho de Tweede kon samen met de Tempeliers de stad heroveren op de Moren. Omdat dit kasteel zo strategisch lag en zo hard was bevochten was men zo slim hier een garnizoen te vestigen.


Na de Reconquista

Vanaf 1260 floreerde Monsarraz. De landbouw en veeteelt bracht in deze omgeving veel op. De vesting had veel verworvenheden. Monsarraz stond bekend om haar nijverheid: gehamerde koperen objecten en aardewerk. Monsarraz was eigendom van het Huis van Braganza (invloedrijke hertogen). Helaas heeft de pest hier nogal huisgehouden. Rond 1527 moest een groot gedeelte van het land weer herverdeeld woren. Rond 1640 werd de burcht nogmaal versterkt.

Bezienswaardigheden

  • Menhir van Abelhoa. Deze menhir is opgegraven in 1970. Hij is ongeveer vier meter hoog. Hij was niet meer compleet en nu op een sokkel geplaatst.
  • Casa da Inquisição. Hier werden gevangen die door de Inquisitie vastgehouden (en niet zo mensvriendelijk behandeld). Deze locatie werd ook gebruikt als gevangenis totdat de mensen berecht werden door het Hof van Inquisitie in Évora.
  • Huis van Juiz de Fora / Huis van de Universiteit. In het verleden deed deze locatie dienst als herenhuis. Sinds 1970 is het in het bezit van de Universiteit van Évora. Een aantal onderzoekers is hier gehuisvest. heeft 3 slaapkamers, 2 badkamers, een badkamer, een woonkamer, een eetkamer en een keuken.
  • De megalithische monumenten van Herdade de Xerez. Deze megalitische site omvat ongeveer een vijftigtal menhirs. Hun lengte varieert tussen de een en anderhalve meter. Ze zijn dus niet eenvormig en stonden oorspronkelijk op zijn kant. Het leek net een aantal amandelen die uit het veld omhoog staken. Deze site is rond 1970 ontdekt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Albufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in de provincie Algarve in Portugal is bekend als badplaats. In deze omgeving bevinden zich een groot aantal m…

Conímbriga bij Porto: grootste Romeinse opgraving PortugalConímbriga is een historische site. Het is een van de meest uitgebreide overblijfselen van een Romeinse nederzetting in…
Alcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalAlcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalHet klooster van Alcobaça heeft de grootste gotische kerk van Portugal. Het ligt ruim honderd kilometer noordwaarts van…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Monsaraz_%28parish%29
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.