Een wandeling op het westerstaketsel in Oostende

Alhoewel de Belgische kust slechts een kleine 67 km lang is, zijn er toch verschillende staketsels waardoor de toerist een wandeling in zee kan maken. In dit artikel worden de geschiedenis en de bezienswaardigheden van het westerstaketsel beschreven. Daarnaast wordt er gewezen op een aantal gevaren.

Geschiedenis

Het allereerste staketsel werd gebouwd tussen 1713 en 1715. Tussen 1833 en 1837 werd een nieuw staketsel gebouwd. In 1889 werd de havengeul verbreedt en moest het westerstaketsel verplaatst worden. In de periode dat de Belgische Koning Leopold II in Oostende verbleef kon je hem vaak op het staketsel zien wandelen. Tijdens de twee grote oorlogen liep het staketsel zware schade op. Die herstellingen hebben echter weinig veranderd aan het huidige uitzicht van het staketsel.

Bezienswaardigheden

Vanop het staketsel heb je een prachtig uitzicht over de zee, het strand, de dijk en de stad Oostende. Op het einde van het staketsel tref je meestal een aantal lijnvissers aan die met veel geduld een tong of een plaat proberen te vangen.

Toch wordt de aandacht gevestigd op een aantal belangrijke gebouwen en monumenten die vanop de pier te zien zijn:
  • De vuurtoren “Lange Nelle” die 65 meter hoog is en sedert 1949 de vissers veilig naar de haven leidt.
  • De Albert I-promenade met het Casino Kursaal dat door architect Leon Stynen in 1953 is opgetrokken. Onlangs werd het Kursaal gerenoveerd.
  • Het hoogste gebouw dat je ziet net achter de Albert I promenade is het 103,9 meter hoge Europacentrum. Tot in 1996 kon je op de bovenste verdieping in het cafetaria genieten van een prachtig uitzicht over Oostende en de kust. Om veiligheidsredenen werd het cafetaria gesloten.
  • De vistrap ligt vlakbij de ingang van het staketsel. Hier verkopen de vissers hun dagverse vis aan het grote publiek. Het is zeker de moeite om hier eens te passeren.
  • Het centraal station dat gebouwd is in belle-époquestijl ontvangt zowel trein- en bootreizigers. Het huidige gebouw werd in 1913 ingehuldigd en bevatte in die beginperiode een hotel en het koninklijk salon.


Ongevallen in de 21 ste eeuw

Waarom er hier een aantal ongevallen worden beschreven is omwille van het feit dat er veel gevaren zijn op en naast het staketsel.
  • In 2009 overleed een visser vlakbij het staketsel. Hij ging er bij hoog water op de rotsblokken vlakbij het staketsel op krab vissen. Jammer genoeg gleed hij uit met alle gevolgen van dien. Zijn lichaam werd enkele dagen later in het water aangetroffen.
  • In 2007 vaarde een ferry van de rederij Ferryways tegen het staketsel. Alhoewel er zich vele mensen op het staketsel bevonden, vielen er geen gewonden. Het gevaar op een dodelijk ongeval met een schip is vrij klein.
  • Ook in 2007 zorgde een zware noordwesterstorm voor heel wat schade aan het staketsel. Het beukende water duwde de balken van het staketsel omhoog. Het is dan ook af te raden om bij stormweer een wandeling op het staketsel te maken.
  • In 2004 raakten een aantal zwemmers in moeilijkheden. Ze gingen in zee vanop het noodstrand vlakbij het staketsel ondanks de talrijke verbodsborden. Gelukkig liep dit verhaal wel goed af. Maar in het verleden zijn er al zwemmers verdronken in deze zone.
© 2011 - 2024 Jacobjones, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019De EuroMillions Basketball League is de hoogste basketbalcompetitie in België. In een gesloten competitie strijden 10 pl…
Hotel Albert II te OostendeHotel Albert II is een stijlvol en aantrekkelijke hotel, gelegen aan een vier sterren locatie, ongeveer 20 meter van de…
Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je…
Grote winkelstraten in België: Shop 'til you drop!Shoppen is en blijft een leuke bezigheid. Je hebt vast wel je vaste adresjes waar je kleren, schoenen en accessoires gaa…

Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
De Panne, een oase van rust aan de Belgische kustAlle informatie voor wie een reisje of daguitstap plant naar deze Belgische kustgemeente gelegen vlakbij de Franse grens…
Bronnen en referenties
  • Het Nieuwsblad, regio.
Jacobjones (2 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.