St-Patricks Day vieren in Ierland, een belevenis!

Op 17 maart vieren de Ieren hun nationale feestdag, beter bekend als St-Patricks Day. Op die dag en ook daarna worden niet alleen in Dublin maar overal in het land fantastische feesten en dito evenementen georganiseerd. Het is een uitgelezen moment om dan naar Ierland te reizen want je kan naar aanleiding van St-Patricks Day doordringen tot in de ziel van Ierland en tot in het hart van de Ieren. De heilige Patrick is de beroemdste heilige van Ierland en hij zou geboren zijn op het einde van de vierde eeuw. Over zijn leven is verder niet zoveel bekend tenzij dat hij het christendom predikte, honderden kerken stichtte en dat hij de slangen uit Ierland verdreef. Geschiedenis en legende zijn in verband met St-Patricks Day soms moeilijk uit mekaar te houden maar één ding is zeker: in de loop der eeuwen is een ware cultus rond zijn persoon gebouwd. Die verering blijft tot op vandaag behouden en daarom wordt er gevierd, niet alleen in Ierland maar ook in tal van landen waar Ieren in de loop der jaren naartoe zijn uitgeweken, in de eerste plaats de Verenigde Staten van Amerika.

De St-Patricks festiviteiten zijn een mix van muziek, film, podiumkunsten, carnavaleske optochten, straattheater en vooral veel plezier voor jong en oud in een fantastische sfeer zoals je die alleen in Ierland kunt beleven .

St-Patricks Day Festival Dublin

Het feest in de hoofdstad Dublin duurt drie dagen en begint op 17 maart om 12.00u met de St-Patricks Day Parade. Het is een levendige optocht met duizenden dansers, artiesten, muziekbands, toneelspelers die wordt gade geslagen door massa’s even enthousiaste en feestvierende toeschouwers en miljoenen televisiekijkers. Naar aanleiding van de benoeming van Dublin tot Wereldstad van de Literatuur door de Unesco, kreeg de Ierse schrijver Roddy Doyle in 2011 de opdracht een scenario te schrijven voor de parade. Het verhaal dat de naam ‘Brillant’ kreeg, gaat over het leven van St-Patrick en wordt door diverse theatergezelschappen uitgebeeld.

De St-Patricks Day Parade is de start van een feest dat maar liefst drie dagen duurt en de hoofdstad in een onvergetelijke feestroes stort. Er is het klassieke ‘skyfest,’ het grote vuurwerk, dat je kunt bewonderen in Wexford.

Naast een bezoek aan de talloze klassieke bezienswaardigheden van Dublin kun je naar aanleiding van St-Patricks een heel apart reisprogramma samenstellen. Er is bijvoorbeeld een ‘literatuur schattenjacht’, leuk voor het ganse gezin en een originele manier om de grote Ierse schrijvers nog beter te leren kennen. Liefhebbers van Ierse muziek zullen hun hartje ophalen tijdens de typisch Ierse concerten.

In de musea zijn er speciale rondleidingen zoals in het National Museum waar je zoveel meer te weten komt over de Ierse symbolen. Je kan zelfs deelnemen aan een taalprogramma en enkele woorden opsteken van het Keltisch. Kortom, met St-Patricks Day beleef je de citytrip van je leven in Dublin.

St-Patricks Day in Sligo

Het Só Sligo Food & Culture Festival bijvoorbeeld is een onvergetelijke happening voor zij die houden van heerlijk eten en vrolijk feesten. Sligo ligt in het noordwesten van Ierland en is bekend om zijn imponerende landschappen. Voeg daarbij de boerenmarkten, het straatamusement, de kooksessies met de beroemdste koks.

St-Patricks Day in Cork

Ook de stad Cork, in het zuiden van het land, zit vanaf 17 maart in de greep van feestelijke parades en van ongeziene ‘craic’, hetgeen in het Iers ‘plezier’ betekent.

St-Patricks Day in Limerick

In Limerick is er niet alleen de traditionele St-Patrick Parade maar wordt er ook een heuse competitie voor bands georganiseerd.

St-Patricks Day in Belfast

Uiteraard reizen we ook naar Noord-Ierland, niet alleen omdat je er fantastische natuurfenomenen kan bezoeken zoals de Giant’s Causeway maar omdat ook daar St-Patricks uitbundig wordt gevierd. Belfast is sowieso een boeiende stad en als op 17 maart de carnavalstoet door de straten trekt, wordt het helemaal een niet te missen reisbestemming. Na de optocht met acrobaten en muzikanten wordt de plaats geruimd voor concerten met traditionele muziek.

St-Patricks Day in Downpatrick

Reizend door Noord-Ierland kom je misschien in de buurt van Downpatrick, in het graafschap Down. In de kathedraal van dit stadje zou de heilige Patrick begraven zijn. Hoe dan ook loont het de moeite om er naartoe te reizen want je kan er het Saint Patrick Centre bezoeken dat helemaal gewijd is aan de heilige en waar je via een interactieve tentoonstelling achter de waarheid komt van de St-Patricks geschiedenis.

St-Patricks Day in Carlingford

Dan is er nog het boeiende verhaal van de Leprechauns, de kabouters uit de oude Ierse volksverhalen die niet altijd even vriendelijk zijn en die je dus met de nodige terughoudendheid moet benaderen. Wil je er meer over weten, reis dan naar Slieve Foy Mountain, Carlingford, in het graafschap Louth waar ze in maart zowaar een jacht op Leprechauns organiseren.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenisOp 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdiens…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…

Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - Bad MünstereifelBad Münstereifel is een van de weinige stadjes in de Eifel die zijn gerestaureerde stadsmuur nagenoeg volledig wist te b…
Metzingen, de grootste outlet city van EuropaHet principe van een outlet city is niet onbekend, in Lelystad is er Bataviastad en in Roosendaal de Rosada. Maar deze w…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.